Το… υποβρύχιο παιχνίδι της μίζας

«Έπαιρναν μίζες και προχωρούσαν σε ενέργειες, που είχαν αποτέλεσμα να αποκλειστούν οι προσφορές άλλων εταιρειών». Με αυτά τα λόγια η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κα Παντελάκη περιέγραψε το… παιχνίδι της μίζας, για έξι ακόμη από τους 32 κατηγορούμενους, για τις συμβάσεις των υποβρυχίων και ζήτησε την ενοχή τους για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ ζήτησε να κυρωθεί αθώος ένας ακόμη κατηγορούμενος.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Ήδη η εισαγγελέας έχει προτείνει ενοχή για 12 και απαλλαγή για 2 εκ των 32 κατηγορουμένων, ενώ εκκρεμεί η πρότασή της για τους υπόλοιπους 18 κατηγορούμενους.

Αναφερόμενη στη σύμβαση για τα υποβρύχια η κα Παντελάκη είπε μεταξύ άλλων ότι «υπογράφηκε στις 3-8-2000 η σύμβαση για την προμήθεια των συστημάτων Στίγκερ». Υπεγράφη, όπως τόνισε, μεταξύ «του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών κατηγορούμενου Αντώνη Κάντα και της εταιρείας STN ATLAS, η οποία εκπροσωπείτο από τον κατηγορούμενο Παναγιώτη Ευσταθίου, σύμβουλο της γερμανικής εταιρείας ATLAS».

Η κα Παντελάκη αναφέρθηκε στη σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ποσού 160 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, η οποία υπογράφτηκε στις 26-4-2000, αντί περίπου €32.000.000, μεταξύ της εταιρείας EBO (υποκατασκευαστής) και της STN ATLAS. Συγκεκριμένα η εισαγγελέας ζήτησε:

-Nα κηρυχθεί ένοχος για παθητική δωροδοκία ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και νομιμοποίηση κατ’ εξακολούθηση αλλά όχι κατ’ επάγγελμα ο αντισυνταγματάρχης της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΕΘΑ Βασίλειος Δημητριάδης, ο οποίος συμμετείχε στην αξιολόγηση προσφορών, για τα Α/Ω και του συγκεκριμένου προγράμματος.

Η εισαγγελέας έκρινε ότι ο κατηγορούμενος «προέβη σε πολλές ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί ο αποκλεισμός άλλων εταιρειών πέρα από την ATLAS».

Επίσης, ότι δόθηκε υψηλότερη βαθμολογία στη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία επελέγη για την προμήθεια, που κατοχυρώθηκε σε αυτήν. Το ποσό που ο ίδιος φέρεται ότι έλαβε ήταν €250.000.

Στην πρότασή της η κα Παντελάκη δέχτηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, αλλά όχι της έμπρακτης μετάνοιας, και το δικαιολόγησε λέγοντας ότι:

«Ο Δημητριάδης δεν αποδέχθηκε ότι τα χρήματα προήλθαν από άδικη δραστηριότητα, η εισαγγελέας δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι επεστράφησαν από τον ίδιο τα χρήματα, αλλά από τον Ευσταθίου, και γι’ αυτό δεν προτείνει την αναγνώριση του ελαφρυντικού της έμπρακτης μετάνοιας».

 

Δριμύ κατηγορώ από την εισαγγελέα

Για τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη, η πρόταση της εισαγγελέως ήταν ένα δριμύ κατηγορώ, καθώς τόνισε ότι: «Ο κατηγορούμενος τέλεσε τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και νομιμοποίηση εσόδων κατ’ εξακολούθηση, αλλά όχι κατ’ επάγγελμα. Έκανε την εισήγηση κατακύρωσης της προμήθειας του συστήματος, ενώ από την ακροαματική διαδικασία και από την κατάθεση και το πόρισμα Βλάχου προέκυψε κίνηση χρημάτων από τους λογαριασμούς του κατηγορουμένου Ευσταθίου σε λογαριασμούς του κατηγορούμενου Παναγιωτάκη, αλλά και το ότι ο ίδιος είχε συστήσει εξωχώρια εταιρεία. Η εισαγγελέας πρότεινε να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό προτέρου εντίμου βίου».

Ως προς τον κατηγορούμενο Ευάγγελο Παππά, αντισυνταγματάρχη του ΓΕΣ, η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί αθώος. Είπε: «Ήταν αρχισυνταγματάρχης πυροβολικού και συμμετείχε στην επιτροπή αξιολόγησης προσφορών και συστημάτων. Προχώρησε σε ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν οι προσφορές άλλων εταιρειών. Έτσι, έγινε εφικτή η επιλογή τής εν λόγω εταιρείας για την προμήθεια. Προσκόμισε στοιχεία ότι είχε σχέση υπαλληλική με τον Ευσταθίου.

Εργάστηκε κατά το χρονικό διάστημα 2001-2007 για λογαριασμό της εταιρείας του. Στο ακροατήριο ανέπτυξε το κατά πόσο το σύστημα αυτό πλεονεκτούσε σε σχέση με άλλα και γι’ αυτό το αξιολόγησε έτσι και προχώρησε στην υπογραφή, για να επιλεγεί ένα σύστημα ωφέλιμο. Έχει αμφιβολίες για την ενοχή του και το δικαστήριο πρέπει να τον κηρύξει αθώο».

Να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος έχει δικαστικά εις βάρος του Ευσταθίου.

Για τον κατηγορούμενο Ελευθέριο Ψευδοοικονόμου, συνταγματαρχη ΓΕΣ, η κα Παντελάκη τόνισε:

«Ήταν συνταγματάρχης στη ΓΔΕ. Συμμετείχε στην επιτροπή αξιολόγησης προσφορών και στην υποεπιτροπή για την τεχνική αξιολόγηση συστημάτων Στίγκερ.

Προέβη σε ενέργειες στο πλαίσιο της ιδιότητάς του που είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν προσφορές άλλων εταιρειών και έτσι κατέστη εφικτή η επιλογή του συστήματος για την εν λόγω προμήθεια. Κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων μόνο. Η εισαγγελέας δεν έχει πειστεί από τους ισχυρισμούς του. Δεν προσκόμισε στοιχεία για να αιτιολογήσει την προέλευση των χρημάτων. Πρέπει να κηρυχθεί ένοχος όχι για κατ’ επάγγελμα τέλεση της πράξεως, αλλά κατ’ εξακολούθηση».

Για τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΕΒΟ Παύλο Νικολαΐδη, η πρόταση της εισαγγελέως ήταν επίσης καταδικαστική, καθώς τόνισε: «Ήταν αντιπρόεδρος ΔΣ της ΕΒΟ. Συνυπέγραψε το πρακτικό της εταιρείας που αφορά τη σύμβαση με την STN ATLAS. Με την ενέργειά του αυτή, ενεργοποιήθηκε η κύρια σύμβαση. Δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς του βάσει της εκθέσεως Βλάχου. Τέλεσε όμως την πράξη για την οποία κατηγορείται. Η άμεση σχέση του με τους Πιντέλα και Σκάρλα και η μεταξύ τους μεταφορά χρηματικών ποσών, ήταν για να βοηθηθεί ο Νικολαΐδης. Από τη σχέση αυτών των τριών φαίνεται ότι ο Νικολαΐδης ήταν ο ιθύνων νους και σε αυτόν οδηγούντο τα χρήματα αυτά. Πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για παθητική δωροδοκία ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και νομιμοποίηση κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα».

Για τον κατηγορούμενο Γιώργο Πιντέλα, στέλεχος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, η κα Παντελάκη τόνισε: «Κατηγορείται για νομιμοποίηση από κοινού με τον Σκάρλα. Ο Πιντέλας ήταν δικαιούχος λογαριασμών στην τράπεζα Paribas, διαχειριζόταν τους λογαριασμούς που ανήκαν στον Σκάρλα. Το πόρισμα του Βλάχου και η κατάθεσή του, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί. Πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων στην παθητική δωροδοκία του Νικολαΐδη κατ’ εξακολούθηση και όχι κατ’ επάγγελμα».

Για τον κατηγορούμενο Γιώργο Σκάρλα, υπάλληλο της ΕΒΟ με προϊστάμενο το Νικολαΐδη, η εισαγγελέας είπε ότι «τον βαρύνει νομιμοποίηση εσόδων από κοινού με τον Πιντέλα, καθώς τον λογαριασμό του φέρεται ότι διαχειριζόταν ο Πιντέλας. Τον βαρύνει νομιμοποίηση εσόδων από κοινού με Πιντέλα κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Τέλεσε τα αδικήματα αυτά. Τέλεσε νομιμοποίηση από παθητική νομιμοποίηση από παθητική δωροδοκία του Νικολαΐδη κατ’ εξακολούθηση αλλά όχι κατ’ επάγγελμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα