Τόμσεν: Πρέπει να μειώσουμε τα χρέη

Έμμεση προειδοποίηση και προς ττην Ελλάδα έστειλε ο Πολ Τόμσεν από το Μπαλί της Ινδονησίας. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου του ΔΝΤ έστειλε μήνυμα προς τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης και δη εκείνες, που ενώ βρίσκονται σε ανάπτυξη, δεν εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους θέση.

Ο Πολ Τόμσεν εξέφρασε ανησυχία, καθώς όπως είπε «αρκετές χώρες στην Ευρώπη εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν το κάνουν».

Αν και απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες, ήταν σαφές πως απευθυνόταν και στην Ιταλία, κάνοντας λόγο για κράτη- μέλη, που «χάνουν την ευκαιρία» να μειώσουν το χρέος τους τώρα, που οι συνθήκες είναι ακόμη ευνοϊκές, προκειμένου να είναι προετοιμασμένα για την επόμενη ύφεση.

«Η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι αρκούντως αντικυκλική» σχολίασε από το Μπαλί της Ινδονησίας, όπου λαμβάνει χώρα η ετήσια Σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας. «Πρέπει να μειώσουμε τα χρέη στους καλούς καιρούς, ώστε να υπάρχουν περιθώρια στους δύσκολους» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πολ Τόμσεν θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί στη συνέχεια και με την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χθες αναγνώρισε λάθη στο πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά και έσπευσε να επισημάνει πως το βασικό πρόβλημα ήταν η απροθυμία των κυβερνήσεων να αναλάβουν την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε επίσης