Τον χαβά του ο Ερντογάν: Oruc Reis, Barbaros και Fatih θα συνεχίσουν τις έρευνες στην Αν. Μεσόγειο

Νέα προκλητική δήλωση από τον Τούρκο πρόεδρο, την ώρα που η χώρα θρηνεί θύματα από τον καταστροφικό σεισμό

Τον χαβά του συνεχίζει ο Ερντογάν, καθώς επέστρεψε ξανά στην προκλητική ρητορική του, την ώρα που η Τουρκία θρηνεί ολοένα και περισσότερα θύματα από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι η Τουρκία συνεχίζει έρευνες με το Ορούτς Ρέις, και με το Κανουνί και με το Φατίχ, με την προοπτική να ενταχθεί στις πιο ισχυρές χώρες του πλανήτη, πολιτικά και οικονομικά.

«Όταν πετύχουμε τον αγώνα μας η Τουρκία θα μπει στις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη πολιτικά και οικονομικά. Θα συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε, θα συνεχίσουμε με το Ορούτς Ρέις, θα συνεχίσουμε με το Φατίχ, με το Κανουνί, με το Γιαβούζ. Με τη βοήθεια του Αλλάχ, θα είμαστε πολύ διαφορετικοί στο μέλλον χάρη στις σεισμικές μας έρευνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σύμφωνα με την Hurriyet.

Νέα παράνομη Navtex από την Τουρκία

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μετά την νέα παράνομη Navtex που εκδόθηκε το Σάββατο το βράδυ από τους Τούρκους, με την οποία παρατείνεται η παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Η Navtex μάλιστα, με διάρκεια μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, αφορά και τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού “Αταμάν” και “Τζένγκις Χαν”.

Η απάντηση της Αθήνας

Η Αθήνα απάντησε με την έκδοση αντι-Navtex, αλλά και με το Νίκο Δένδια να εκδίδει διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, ενημερώνοντας παράλληλα τους ευρωπαίους συμμάχους.

“Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Eλληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή, στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

Οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές” επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα