Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

Στον Ιούνιο του 2014 παραπέμπουν κύκλοι του Eurogroup την συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από πέντε υπουργούς του, με τους οποίους θα παρουσιάσει σήμερα στις Βρυξέλλες, το βασικό σχέδιο της ελληνικής προεδρίας, θα επιδιώξει κυρίως μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές με στόχο να διασφαλίσει περαιτέρω ελαφρύνσεις στο πεδίο της εξυπηρέτησης του χρέους, για παράδειγμα την παράταση της αποπληρωμής των δανείων.

«Ο συντηρητικός πολιτικός θα ήθελε πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας μια παραχώρηση στο θέμα αυτό», αναφέρει το δημοσίευμα, ωστόσο όπως διευκρινίζεται από κύκλους του Eurogroup κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Όπως τονίζει η εφημερίδα οποιαδήποτε συμφωνία θα προκύψει αργότερα από ό,τι προγραμματιζόταν, καθώς η Αθήνα θα πρέπει -παρά τα εύσημα που της απονέμουν Βρυξέλλες και Βερολίνο- να ανταποκριθεί πρώτα στις δεσμεύσεις της, όπως  η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, αλλά και συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται επίσης ότι έχουν ανέβει οι τόνοι μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών και αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός  θα προτιμούσε να παρακάμψει την τρόικα και να διαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους του και κυρίως με τη Γερμανία.

Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Απρίλιο και εν μέσω της ελληνικής προεδρίας προβλέπεται να γίνει η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και εκεί θα διαπιστωθεί εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών που επικαλείται η Suddeutsche Zeitung, ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο. Αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν αρέσει στον κ. Σαμαρά, ο οποίος θα προτιμούσε να πάει στις ευρωεκλογές έχοντας διασφαλίσει από πριν ένα θετικό μήνυμα. Αλλά κυρίως αυτό είναι που δεν θέλει η καγκελάριος Μέρκελ ακριβώς εξαιτίας των ευρωεκλογών, διευκρινίζει το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης