Τον Ιούνιο οι νέες αντικειμενικές αξίες – Ποιους “καίει” ο ΕΝΦΙΑ

Yπομονή ένα μήνα αφού τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αξίες των ακινήτων, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν και τα φουσκωμένα σε αρκετές περιπτώσεις εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε.

Τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε τη δουλειά σε ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων. Στα τέλη Μαρτίου οι εκτιμητές παρέδωσαν 30.000 τιμές ζώνης για όλη τη χώρα αφού για κάθε περιοχή δόθηκαν τρεις εκτιμήσεις – εισηγήσεις.

Η συσταθείσα επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το έργο της επεξεργασίας των τιμών ζώνης, όπως τις εισηγήθηκαν οι εκτιμητές ακινήτων, εξέλιξη που οδηγεί σε καθυστερήσεις.

Η Επιτροπή συγκρίνει τις τιμές που έδωσαν οι εκτιμητές με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων.

Η ομάδα έχει ακόμα δουλειά καθώς δεν μπορεί να βγάλει άκρη για περίπου 1.500 – 2.000 ζώνες. Για τις συγκεκριμένες περιοχές οι ιδιώτες εκτιμητές είτε δεν κατάφεραν να δώσουν τιμές αφού τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν αγοραπωλησίες είτε οι τιμές που εισηγήθηκαν είναι ακραίες και θα φέρουν μεγάλες στρεβλώσεις στην κτηματαγορά.Τις αποφάσεις για τις τιμές αυτές θα πάρει η τριμελής Δευτεροβάθμια Επιτροπή.

Προτού το πακέτο με τις νέες τιμές ζώνης καταλήξει στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, θα γίνουν προσομοιώσεις στον ΕΝΦΙΑ για να εντοπιστούν περιπτώσεις μεγάλων αποκλίσεων που θα εκτινάσσουν στα ύψη τον φόρο ακίνητων.

Σε κάθε περίπτωση οι νέες αντικειμενικές αξίες θα φέρουν να πάνω κάτω σε φόρους και τέλη.

Στις περιοχές οι οποίες θα δουν αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν παραπάνω Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το οποίο εισπράττουν οι δήμοι μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) θα πάρουν την ανηφόρα, το τεκμήριο της κατοικίας θα φουσκώσει.

Πολλοί φορολογούμενοι θα δουν να αποκλείονται από κοινωνικά επιδόματα (π.χ. πετρελαίου θέρμανσης, κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ) και ενδεχομένως να χάνουν την έκπτωση 50% ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ επειδή με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα μεγαλώσει η αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Έως σήμερα παραμένει άγνωστο τι θα γράφουν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν ο φόρος υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, τα εκκαθαριστικά που θα φθάσουν σε χιλιάδες νοικοκυριά θα είναι φουσκωμένα.

Μεγάλοι χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές των 750 και 1.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Με βάση τα σενάρια που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες δεν αποκλείεται να δουν τον ΕΝΦΙΑ να αυξάνεται ακόμη και πάνω από 20%. Όσοι τώρα περιμένουν να μειωθεί το ποσό που θα πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ λόγω μείωσης των αντικειμενικών θα απογοητευτούν καθώς το πιο πιθανό είναι να πλωρώσουν ακριβώς τα ίδια.

Οι παρεμβάσεις στις τιμές ζώνης δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ώστε να μη διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης