Τον Μάρτιο θα είναι μαζί, για τον Απρίλιο βλέπουμε…

Αποφάσισαν κοινή πορεία Εμφετζιόγλου-Μπογδάνος καλώντας σε πανστρατιά τις… γκαρσονιέρες της δεξιάς πολυκατοικίας

Η τραγωδία των Τεμπών και η αύξηση του ποσοστού των αναποφάσιστων στις πρώτες δημοσκοπήσεις του Μαρτίου έχουν ανοίξει την όρεξη σε κόμματα και κινήσεις δεξιά της Νέας Δημοκρατίας που βλέπουν ως ευκαιρία την είσοδο στην Βουλή, εάν φυσικά καταφέρουν να συνεργαστούν.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Κακό χωριό τα λίγα σπίτια», λέει μια σοφή λαϊκή παροιμία και δεν υπονοεί τίποτε άλλο από τη φθορά που προκαλεί το κοινό κουτσομπολιό και η γιγάντωση, ή στρέβλωση των γεγονότων στις μικρές κοινωνίες. Αυτή, λοιπόν, η παροιμία ταιριάζει γάντι σε όλες αυτές τις κινήσεις που με όπλο τους τον εθνικισμό προσπαθούν να επιτύχουν την πολιτική τους επιβίωση.

Στις γκαρσονιέρες της δεξιάς πολυκατοικίας γίνεται ο κακός χαμός, καθώς έχουν μαζευτεί πολλοί, οι οποίοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Όλοι θεωρούν εαυτούς ως τον ιδανικό αρχηγό. Έτσι την μία ημέρα συμβαδίζουν και την επομένη σκοτώνονται. Τελευταία υπάρχουν κάποιοι πιο έμπειροι που προσπαθούν να τους φέρουν όλους σε ένα τραπέζι προκειμένου να ιδρύσουν ένα δεξιό ΣΥΡΙΖΑ κάτω από την ομπρέλα ενός αρχηγού.

Προ ώρας δεν φαίνεται κατορθωτό, καθώς σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες περισσότερο παραπέμπουν στο Βυζάντιο παρά σε μία συντονισμένη κίνηση για τη σύσταση ενός σοβαρού συνασπισμού που θα πείσει τους πολίτες ότι αξίζουν να τους εμπιστευθούν. Έτσι μέχρι τώρα έχουμε δει την πομπώδη συνεργασία του κόμματος των Τζήμερου-Κρανιδιώτη με τον Μπογδάνο, η οποία έληξε με βολές ένθεν κακείθεν.

Τώρα το κόμμα του Κώστα Μπογδάνου, η «Πατρίδα», αποφάσισε να συμπορευτεί με το κόμμα του επί σειρά ιδιοκτήτη της Μηχανικής, του Πρόδρομου Εμφετζιόγλου, ο οποίος ηγείται της «Πατριωτικής Ένωσης». Εμφετζιόγλου και Μπογδάνος τώρα που έχουμε Μάρτιο θα είναι μαζί. Δεν μπορεί να βάλει κανείς το χέρι του στο ευαγγέλιο ότι θα ισχύει το ίδιο και τον Απρίλιο.

Αναζητούν ηχηρά ονόματα

Πάντως η πομπώδης ανακοίνωση του κόμματος του Κώστα Μπογδάνου είναι εντυπωσιακή, καθώς μάθαμε και κάποιες κινήσεις που πραγματικά δεν τις γνωρίζαμε. Έτσι ακούσαμε ότι στο πλευρό της «Πατριωτικής Ένωσης»  θα συμπορευτούν τα κόμματα Ελληνική Ανατροπή, Πατριωτικός Σύνδεσμος, ΕΛΚΙΣ, Ενωμένη Ελλάδα-Νέα Ευρώπη, Εθνικό Πατριωτικό Κόμμα Ελλάδος. Μάλιστα παρουσιάζουν πως έχουν και τη στήριξη της Επιτροπής Ελληνισμού, του Ελληνικού Τμήματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, του Ελληνο-Ρωσσο-Αρμενικού Συλλόγου Φιλίας.

Στο νεοπαγές σχήμα-το οποίο τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είναι σε ισχύ – έχουν ξεκινήσει επαφές για να πειστούν να συνεργαστούν πρώην υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Θανάσης Γιαννόπουλος, ο Νίκος Νικολόπουλος, ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης και ο επικοινωνιολόγος Νίκος Καραχάλιος. Επειδή οι παράγοντες του νέου συνασπισμού της δεξιάς ανακοίνωσαν τις συζητήσεις με τα συγκεκριμένα στελέχη δεν σημαίνει αυτόματα και ότι έχουν συμφωνήσει, διότι δεν είναι απίθανο να μην τους έχει γίνει απολύτως καμία πρόταση και απλά να χρησιμοποιούνται τα ονόματα τους για να γίνει ντόρος. Τουναντίον πιο πιθανή είναι η κοινή πορεία με τον Ηλία Μαρκόπουλο του κόμματος Νέα Ελλάδα και με τον Πάρη Κουρτζίδη που «κληρονόμησε» το κόμμα του Γιώργου Τράγκα «Ελεύθεροι Άνθρωποι». Ο Βασικός στόχος είναι να βολιδοσκοπηθεί ο απερχόμενος βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Κώστας Τζαβάρας, αλλά το πιθανότερο είναι ούτε καν να δεχθεί να συζητήσει.

Οι φιλοδοξίες

Η «Πατριωτική Ένωση» αναφέρει ότι θα αποστείλει προσκλητήριο συμπόρευσης και στην «Εθνική Δημιουργία» των Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη.  Είναι χαρακτηριστικό ότι Κώστας Μπογδάνος εξηγεί πως «σε αυτό το σχήμα μπορούν να συνυπάρχουν άνθρωποι χωρίς εγωπάθειες, ιδιοτέλειες και ναρκισσισμούς» κάνοντας ανοιχτό κάλεσμα στους Θάνο Τζήμερο και Φαήλο Κρανιδιώτη «να συμμετέχουν στον αγώνα κατά του Μητσοτάκη». Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί διάθεση από την άλλη πλευρά, χωρίς αυτό να προμηνύει και οριστική ρήξη ανάμεσά τους.

Το ερώτημα είναι τι φιλοδοξούν να κάνουν οι κ.κ. Εμφιετζόγλου και Μπογδάνος; Σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό μετά τα Τέμπη, οι ίδιοι φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως υποδοχείς μιας αντισυστημικής ψήφου εκ δεξιών. Με δεδομένο ότι δύσκολα το κόμμα Κασιδιάρη θα κατέβει, ίσως κάποιοι ψηφοφόροι του δελεαστούν από τον νέο σχηματισμό, μη θέλοντας να πάνε στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Το αν θα μπουν στη Βουλή, πάντως, είναι ακόμα ένας μακρινός στόχος. Το συνεργατικό σχήμα δεν έχει μετρηθεί, ενώ οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει. Η ρητορική του κόμματος θα είναι σκληρή το επόμενο διάστημα, με στόχο να «κόψουν» από όπου μπορούν, ενώ εκτιμούν ότι τους εξυπηρετεί η μετάθεση των εκλογικών εξελίξεων για τον Μάιο. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι, αν οι εκλογές γίνονταν τον Απρίλιο, το κόμμα δεν θα είχε καμία τύχη.

Σε όλο αυτό το σχήμα το πιθανότερο είναι πως ο επικεφαλής θα είναι ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου. «Ο πρεσβύτερος θα αναλάβει αυτό το ρόλο» επισημαίνει ο κ. Μπογδάνος. Στο ερώτημα για το αν υπάρχει πρόβλημα στο γεγονός ότι ο κ. Εμφιετζόγλου δεν γνωρίζει από πολιτική, απαντά πως «τι το καλύτερο από έναν άφθαρτο πατριώτη που είναι γνωστή η πατριωτική προσφορά του στη χώρα;». Τα λόγια του κ. Μπογδάνου επιβεβαιώνει και ο Πάρις Κουρτζίδης που συμπλήρωσε πως «είναι πρόεδρος τιμής ένεκεν».

Εκτός η ελληνίδα… Μελόνι

Αυτή η προσπάθεια, πάντως θα έχει και μία μεγάλη απώλεια. Ο λόγος για την Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία δεν συμφωνούσε με την συμπόρευση με το κόμμα Εμφετζιόγλου, η οποία αποχωρώντας χαρακτήρισε ως σκορπιό τον Μπογδάνο.

Από την πλευρά τους στελέχη του κόμματος Μπογδάνου ανταποδίδουν τις αιχμές λέγοντας ότι «η Λατινοπούλου πιστεύει πως είναι η Ελληνίδα Μελόνι και πως επιθυμούσε να υπηρετήσει το κόμμα την συγκεκριμένη της φιλοδοξία». Αναφερόμενος στην κ. Λατινοπούλου ο Πάρης Κουρτζίδης τονίζει πως «δεν ήθελε συνεργασία με κανέναν από εμάς. Ήθελε να είναι μόνη της με τον Κωνσταντίνο. Εκείνος της εξηγούσε ότι “μόνοι μας δεν μπορούμε και πως είναι σημαντική η συσπείρωση“».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα