Τον νέο αναπτυξιακό νόμο θα προτάξει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος

Αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, και στο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι το πιο σημαντικό για να επιτευχθεί η ανάπτυξη

Θα δοθούν σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού σε Παρίσι και Βερολίνο και αυτή που ακολουθεί τη Δευτέρα στην Ολλανδία,το κυβερνητικό επιτελείο στρέφει την προσοχή του στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την πρώτη ΔΕΘ στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ως πρωθυπουργός της χώρας. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, την κατεύθυνση και τους στόχους που θα έχει η οικονομική πολιτική το 2020.

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα και δη πριν από τη ΔΕΘ. Η κυβέρνηση προσδίδει μεγάλη σημασία στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο νόμου, καθώς με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει προσδοκά στην αναθέρμανση της οικονομίας, ενώ παράλληλα αυτές θα αποτελούν και το κύριο επιχείρημα του πρωθυπουργού στις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2021.

Σε κάθε περίπτωση, ανάμεσα σε άλλα, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο συγκαταλέγονται:

* Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών και η συγκέντρωση αυτών σε onestopshop.

* Η ανάθεση σε τρίτους, και κυρίως στις τράπεζες, της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου, καθώς και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων που υπάγονται σε αυτόν.

* Το κράτος θα ασκεί τον ελεγκτικό ρόλο του όταν απαιτείται.

* Κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, αλλά και για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες της οικονομικής ζωής.

* Η δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη, που σημαίνει μια ηλεκτρονική βάση όλων των κρίσιμων γεωχωρικών δεδομένων που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Η Ψηφιακή Τράπεζα Γης

Έτσι, με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη ο πολίτης θα μπορεί να έχει απευθείας, μέσω του διαδικτύου, έγκυρη, πλήρη και δωρεάν πληροφόρηση για θέματα όπως, λόγου χάριν, οι ισχύουσες χρήσης γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία, ο αιγιαλός, τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι.

Την ίδια στιγμή, αδειοδοτήσεις, οι οποίες προϋποθέτουν δεδομένα όπως άδειες δόμησης ή χωροθέτησης επενδύσεων θα εκδίδονται αποκλειστικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ψηφιακού χάρτη. Έως ότου ολοκληρωθεί η εν λόγω παρέμβαση, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια.

Η ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης που αποτελεί πρόταση του προέδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού, μέσα από την οποία θα διαμορφωθεί μια αγορά δικαιωμάτων δόμησης με χρηματική αξία, καθώς και η δυνατότητα ανακαίνισης 20.000 διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, στον νέο νόμο θα επιτρέπεται η άρση κάθε είδους γραφειοκρατικών εμποδίων, ανάμεσά τους και αυτών που έθετε το ΚΑΣ εμποδίζοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, έχει προβλεφθεί και η επιτάχυνση των διαδικασιών της Δικαιοσύνης για επενδυτικά πρότζεκτ και κυρίως η ψηφιοποίηση των ένδικων μέσων.

Η αλλαγή της ρύθμισης σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, προκειμένου να προσδιορίζεται χρονικά πότε είναι αξιόλογη η καθυστέρηση των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου από τον εργοδότη, έτσι ώστε να θεωρείται βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Ακόμη το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει την πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας και άλλες παρεμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προσδοκά να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, προκειμένου να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή των παρεμβάσεων που περικλείονται σε αυτόν.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Για να αποφύγει ένα οριστικό «όχι» από Γερμανία, Γαλλία και Βρυξέλλες στο αίτημα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η κυβέρνηση συνεχίζει μεν τις διαπραγματεύσεις, παγώνει δε προσωρινά τα σχέδιά της να προτείνει αλλαγές στους στόχους μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου μεταθέτει το θέμα από το 2021 και μετά, τονίζοντας ότι προηγείται το μεταρρυθμιστικό σχέδιο.«Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας.Προτάσσουμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο ώστε να έχουμε αξιοπιστία και να θέσουμε θέμα πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά», τόνισε σε μία από τις τελευταίες παρεμβάσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει ακόμη και τμηματική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 3% το 2020 και 2,5% το 2021, αλλά οι δανειστές δεν δείχνουν έτοιμοι να λάβουν τέτοιες αποφάσεις. Με βάση νεότερες πληροφορίες, οι δανειστές θα είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, αλλά θα ισχύσει το νέο πλαίσιο το 2022, δηλαδή την τελευταία χρονιά που το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3,5% του ΑΕΠ.

Από το 2023 και έως το 2060 το πρωτογενές πλεόνασμα έχει κλειδώσει στο 2,2% του ΑΕΠ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα