Τον ουρανό με τα άστρα ζητούν οι Τούρκοι

Προβλέψιμα προκλητική η Άγκυρα εκβιάζει με Λιβύη και μεταναστευτικό

Το πόσο δίκιο έχει, τελικά, ο Αντώνη Σαμαράς να ξορκίζει τις fast track και win-win λύσεις στα ελληνοτουρκικά, το αποδεικνύει καθημερινά η Άγκυρα, η οποία ξεπερνά σε προκλητικότητα ακόμη και τον προβλέψιμο εαυτό της. Τα επεισόδια έρχονται το ένα πίσω από το άλλο:

>>Την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ζήτησε την αποστρατιωτικοκοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου. «Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά που το καθεστώς τους έχει οριστεί ως αποστρατιωτικοποιημένο από τις διεθνείς συνθήκες. Αναμένουμε η Ελλάδα να συμπεριφερθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επίσης υπάρχει το παράδοξο με τα 6 και τα 10 μίλια στον εναέριο χώρο. Αυτό δεν υπάρχει ούτε στον κόσμο ούτε στην ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

>>Χθες Παρασκευή ο διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτζίγες το… τερμάτισε! Λειτουργώντας ως προπομπός του υπουργού Εξωτερικών, Μεγλούτ Τσαβούσογλου, ο Ερτζιγές σε ανάρτησή του στο Twitter δημοσιεύει έγγραφο με σημειώσεις για το Αιγαίο, στο οποίο θέτει ζητήματα για:

α) Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών».

β) Αποστρατικοποίηση των νησιών – στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων Ακάρ: «Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».

γ) Εναέριος χώρος: «Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων».

δ) Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων.

ε) Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων.

 

Το έγγραφο

Σύμφωνα με το έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «η Τουρκία και η Ελλάδα, που είναι τα δύο παράκτια κράτη, έχουν νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στο Αιγαίο».

Ποια είναι αυτά σύμφωνα με την Άγκυρα; «Πρόκειται για την ασφάλεια, την οικονομία και τα άλλα παραδοσιακά δικαιώματα που αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο. Η διμερής σχέση Τουρκίας-Ελλάδας στο Αιγαίο πρέπει να βασίζεται στις ακόλουθες αρχές: Το Αιγαίο είναι μια κοινή θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι ελευθερίες της ανοικτής θάλασσας και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτό, που επί του παρόντος απολαμβάνουν τόσο τα παράκτια κράτη όσο και οι τρίτες χώρες, δεν θα πρέπει να προκαλούν πρόβλημα. Κάθε απόκτηση νέων θαλάσσιων περιοχών πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση και να είναι δίκαιη και δίκαιη».

«Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνικό πέλαγος με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη», αναφέρει μεταξύ άλλων το σχετικό έγγραφο ρίχνοντας το φταίξιμο στην Ελλάδα!!!

Εκβιασμός στο Βερολίνο

Με φόντο όλα τα παραπάνω, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσγειωνόταν στην Τουρκία για να ακούσει ως «καλωσόρισμα» από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απειλή-εκβιασμό ότι το λιβυκό χάος θα επεκταθεί στη Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία. Εγκαινιάζοντας το νέο γερμανο-τουρκικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας, ο Ερντογάν δήλωσε με νόημα ότι «το χάος που κυριαρχεί στη Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα».

Η περί χάους θεωρία που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι η νομική υπηρεσία του γερμανικού Κοινοβουλίου έκρινε παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Έτσι ο Σουλτάνος έβγαλε από το συρτάρι του την πολύ αποτελεσματική για το Βερολίνο απειλή της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για μη εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στη χορήγηση προς την Άγκυρα οικονομικής υποστήριξης για τα 4.000.000 Σύρων προσφύγων που ζουν στο τουρκικό έδαφος.

Το πόσο ανθίσταται ή κάμπτεται η Μέρκελ από τους τουρκικούς εκβιασμούς λίγη σημασία μπορεί να έχει επί της ουσίας για τα ελληνικά συμφέροντα. Εξάλλου, όσο κι αν έχει κοστίσει στο εσωτερικό της ακροατήριο και στο πολιτικό προφίλ της καγκελαρίου το μεταναστευτικό πρόβλημα, η Ελλάδα και όχι το Βερολίνο είναι αυτή που έχει δεχτεί τα υπέρογκα κύματα των μεταναστευτικών ροών.

Τα νησιά του Αιγαίου ασφυκτιούν, οι κάτοικοι εκεί αδυνατούν πλέον να συμβιώσουν με όλο αυτό τον κόσμο, και άρχισαν να εκδηλώνουν μαζικά και δυναμικά την αντίδρασή τους, όπως έγινε στα μέσα της εβδομάδας με τα κατά τόπους συλλαλητήρια, όπου νέκρωσαν Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος κ.α.

Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι στους πληγέντες από το μεταναστευτικό νησιώτες δεν αρκούν ούτε η στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης με την επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κατήργησαν τον Αύγουστο, πολλώ δε μάλλον δεν μοιάζει να τους πείθουν οι υπεραισιόδοξες διαβεβαιώσεις του νέου αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη, ότι προτεραιότητα των πολιτικών του θα είναι ο περιορισμός των ροών.

Οπότε αυτοδίκαια η κουβέντα γυρνάει στους μοχλούς πίεσης που έχει η Άγκυρα έναντι της Ελλάδας και στο πόσο επίφοβο μπορεί να καταλήξει να γίνει μια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την Τουρκία να επιδιώκει να προσυπογράψει ένα συνυποσχετικό που θα έχει μέσα όχι μόνο τον ουρανό (υφαλοκρηπίδας) αλλά και τα άστρα (χωρικά ύδατα, αποστρατικοποίηση νησιών, εναέριος χώρος, κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων, δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης)…

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα