«Τώρα αρχίζει το ματς»: Όλο το παρασκήνιο της παρουσίασης των «6» του ΠΑΣΟΚ
Με καλογραμμένες ομιλίες, στις οποίες δεν έλειψαν τα «καρφιά», οι Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου, Κατρίνης και Γιαννακοπούλου, ανέλυσαν το πλάνο της επόμενης ημέρας στο ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας το γιατί είναι καλύτεροι από τους αντιπάλους τους
«Τώρα αρχίζει το ματς!». Με τη φράση αυτή, πολύπειρο κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε το συμπέρασμα από την πολύωρη συνεδρίαση της ανοικτής Κεντρικής Επιτροπής, όπου καθένας από τους έξι υποψηφίους προέδρους περιέγραψε το όραμά του για την επόμενη ημέρα.
Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, εξήγησαν στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στο ΣΕΦ πού θέλουν να πάνε το ΠΑΣΟΚ, εφόσον κερδίσουν στις κάλπες που θα στηθούν στις 6 και 13 Οκτωβρίου και γιατί είναι καλύτεροι από τους αντιπάλους τους.
Οι ομιλίες τους ήταν προσεκτικά προετοιμασμένες, είχαν αιχμές – μάλιστα κάποιοι παρόντες υποστηρίζουν ότι ορισμένοι έκαναν και αλλαγές/προσθήκες της τελευταίας στιγμής για να απαντηθούν κάποια σχόλια προηγηθέντων στο βήμα.
Οι παρόντες στην αίθουσα ήταν ασφαλώς κομματικό κοινό. Μάλιστα υπήρξε και… ανταλλαγή πληθυσμών καθώς ένα κομμάτι που χειροκροτούσε με θέρμη τον Ν. Ανδρουλάκη αποχώρησε μετά την λήξη της ομιλία του και τη θέση του πήραν οι χειροκροτητές Δούκα. Οι δύο προαναφερθέντες έλαβαν και το πιο έντονο χειροκρότημα, δείχνοντας ότι διαθέτουν έναν στοιχειώδη μηχανισμό. Ωστόσο χειροκροτήθηκε και ο Παύλος Γερουλάνος αλλά και η Άννα Διαμαντοπούλου, πιο συγκρατημένα αλλά… διατασικά.
Οι ομιλητές έδειξαν να απευθύνονται πάντως και στο ευρύ κοινό καθώς η συνεδρίαση μεταδίδονταν με livestreaming μέσω facebook και Youtube.
Το κλίμα ήταν ενωτικό – καμία σχέση με τα όσα ευτράπελα τεκταίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ – και γι’ αυτό φρόντισαν όλοι οι υποψήφιοι. Οι πάντες μίλησαν για ενότητα, για κυβερνητική προπτική, για ελπίδα και νίκη, καταθέτοντας ο καθένας την δική του οπτική στο πώς το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει κυβερνών.
Ωστόσο, όπως ήταν φυσικό, δεν έλειψαν και αιχμές κατά ανθυποψηφίων. Όπως εκείνη του Παύλου Γερουλάνου, όταν είπε πως ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να είναι βουλευτής αλλά και να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, παραπέμποντας ευθέως στην Άννα Διαμαντοπούλου και στον Χάρη Δούκα που δεν είναι εκλεγμένοι βουλευτές, ο δε δεύτερος είναι και δήμαρχος Αθηναίων και έχει δηλώσει ότι θα κρατήσει τον θώκο στην πλατεία Κοτζιά.
Ή τις μπηχτές του Νίκου Ανδρουλάκη κατά Δούκα-Διαμαντοπούλου κυρίως. Φράσεις όπως «δεν ψάχνουν “πρωθυπουργίσιμο” όπως σκίζουν τα ιμάτιά τους αλλά “διαχειρίσιμο”», για «μεσσίες» και «περιτυλίγματα» είχαν στο σταυρόνημα κυρίως αυτούς. Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης δεν έκρυψε την πικρία του για την «επιμονή και η ευκολία κάποιων να απαξιώνουν τα όσα πετύχαμε, χωρίς επιχειρήματα, επειδή έχουν απλώς τις δικές τους φιλοδοξίες». Όπως είπε το μότο τους είναι «Φύγε εσύ, να έρθω εγώ. Γιατί; Γιατί έτσι, εγώ θα τα κάνω καλύτερα» θυμίζοντας ότι «στις 7 έκλεισαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών και στις 7:10 είχαν θέσει θέμα ηγεσίας».
Αλλά και ο Μιχάλης Κατρίνης έστρεψε τα βέλη του κατά όσων «λένε ότι θα κερδίσουν τον κ. Μητσοτάκη» θυμίζοντας πως «τα ίδια έλεγε και ο κ. Κασελάκης και είδαμε ποια ήταν η εξέλιξη» αλλά και όσων «αυτοπροβάλλονται και παρουσιάζονται ως «Πρωθυπουργήσιμοι», ζητώντας «σε αυτή τη χώρα πρέπει να επιστρέψει η πραγματική πολιτική και μαζί της να επιστρέψει και η σοβαρότητα».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στηρίχθηκε στην εμπειρία του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αλλά και στα εκλογικά αποτελέσματα που επικαλέστηκε δεσμευόμενος για μεγαλύτερη άνοδο και αυτόνομη πορεία, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για «συριζοποίηση» του ΠΑΣΟΚ.
Ο Χάρης Δούκας με έναν λόγο ορμητικό, θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι με αυτόν πρόεδρο, το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει. Απευθύνθηκε στο όλον ακροατήριο, τόσο στο κομματικό κοινό όσο και σε εκείνους που έχουν εγκαταλείψει απογοητευμένοι το Κίνημα. Μίλησε για την μεγάλη παράταξη, επέκρινε την τακτική του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι «σε κρίσιμες στιγμές δεν είχαμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα». Τόνισε δε ότι η σοσιαλδημοκρατία «όπου συμφιλιώθηκε με τις συντηρητικές πολιτικές της λιτότητας και υποτάχθηκε στις αγορές, ΑΠΕΤΥΧΕ. Όπου σήκωσε ανάστημα, όπου έκανε μέτωπα, όπου στάθηκε απέναντι σε αυτούς που νέμονται τη δημόσια περιουσία, σάρωσε».
Η Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε ήπιους τόνους, προέταξε το «πρωθυπουργίσημο» της υποψηφιότητας της. Επικαλέστηκε το κεφάλαιο της εμπειρίας δεκαετιών που διαθέτει εντός και εκτός Ελλάδος, περιγράφοντας το big bang που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ για να μιλήσει με όρους σύγχρονους. Έδειξε ότι απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό.
Ο Παύλος Γερουλάνος, μίλησε ξεκάθαρα για το στίγμα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν για την Αναγέννηση της χώρας, προκειμένου να αλλάξει το διοικητικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επαναλάβει το άθλο του 2009 οπότε κέρδισε τη ΝΔ με τη μεγαλύτερη διαφορά από το 1981 και σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι το τρίπτυχο ενότητα, σχέδιο και εμπειρία, δηλώνοντας ότι διαθέτει και τα τρία, γι’ αυτό και είναι υποψήφιος.
Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι είναι ο μοναδικός που μιλάει ξεκάθαρα για μια Μεγάλη Παράταξη που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Μια Μεγάλη Παράταξη που θα κυβερνήσει, απευθυνόμενος στο ακροατήριο και των απογοητευμένων του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου απέκλεισε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το κόμμα της εχθροπάθειας δείχνει να έχει κλείσει τον κύκλο του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε συνολικά και μίλησε για ένα αυτόνομο ΠΑΣΟΚ προς το οποίο πλέον στρέφονται οι πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι τα πάντα θα κριθούν αυτές τις τελευταίες 20 ημέρες, καθώς προηγήθηκε ένα υποτονικό καλοκαίρι από πλευράς εσωκομματικών κινήσεων. Πολλά θα κρίνει και το debate, όποτε πραγματοποιηθεί. Για την ημερομηνία ακούγεται η 24η Σεπτεμβρίου, εφόσον συμφωνήσουν στο πλαίσιο όλοι οι υποψήφιοι.
Πηγή: iefimerida.gr
Φωτό:Menelaos Myrillas / SOOC