Τώρα η στήριξη, του χρόνου η λύση

Ο τίτλος του εξαιρετικού μυθιστορήματος «Ουδέν νεώτερο από το δυτικό μέτωπο» του Γερμανού Έριχ Μαρία Ρέμαρκ αντικατοπτρίζει 100% τις χαμηλές ομολογουμένως προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για παρέμβαση της Γερμανίας στην τρόικα, ώστε να σταματήσει η ασφυκτική πίεση για τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Για να μη λέμε, όμως, μόνο τα αρνητικά, ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να κερδίσει την πολιτική στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αυτή την εποχή έχει τρεχάματα, για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Πολλοί θα θεωρήσουν ότι η πολιτική στήριξη δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα χτύπημα συμπόνιας στην πλάτη κάποιου που υποφέρει.

Όπως, όμως, εκτιμούν στο Μαξίμου, τα όσα είπε η Μέρκελ μετά το τέλος της συνάντησης στο Βερολίνο συνιστούν ένα σημαντικό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους, δεδομένης της κυρίαρχης θέσης της Γερμανίας στη Γηραιά Ήπειρο. Έτσι, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι η Γερμανία δεν θα είναι μεταξύ των επικριτών της Ελλάδας στις κρίσιμες –όπως συνήθως εξελίσσονται– Συνόδους Κορυφής του Δεκεμβρίου. Και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι εάν δεν έχεις τη Γερμανία απέναντί σου, τότε είναι πιο εύκολο να επιτύχεις σημαντικά αποτελέσματα.

Αυτό βέβαια είναι το καλό. Τα αρνητικά, όμως, είναι δύο: Επιτρέπει στους επικεφαλής της τρόικας να διατηρούν το αλαζονικό ύφος στις διαπραγματεύσεις, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να «βγάλει μόνη της τα κάστανα από τη φωτιά», ενώ στέλνει στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Απαραίτητη προϋπόθεση, να πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα τον επόμενο Απρίλιο από την Eurostat.

Βέβαια, νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος δημοσιοποίησε τις τέσσερις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας, για τις οποίες ενημέρωσε ο πρωθυπουργός και τη Μέρκελ. Αυτές είναι:

# Όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπή μισθών και συντάξεων.

# Ρύθμιση για τον Ενιαίο φόρο ακινήτων αποδεκτή από τις Κ.Ο. των δύο κομμάτων.

# Προστασία πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού.

# Όχι στις ομαδικές απολύσεις.

Η στήριξη

«Βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειάς σας, και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα τέτοιο δείγμα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Αντ. Σαμαρά. Ωστόσο, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2014 «πρόβλημα», ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα σημείωσε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί και να επιβεβαιωθεί, ώστε οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα. Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους πρόσθεσε ότι «εάν οι Έλληνες θέλουν να δουν καλύτερες μέρες, θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές και να επιτευχθεί ισοσκελισμένος προϋπολογισμός».

Η Γερμανίδα καγκελάριος ουσιαστικά συμπαρατάχθηκε με τη δήλωση Ρεν ότι ο προϋπολογισμός είναι υπό αίρεση, αφού δεν έχει ακόμη πάρει το πράσινο φως από την τρόικα. Σημείωσε ότι αυτή την ώρα υπάρχουν δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη: οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, και η ανάληψη της προεδρίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου από την Ελλάδα.

Για το θέμα των διαπραγματεύσεων, η Μέρκελ σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τής ανέφερε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί. Για την ελληνική προεδρία, τόνισε ότι «έχει σημαντική ατζέντα, όπως η ανεργία, οι αναπτυξιακές ωθήσεις, αλλά και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης λόγω και της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας. Η Γερμανία θα συνεργαστεί με την Ελλάδα στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, και θα κάνουμε τα πάντα, για να έχει η Ελλάδα μια επιτυχημένη προεδρία», συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο

Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα μέτρα για μισθούς και συντάξεις, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014. Θα παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών που ήδη ισχύουν».

Ακόμη είπε πως δεν θέλει μιλήσει δημοσίως για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς είναι ακόμη εν εξελίξει. «Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα και νομίζω και οι δηλώσεις της τρόικας επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση», είπε ο Αντ. Σαμαράς. «Δεν βρισκόμαστε στο Βερολίνο για να διαπραγματευθούμε με την τρόικα», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ότι «έχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση και θα καλύψουμε κι άλλη». Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι ήδη ορατή, σημείωσε παραπέμποντας στις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Μπαίνουμε σε εποχή ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια οδυνηρότατης ύφεσης. Η ανάκαμψη θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού», υπογράμμισε.

«Να διαγραφεί μέρος του χρέους»

Με λοιδορίες αντιμετώπισε ο γερμανικός Τύπος το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Τόσο η «Handelsblatt», όσο και το «Spiegel» είχαν ιδιαίτερα καυστικά ρεπορτάζ για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η «Handelsblatt» ανέφερε πως «οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα μπορούσαν να κρίνουν το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Αθήνας».

Στη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», το οποίο επισημαίνει (με το γνωστό καυστικό του ύφος) πως «μετά από τόσα σκληρά χρόνια, η Ελλάδα εκπλήσσει με τη σταθερή οικονομία της και τώρα ελπίζει σε φιλοδώρημα».

Σε διαφορετική κατεύθυνση με τα επικριτικά σχόλια του γερμανικού Τύπου ήταν η συνέντευξη του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, στους «New York Τimes», στην οποία τόνισε ότι «θα πρέπει να διαγραφεί μέρος του χρέους και να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα και την Ισπανία, ώστε να επιστρέψουν στην ανάκαμψη. Όπως είχε γίνει και με τη Γερμανία τη δεκαετία του 1950».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα