Του έβγαλαν την ορκωμοσία ξινή

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής, οπότε έγινε γνωστό ότι η αναλογία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση δεν θα ήταν εν τέλει 2-1 όπως ακουγόταν, στην Ιπποκράτους πήραν φωτιά τα τηλέφωνα. Ο πρόεδρος του κόμματος βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών, κατηγορώντας τον ότι μόνος του στόχος ήταν να «ταχτοποιηθεί» ο ίδιος. Βασικό επιχείρημα που ακούγεται από την Κυριακή είναι πως το ΠΑΣΟΚ δεν ανέλαβε κανένα σημαντικό υπουργείο με εξαίρεση το Εξωτερικών, το οποίο όμως είναι ακίνδυνο και το καταλληλότερο για να φτιάξει το προφίλ του ίδιου του προέδρου του κινήματος.

Οι αντιδράσεις εντάθηκαν τις επόμενες ημέρες με τον μόνιμα αντιδρώντα Γ. Παναγιωτακόπουλο να ανακοινώνει πως τα μαζεύει και φεύγει. Αν και στην Ιπποκράτους κανένας δεν εξεπλάγη από την εξέλιξη αυτή, η οργή ήταν έντονη. «Επί Παπανδρέου έβριζε τους αυλικούς του για να μην θίξει τον πρόεδρο. Τι έχει αλλάξει από τότε; Συγκυβέρνηση δεν είχαμε και με τον Παπαδήμο;» διερωτώνται συνεργάτες του Β. Βενιζέλου, κατηγορώντας τον κ. Παναγιωτακόπουλο ότι παίζει παιχνίδια εντυπώσεων και ότι διακατέχεται από εμπάθεια για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στα βήματα όμως του επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας φαίνεται να κινείται και ο Μιχάλης Καρχιμάκης, άλλος ένας παράγοντας του «παπανδρεϊκού» μπλοκ. Εκφράζοντας ανησυχίες ότι η Ν.Δ. θα καταπιεί το ΠΑΣΟΚ, ζητά εδώ και τώρα προγραμματική συμφωνία. Δηλώνει παράλληλα βέβαιος πως το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά θα συνεχίζει να παίζει τα παιχνίδια του. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ενόχληση του ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές που έκανε η Ν.Δ. στον ΕΟΠΥΥ, τον ΟΓΑ και τον ΕΟΦ, θυμίζοντας πως ο ίδιος όλα αυτά τα είχε επισημάνει.

Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να επιλέξει και η ομάδα του Μ. Καρχιμάκη την έξοδο από την Ιπποκράτους με τις ευλογίες του Γ. Παπανδρέου.

Άλλωστε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και υπεύθυνος εν μέρει για τη συρρίκνωση του κινήματος, παρενέβη δημόσια χαρακτηρίζοντας «πλήγμα» την αποχώρηση Παναγιωτακόπουλου.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διασφαλίζει τη συμμετοχή, την ενεργό παρουσία κάθε μέλους του και ιδιαιτέρως των συντρόφων που έχουν αγωνιστεί για πολλά χρόνια». Και προσθέτει: «Είναι κρίμα αντί να πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του να τις βλέπει να απομειώνονται».

Ο κ. Παπανδρέου τηρεί αποστάσεις από την κίνηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας, χωρίς να την επικρίνει, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν ορισμένες επισημάνσεις του πρώην προέδρου του Κινήματος, ο οποίος δίνει το στίγμα που, κατά τη γνώμη του, πρέπει να εκπέμπει σήμερα η Δημοκρατική Παράταξη.

Ειδικότερα αναφέρει ότι η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει, μεταξύ άλλων, να «βρίσκεται σε διαρκή ρήξη με πελατειακές αντιλήψεις και εξαρτησιακές συμπεριφορές». Θεωρεί επίσης απαραίτητο ότι πρέπει να διαθέτει «ένα προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο, αιχμή του οποίου θα είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η προώθηση μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων παντού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα