Toυ έκλεψαν το χαμόγελο, τους «χάρισε» τη ζωή του…

Συγκλονισμένος είναι ο χώρος της μόδας και όχι μόνο, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε στα Μέσα ο ξαφνικός θάνατος του σχεδιαστή μόδας, Μιχάλη Ασλάνη.

 

Επιμέλεια: Μαίρη Γεωργιάδου

 

Ο γνωστός σχεδιαστής βρέθηκε νεκρός την Τετάρτη το μεσημέρι μέσα στο διαμέρισμά του που βρίσκεται στην οδό Σκουφά, στο Κολωνάκι. Εκεί διατηρούσε και το ατελιέ του.

Οι πρώτες πληροφορίες που άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, γρήγορα αποκλείστηκαν. Πλέον, εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτοκτονίας ή του θανάτου από παθολογικά αίτια.

Το πρώτο ενδεχόμενο ενδυναμώνεται από το γεγονός ότι, στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο σχεδιαστής, η αστυνομία εντόπισε σημαντική ποσότητα χαπιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ίχνη του γνωστού σχεδιαστή είχαν «χαθεί» ήδη από την Κυριακή.

Οι συνεργάτες του τον αναζητούσαν χωρίς επιτυχία στα κινητά του τηλέφωνα, ενόψει και μιας προγραμματισμένης εκδήλωσης προς τιμήν του στις 18 Οκτωβρίου για τα 40 χρόνια του στον χώρο της μόδας.

Στο σπίτι του, βρέθηκαν τέσσερα ιδιόχειρα σημειώματα, γραμμένα στα ελληνικά και τα γαλλικά, καθώς και το ημερολόγιό του, στο οποίο έγραφε σκόρπιες σκέψεις. Δύο από αυτές προκάλεσαν το ενδιαφέρον. Η πρώτη φράση έλεγε: «Κάθε μέρα είναι διαφορετική. Πώς θα ζήσουμε;» Και η δεύτερη: «Φωτεινούλα και Δήμητρα, δεν αντέχω άλλο και συγγνώμη που σας το έκανα αυτό».

Αυτοδημιούργητος και επιτυχημένος

Ο Μιχάλης Ασλάνης ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους στον χώρο της ελληνικής μόδας. Με πολλές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ο Ασλάνης θεωρείτο επί πολλά έτη κάτι σαν «εθνικός σχεδιαστής» της Ελλάδας. Είχε μικρασιατική καταγωγή. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα, από όπου έφυγε σε πολύ μικρή ηλικία για την Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή «ΒΑΚΑΛΟ» διακόσμηση, γραφικές τέχνες, ιστορία τέχνης και θεάτρου, στο πλάι σπουδαίων καθηγητών, όπως οι ζωγράφοι Τέτσης, Μοσχίδης, Γούναρης, Πρέκα και Βακαλό. Τον κέρδισε τελικά ο κόσμος της μόδας.

Παράλληλα με τις σπουδές του, το 1974, ο Μιχάλης Ασλάνης ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο της μόδας. Οι δημιουργίες του πόζαραν σε όλα σχεδόν τα εξώφυλλα των τότε ελληνικών περιοδικών και κέρδισαν τις καλύτερες κριτικές χάρη στις πετυχημένες, έθνικ επιρροές του.
Από τότε, η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές ή ομαδικές επιδείξεις μαζί με σημαντικούς ξένους σχεδιαστές στο Παρίσι, το Μονακό, τη Μόσχα, την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο, το Μιλάνο, την Ρώμη, το Μπάρι, τον Καναδά, τη Νέα Υόρκη κ.α. Ο Μιχάλης Ασλάνης ήταν από τους πρώτους Έλληνες σχεδιαστές που έφτιαξαν ατελιέ στο Κολωνάκι, το οποίο αργότερα μετέφερε στην Πλάκα. Σχεδίαζε αρχικά ρούχα υψηλής ραπτικής για γυναίκες, αλλά σιγά-σιγά επεκτάθηκε και στο ανδρικό ένδυμα, στο εσώρουχο και στα είδη οικιακής χρήσης.

Ο σχεδιαστής μόδας αντιπροσώπευσε τη χώρα μας στο Παρίσι, σε ένα μεγάλο show, στην Avenue FOS, όπου συμμετείχαν οι καλύτεροι σχεδιαστές από όλο τον κόσμο, για τον εορτασμό των 25 χρόνων του Γαλλικού «Pret a Porter».
Στο Μπάρι της Ιταλίας, του απονεμήθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης, ενώ την collection του μετέδωσε απευθείας το τηλεοπτικό κανάλι «RAI». Προσκεκλημένος της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό, ο Μιχάλης Ασλάνης συμμετείχε σε μεγάλο φιλανθρωπικό gala για τον Ερυθρό Σταυρό, παρουσιάζοντας τη δουλειά του μαζί με τα πιο γνωστά ονόματα από τον κόσμο της μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Valentino, Yves Saint Loraint και Calvin Klein.

Ακόμη, ο πασίγνωστος σχεδιαστής, που βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 62 ετών στο ατελιέ του στο Κολωνάκι, σχεδίασε στο παρελθόν τα ρούχα για τους υπαλλήλους τού «Αττικό Μετρό» και του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Εκτός από τον χώρο της μόδας, συνεργάστηκε και με μεγάλες εξαγωγικές μονάδες που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό στα είδη σπιτιού, αξεσουάρ μπάνιου, εσώρουχα και ρούχα με την υπογραφή του Έλληνα σχεδιαστή.

Το 2010 μετακόμισε στη Βραζιλία, προκειμένου να κάνει καινούργια επιχειρηματική αρχή και να αποφύγει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Αλλά το εγχείρημά του αυτό δεν στέφθηκε με επιτυχία, με αποτέλεσμα να επιστρέψει.

Τον Φεβρουάριο του 2013, γιόρτασε τα 40 του χρόνια στον χώρο της ελληνικής μόδας με την παρουσίαση της κολεξιόν «Ο Χορός των Δεκαετιών» No3.

Αντιμέτωπος με την κρίση

Το τελευταίο διάστημα της ζωής του αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα που ο ίδιος απέδιδε σε οικονομική απάτη πρώην συνεργάτιδών του. Δυο γυναίκες, που εμπιστευόταν και συνεργάζονταν μαζί του, τον έκλεψαν. Σύμφωνα με τον συνεργάτη του Γιώργο Κουτούλια, όπως δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, του είχαν κλέψει 300 νυφικά, 80.000€ και δεκάδες βραδινά φορέματα.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Μιχάλης Ασλάνης είχε δηλώσει ότι έδινε αγώνα ώστε να σταθεί ξανά στα πόδια του οικονομικά, αφού όπως υποστήριξε είχε πέσει θύμα πλεκτάνης.

Συγκλονισμένοι φίλοι και συνεργάτες τον αποχαιρετούν

Ο Μιχάλης Ασλάνης ήταν ένας πολύ ευαίσθητος, πρόσχαρος, χαμογελαστός, ευγενής, κοινωνικός άνθρωπος, χωρίς όμως να προσπαθεί να επιδειχθεί ή να γίνει το κέντρο της προσοχής! Με αποτέλεσμα, η απουσία του να στοιχίσει σε αρκετές προσωπικότητες – κυρίως του καλλιτεχνικού χώρου!

Η φιλία της Ρούλας Κορομηλά και του Μιχάλη Ασλάνη μετρούσε τόσα χρόνια όσα και η αγάπη που είχε ο ένας στον άλλον. Η παρουσιάστρια και ο σχεδιαστής δεν έκρυψαν ποτέ το δέσιμό τους. Η Ρούλα, κάθε φορά που φορούσε όσα έφτιαχνε μόνο για εκείνη, «ψήλωνε» πολλούς πόντους. Στην πραγματικότητα, οι δυο τους χάθηκαν όταν εκείνος το θέλησε. Όταν ο Μιχάλης διάλεξε την απομόνωσή του. Εκείνη όμως, σε κάθε ευκαιρία προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον «αρκούδο» της, όπως τον έλεγε. Η παρουσιάστρια είναι ακόμα σοκαρισμένη από την είδηση και σε δηλώσεις της που έκανε για τον Ασλάνη μιλάει στον ενεστώτα: «Είναι φίλος μου. Εσύ το ξέρεις. Είναι φίλος μου. Δεν έχω να πω τίποτα. Οφείλουμε να τον σεβαστούμε. Τους ανθρώπους που φεύγουν πρέπει να τους σεβόμαστε, δεν χρειάζονται λόγια».

Με τον δικό της τρόπο θέλησε να αποχαιρετήσει και η Βίκυ Κουλιανού τον Μιχάλη Ασλάνη, τον άνθρωπο που την ανακάλυψε και ο οποίος βοήθησε να αναδειχθεί μία ολόκληρη γενιά μοντέλων. Η Βίκυ έγραψε στον λογαριασμό της στο «facebook»: «Οι παιδικές ψυχές πάνε σε μεγάλες αγκαλιές… και ηρεμούν. Καλό ταξίδι…» Ενώ σε συνέντευξή της που παραχώρησε σε γνωστό κανάλι δήλωσε ότι οφείλει τα πάντα στον σχεδιαστή, μιας και αν δεν ήταν εκείνος, δεν θα είχε καταφέρει τίποτα: «Ο Μιχάλης εμένα μου άλλαξε όλη μου τη ζωή. Αν δεν με συναντούσε μέσα στο λεωφορείο, εγώ δεν θα είχα κάνει τίποτα μα τίποτα απ’ όλα αυτά που έχω κάνει σήμερα».

Από τους πρώτους ανθρώπους που βρέθηκαν έξω από το σπίτι του  Μιχάλη Ασλάνη, μετά την είδηση του θανάτου του, ήταν η γνωστή ηθοποιός και φίλη του σχεδιαστή, Βάνα Μπάρμπα.

Η ηθοποιός και ο σχεδιαστής ήταν στενοί φίλοι εδώ και πολλά χρόνια. Ο χαμός του τη συγκλόνισε και θέλησε να μοιραστεί τον πόνο της, γράφοντας μερικά λόγια για τον καλό της φίλο, στον προσωπικό της λογαριασμό στο «facebook»: «Ένας φίλος αγαπημένος έφυγε. Δεν μας άντεξε, δεν άντεξε το καινούργιο, δεν άντεξε το δήθεν, δεν άντεξε όταν γίνεται αδύναμος να χάνονται όλοι. Είμαι σίγουρη ότι και από εκεί πάνω θα σχεδιάζει τα υπέροχα ρούχα του ντυμένα με λουλούδια και γεμάτα Ελλάδα… όπως ήταν η ψυχή του. Καλό ταξίδι, φίλε αγαπημένε. Εσύ έφυγες νωρίς».

Τον καλό του φίλο και συνάδελφο αποχαιρέτησε μέσω «twitter» ο Λάκης Γαβαλάς. Ο γνωστός σχεδιαστής έγραψε χαρακτηριστικά: «O άνθρωπος που αγαπούσε τα χρώματα, τώρα θα αρκεστεί να περιβάλλεται από το μόνιμο μπλε του ουρανού… γεια σου, Μιχάλη, θα μας λείψεις».

Ήταν σεμνός, σε όλη τη δημόσια παρουσία του. Αυτή είναι η λέξη, τελικά: «σεμνός». Κι όταν παρουσιαζόταν στην τηλεόραση και άκουγε τα κομπλιμέντα της Ρούλας Κορομηλά γι’ αυτόν και τη δουλειά του, προσπαθούσε να αλλάξει θέμα, κοκκίνιζε. Και κοιτούσε κάτω…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα