Τουρκία: Γενική απεργία, οδομαχίες και ο Ερντογάν ανένδοτος

«Παράνομη» έκρινε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας την 24ωρη γενική απεργία που κήρυξαν για σήμερα τα εργατικά συνδικάτα στον απόηχο της αιματηρής επιχείρησης εκκένωσης της Πλατείας Ταξίμ το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη. Η απόφαση για απεργία ελήφθη ύστερα από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία της πόλης που είχαν μείνει μέχρι τώρα σχετικά ήρεμα, όπως την περιοχή γύρω από τη γέφυρα του Γαλατά αλλά και το Νισάντασι.

Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης έχει προειδοποιήσει, μετά τη βίαιη εκκαθάριση του Σαββάτου, πως η πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ δεν θα επιτραπεί σε διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να επιστρέψουν στο διπλανό πάρκο Γκεζί.

Μιλώντας ο Ερντογάν την Κυριακή στη δεύτερη ογκώδη συγκέντρωση των υποστηρικτών του, επίδειξη της δύναμης που διατηρεί το AKP, κράτησε τους ίδιους υψηλούς τόνους εναντίον των διαδηλωτών και επανέλαβε τα περί «σχεδίου» ξένων ΜΜΕ για σπίλωση της εικόνας της Τουρκίας.

«Έκανα το καθήκον μου, αλλιώς δεν θα είχε νόημα να παραμείνω στη θέση μου» είπε ο Tούρκος πρωθυπουργός για τη βίαιη εκκένωση της πλατείας Ταξίμ το βράδυ του Σαββάτου. «Λένε, είσαι πολύ σκληρός, είσαι δικτάτορας, αλλά τι είδους δικτάτορας είναι αυτός που συναντήθηκε με τους κατασκηνωτές στο πάρκο Γκεζί και τους ειλικρινείς οικολόγους; Υπάρχει τέτοιος δικτάτορας;» ρώτησε ο Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα