Τουρκία: Σήμερα η απόφαση για το “βαθύ κράτος”

Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου στην πολύκροτη υπόθεση Εργκένεκον στην Τουρκία μετά από πέντε χρόνια. Η υπόθεση της φερόμενης ως συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν αναμένεται να κορυφωθεί με την ετυμηγορία για τους 300 περίπου συλληφθέντες. Στο εδώλιο βρίσκονται δεκάδες αξιωματικοί αλλά και πολιτικοί και δημοσιογράφοι, που προέρχονται από το λεγόμενο “βαθύ” κράτος. Η εισαγγελία έχει εισηγηθεί ισόβια κάθειρξη για 64 από τους κατηγορουμένους.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τελικώς περίπου στις 12 το μεσημέρι ύστερα από τρίωρη καθυστέρηση. Η αστυνομία έχει αποκλείσει το χώρο γύρω από το δικαστήριο στη φυλακή του Σιλιβρί στήνοντας οδοφράγματα καθώς ομάδες υποστηρικτών έχουν προαναγγείλει συγκεντρώσεις συμπαράστασης. Αίσθηση έχει προκαλέσει η σύλληψη του πρώην διοικητή του στρατού αλλά και του γνωστού δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ.

Όπως έγραψε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Hurriyet, πλήθος συγκεντρώθηκε κοντά στο δικαστήριο του Σιλιβρί παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας όλοι οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στο δικαστήριο έκλεισαν προκειμένου να μην μπορούν να το προσεγγίσουν οι διαδηλωτές, ενώ ένα στρατιωτικό ελικόπτερο περιπολεί στην περιοχή.

Μέλη των επίλεκτων δυνάμεων μεταφέθηκαν στο Σιλιβρί από γειτονικές πόλεις, ενώ αστυνομικοί έλαβαν θέσεις κοντά στην περιοχή από αργά χθες το βράδυ.

Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους δικηγόρους, τους κατηγορούμενους και σε δημοσιογράφους, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αυστηρούς ελέγχους. Στην αίθουσα δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστών.

Ακόμη και οι οδηγοί των οχημάτων που μετέφεραν τους δημοσιογράφους στο δικαστήριο πέρασαν από έλεγχο για να διακριβωθεί η ταυτότητά τους.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης