Τουρκία: Ακυρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Το χτύπημα του Εγκέλαδου, φέρνει αλλαγές -τουλάχιστον προσωρινά- στον στρατιωτικό σχεδιασμό των Τούρκων

Στην ακύρωση της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» προχώρησε η Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε την χώρα στις 6 Φεβρουαρίου.

Το χτύπημα του Εγκέλαδου, που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 41.000 ανθρώπους, σε Τουρκία και Συρία, ενώ έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε κτήρια και υποδομές, φέρνει και αλλαγές, τουλάχιστον προσωρινα, στον στρατιωτικό σχεδιασμό των Τούρκων.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόκειται για «μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Παράλληλα ο Ερντογάν εκτός από τις τιτάνιες προσπάθειες που χρειάζεται να καταβάλει η κυβέρνηση του για την ανοικοδόμηση της χώρας, έχει να αντιμετωπίσει και ένα τεράστιο κύμα οργής από τους πολίτες, και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Ειδικότερα οι Τούρκοι κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο για την πολύ μεγάλη καθυστέρηση, με την οποία αντέδρασε ο τουρκικός κρατικός μηχανισμός, αλλά και για τα «στραβά μάτια» που έκανε στις παρανομίες των εργολάβων που έχτιζαν τα «χάρτινα» κτήρια που καταρρεύσαν κατά τον σεισμό.

Όλο αυτό το σκηνικό σε συνδυασμό με το πολύ καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην γειτονική χώρα για την Ελλάδα μετά την άμεση βοήθεια που προσφέραμε στους σεισμόπληκτους Τούρκους έχει κάνει τον Τούρκο πρόεδρο να αναδιπλωθεί και να αφήσει στην άκρη τις προκλητικές δηλώσεις τύπου «οι πύραυλοι μας φτάνουν μέχρι την Αθήνα» και «θα έρθουμε βράδυ».

Λόγω των παραπάνω λόγων λοιπόν όπως φαίνεται η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει φέτος την μεγαλύτερη ναυτική άσκηση του τουρκικού στόλου «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) η οποία διεξάγεται τελευταία χρόνια στα τουρκικά παράλια και στο Αιγαίο, και ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει σήμερα.

Όπως προδίδει και το όνομα της η άσκηση αντανακλά το αναθεωρητικό αφήγημα της Άγκυρας για τα δήθεν δικαιώματα της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Εκτός όμως από την αναστροφή του κλίματος στα ελληνοτουρκικά υπάρχει και πρακτικός λόγος που η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει φέτος την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Ειδικότερα το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έχει μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες στις πληγείσες περιοχές για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους, αλλά και για να διατηρήσουν την τάξη καθώς έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά πλιάτσικου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα