Τουρκία: Η ΕΕ κάνει ό,τι θέλουν Ελλάδα και Κύπρος – Έπρεπε να στείλουν τα λεφτά σε εμάς, όχι στους πρόσφυγες

Η Τουρκία θεωρεί ότι η ΕΕ καθυστερεί την εφαρμογή της ημερήσιας διάταξης ως "τακτική καθυστέρησης, έλλειψη βούλησης και κατάχρηση ενός ή δύο κρατών μελών από την ένταξή τους στην ΕΕ", τόνισε το Τουρκικό ΥΠΕΞ

Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ “απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα και απαραίτητα βήματα”, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή, απαντώντας στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Τουρκία έχει “υπερκαλύψει” τις ευθύνες της όσον αφορά τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας, θεωρώντας ότι άπαντες έχουν ξεχάσει ή είναι διατεθειμένοι να αγνοήσουν το πώς ξεκίνησαν αυτές οι εντάσεις.

Αποδεικνύοντας ότι ξεκίνησε την ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο είτε για να αποκομίσει οφέλη στην ανατολική Μεσόγειο είτε για να χρησιμοποιήσει την ένταση ως διαπραγματευτικό χαρτί, η Άγκυρα επιτίθεται στην ΕΕ, λέγοντας ουσιαστικά ότι αφής στιγμής μειώθηκε η ένταση θα έπρεπε οι Βρυξέλλες να δώσουν στην Άγκυρα την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης που αποζητά. Αν και η ΕΕ αναγνώρισε ότι η ένταση έχει μειωθεί, “αναβάλλει συγκεκριμένες αποφάσεις για την εφαρμογή της θετικής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης (1995)”, λέει το ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η ΕΕ καθυστερεί την εφαρμογή της ημερήσιας διάταξης ως “τακτική καθυστέρησης, έλλειψη βούλησης και κατάχρηση ενός ή δύο κρατών μελών από την ένταξή τους στην ΕΕ”, πρόσθεσε το υπουργείο.

Προσπερνώντας αυτό η Άγκυρα σπεύδει να εργαλειοποιηθεί το πρσφυγικό, πράγμα που κλήθηκε να μην κάνει, λέγοντας ουσιαστικά στις Βρυξέλλες ότι δεν έπρεπε να δώσουν τα λεφτά για τους πρόσφυγες, αλλά να τα δώσουν για την Τουρκία: “Το προτεινόμενο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας απευθύνεται σε Σύριους πρόσφυγες, όχι στην Τουρκία, και ουσιαστικά, ένα βήμα που πρέπει να ληφθεί για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια της ΕΕ”, ανέφερε το υπουργείο. “Είναι μεγάλο λάθος να μειώσουμε τη συνεργασία για τη μετανάστευση σε μια απλή οικονομική διάσταση”.

Το υπουργείο είπε ότι η στενή συνεργασία θα ήταν επωφελής για όλους.

Ως τα σχετικά με την Κύπρο τμήματα των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, το υπουργείο είπε ότι ήταν “επανάληψη των απόψεων του Ελληνο-ελληνοκυπριακού ντουέτου, ως συνήθως”.

“Με αυτή τη στάση, η ΕΕ αγνόησε για άλλη μια φορά τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε τα ίσα δικαιώματά τους”, ανέφερε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με το κεφάλαιο “Τουρκία” στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα και απαραίτητα βήματα.

Η Τουρκία έχει εκπληρώσει με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας.

Η αναγνώριση εκ μέρους της ΕΕ ότι η ένταση έχει μειωθεί και ότι υπάρχει καθυστέρηση στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για την εφαρμογή της θετικής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης, θεωρείται τακτική καθυστέρησης, έλλειψη βούλησης και εκμετάλλευση της ΕΕ από ένα ή δύο κράτη-μέλη. Η αποφυγή αναφοράς εξάλλου στο θέμα της υποψηφιότητάς μας [για ένταξη στην ΕΕ] στο κείμενο επιβεβαιώνει αυτήν την άποψη.

Αντί να προτείνει διάλογο για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ΕΕ θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να θέσει τις βάσεις για ταχύτερη πρόοδο όσον αφορά τα κεφάλαια 23 και 24, που αφορούν στη χώρα μας.

Το προτεινόμενο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προορίζεται για πρόσφυγες από τη Συρία, όχι για την Τουρκία, και είναι ουσιαστικά ένα βήμα που πρέπει να ληφθεί για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια της ΕΕ. Ο υποβιβασμός της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης σε οικονομική διάσταση είναι μεγάλο λάθος. Ο στόχος για στενή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα ήταν επωφελής για όλους.

Τα σχετικά ψηφίσματα της Συνόδου Κορυφής που σχετίζονται με την Κύπρο είναι η επανάληψη των απόψεων του ελληνικού / ελληνοκυπριακού διδύμου ως συνήθως. Με αυτή τη στάση, η ΕΕ αγνόησε για άλλη μια φορά τους Τουρκοκύπριους, όπως επίσης και τα ίσα δικαιώματά τους. Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση της ΕΕ, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εποικοδομητική συμβολή στο Κυπριακό.

Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε την ΕΕ για άλλη μια φορά να αντιληφθεί τις πραγματικότητες στο νησί, να αναγνωρίσει τους Τουρκοκύπριους και τα κεκτημένα ίσα δικαιώματά τους και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της το 2004″.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα