Τουρκία: Και επίσημα ξεκινούν (ξανά) οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ

Μετά το πράσινο φως που έδωσε το τουρκικό κοινοβούλιο

Το πράσινο φως έδωσε η Βουλή της Τουρκίας, ξανά, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ έως τις 30 Οκτωβρίου 2020. Κάτι τέτοιο προέκυψε από το αίτημα του προέδρου της Τουρκίας για επέκταση της εντολής για τις επιχειρήσεις αυτές, κάτι που ενέκρινε το τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση τη Δευτέρα, καθώς η έγκριση που είχε δώσει η Βουλή ήταν για στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις 30 Οκτωβρίου 2018 έως τις 30 Οκτωβρίου 2019. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ήδη είχε ανακοινώσει νωρίτερα την Τρίτη ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για τη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, στη Συρία.

Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε έναν διάδρομο τρομοκρατίας στα σύνορα

Στόχος, η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας. «Αυτή είναι σημαντική για την ασφάλεια των Σύριων, όπως και για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας σε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν θα ανεχθούν ποτέ «τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας στα σύνορά μας».

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αρχίσει να αποσύρονται από τη συγκεκριμένη περιοχή τη Δευτέρα, ενώ οι Τούρκοι το ίδιο βράδυ έπληξαν τις πρώτες θέσεις Κούρδων. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να καταλάβει εδάφη της Συρίας. Την ίδια ώρα, ο Τραμπ από τη μία ανακοίνωσε τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, από την άλλη όμως απείλησε ότι η τουρκική οικονομία θα πληρώσει τα σπασμένα σε περίπτωση που η Άγκυρα κάνει κάποια λάθος κίνηση και υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να στηρίζει τους Τούρκους.

 

Διαβάστε επίσης