Τουρκία – Κύπρος: Πολιτικός σεισμός στα Κατεχόμενα, με επίκεντρο τα Βαρώσια

Έντονο παρασκήνιο πίσω από την απόφαση Ερντογάν – Τατάρ για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου, ενώ Βερολίνο και Μόσχα κατακρίνουν την προκλητική κίνηση της Άγκυρας

Πολιτικός σεισμός επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα Κατεχόμενα της Κύπρου και στο ίδιο το «ψευδοκράτος», μετά την ανακοίνωση Ερντογάν – Τατάρ για το μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, μετά από 46 ολόκληρα χρόνια.

Αποτελέσματα της προκλητικής κίνησης από μεριάς Τουρκίας ήταν η παραίτηση του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» των κατεχόμενων Κουνρέτ Οζερσάι από την «κυβέρνηση».

Όμως το πιο περίεργο στη πολιτική κρίση που επικρατεί στα κατεχόμενα είναι το ίδιο το παρασκήνιο από την στιγμή της ανακοίνωσης για το μερικό άνοιγμα στην Αμμόχωστο.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μέχρι χθες «αναπληρωτής πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Κουνρέτ Οζερσάι, δήλωσε ότι όταν το πρωί της Τρίτης έφτασαν σε αυτόν οι πληροφορίες σχετικά με πιθανές ανακοινώσεις των Τατάρ και Ερντογάν επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον «πρωθυπουργό» των κατεχομένων.

«Τον περίμενα να με πάρει πίσω τηλέφωνο και τον είδα στην τηλεόραση», σημειώνει ο Οζερσάι, ο οποίος υποστηρίζει ότι κάλεσε τον Τατάρ για να τον ρωτήσει τι συμβαίνει με το Βαρώσι. «Ούτε κι εγώ ξέρω, να δω και να σε καλέσω εγώ», απάντησε ο Τατάρ, ο οποίος λίγο αργότερα εμφανίστηκε στην τηλεόραση σε κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο πρόεδρο να ανακοινώνει το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου.

Οζερσάι: Έμαθε για το Βαρώσι από τους υπαλλήλους του Δήμου

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Οζερσάι, ενημερώθηκε για τις εργασίες που ετοιμάζονταν από υπαλλήλους του Δήμου Αμμοχώστου, με αποτέλεσμα να ξανακαλέσει τον Τατάρ στο τηλέφωνο και να πάρει την ίδια ακριβώς απάντηση.

«Αυτό έγινε μιάμιση ώρα πριν από την ανακοίνωση. Μιάμιση ώρα δεν μου είπε τίποτα και εγώ τα έμαθα ζωντανά από την τηλεόραση», είπε ο κ. Οζερσάι, τονίζοντας ότι την αποκλειστική ευθύνη για τη διάλυση της «κυβέρνησης» έχει ο Ερσίν Τατάρ.

Σημειώνεται ότι το κόμμα του κ. Οζερσάι εξέφρασε τη διαφωνία του με τις κινήσεις στο Βαρώσι και με απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής αποφάσισε την αποχώρησή του από τη «συγκυβέρνηση» με τον Τατάρ.

Η πολιτική κρίση ενόψει εκλογών

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την απόφαση του Οζερσάι να αποχωρήσει από την «κυβέρνηση», ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ πρέπει να υποβάλει στον «πρόεδρο» του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, την παραίτησή της, αλλά η νυν «κυβέρνηση» θα συνεχίσει να υφίσταται ως προσωρινή, μέχρι να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το «σύνταγμα».

Υπενθυμίζεται ότι τα κατεχόμενα βρίσκονται τέσσερις μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των «προεδρικών εκλογών», με τα προγνωστικά να κάνουν λόγο για ντέρμπι στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στον νυν «πρόεδρο» Μουσταφά Ακιντζί και στον «πρωθυπουργό» και εκλεκτό της Τουρκίας, Ερσίν Τατάρ.

Επικρίσεις Βερολίνου – Μόσχας στην Τουρκία για την Αμμόχωστο

Η προκλητική πολιτική που ακολούθησε η Τουρκία με την Αμμόχωστο όπως ήταν αναμενόμενο δέχτηκε τις επικρίσεις τόσο της Γερμανίας, όσο και της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, το Βερολίνο χαρακτήρισε την κίνηση της Άγκυρας «περιττό και προκλητικό βήμα» με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, να εκφράζει την «λύπη» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τονίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Κάλεσε δε όλες τις πλευρές σε διάλογο.

«Στην Άγκυρα χθες ανακοινώθηκε το άνοιγμα για το κοινό ενός παραλιακού τμήματος του υπό τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο κομματιού της Αμμοχώστου, Βαρώσια, στην Κύπρο. Και αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση το σημείωσε μετά λύπης. Το στάτους των Βαρωσίων είναι αντικείμενο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Από την σκοπιά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι ένα περιττό και προκλητικό βήμα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες προσπάθειες να επιτευχθεί αποκλιμάκωση και μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τώρα όλα τα μέλη σε διάλογο και θα παρακολουθούμε επακριβώς την περαιτέρω εξέλιξη», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Γερμανία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι και μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2019-20.

Μόσχα: Απαράδεκτη η απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια

Τέλος η Τουρκίας δέχτηκε και τις επικρίσεις της Μόσχας η οποία με ανακοίνωσής της χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση της τουρκικής πλευράς να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της περιοχής των Βαρωσίων που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου.

«Σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις περί ανοίγματος τμήματος των Βαρωσίων της περίκλειστης περιοχής της πόλης Αμμοχώστου (Κυπριακή Δημοκρατία). Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση για το άνοιγμα της έκτασης των Βαρωσίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ επισημαίνεται ότι οι μονομερείς ενέργειες, που παραβιάζουν τις ληφθείσες κατά το παρελθόν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ζήτημα. «Η Ρωσική Ομοσπονδία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει συνεπής στους τρόπους διευθέτησης που ορίζονται από τις εν λόγω αποφάσεις και είναι έτοιμη να συνδράμει στην εφαρμογή τους», αναφέρεται την ανακοίνωση.

Επίσης στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η ταχύτερη επανέναρξη των συνομιλιών για την τελική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος θα επέτρεπε να δημιουργηθεί μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα, η οποία θα συνέβαλε στην εύρεση συμβιβασμών, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των Βαρωσίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα