Τουρκία: «Προειδοποιήσεις» Τσαβούσογλου σε ΗΠΑ για τα F-35JSF

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν στην προβλεπόμενη παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, τότε οι σχέσεις των δύο χορών θα ζημιωθούν.

Υπενθυμίζουμε ότι τον προσεχή Ιούνιο η Τουρκία αναμένεται να παραλάβει τα δύο πρώτα F-35A Lightning II από τα 30 που θα παραλάβει συνολικά μέχρι το 2023. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, και εφόσον δεν υπάρχουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την προμήθεια των S-400, το 2019 η Τουρκία θα παραλάβει επιπλέον δύο αεροσκάφη ενώ το 2020 άλλα τέσσερα. Η πρώτη Μοίρα αναμένεται να χαρακτηριστεί επιχειρησιακή το 2021 με 16 αεροσκάφη αρχική δύναμη και 30 αεροσκάφη τελική δύναμη.

Γερουσιαστές: «Όχι στην πώληση των α/φ στον Ερντογάν»

Νωρίτερα, ομάδα Γερουσιαστών, τόσο από το Ρεπουμπλικανικό όσο και από το Δημοκρατικό Κόμμα, ανέλαβε νομοθετική πρωτοβουλία για την μη παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία των Αμερικανό-τουρκικών σχέσεων, ενώ σημειώνουν ότι «ο Ερντογάν εδραιώνει την εξουσία για τον εαυτό του και οι στρατηγικές αποφάσεις της Τουρκίας… δεν συμβαδίζουν, ή και μερικές φορές έρχονται σε αντίθεση, με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν τη μεταφορά της ευαίσθητης τεχνολογίας F-35 και δυνατοτήτων αιχμής στο καθεστώς του Ερντογάν ολοένα και πιο ριψοκίνδυνη».

Επίσης προειδοποιούν την Τουρκία ότι «…πρέπει να κατανοήσει ότι το Κογκρέσο θα αναλάβει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής της μεταφοράς των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία».

Διαβάστε επίσης