Τουρκία: Στη δίνη της κατάρρευσης η τουρκική λίρα

Τι αναφέρει σε δημοσίευμα της η Handelsblatt

Σε μία δίνη κατάρρευσης συνεχίζει να βρίσκεται η τουρκική λίρα, με δύσκολο τον δρόμο της επιστροφής για την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας, καθώς μεγάλο ρόλο παίζει και η προκλητική στάση που συνεχίζει να κρατά απτόητος ο Ερντογάν.

Ήδη από την περασμένη Τρίτη η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 8,1 λίρες ανά αμερικανικό δολάριο. Σύμφωνα με αναλυτές, η καθοδική πορεία του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας σχετίζεται άμεσα με την προκλητική στάση του Ερντογάν, τη διένεξη με τη Γαλλία, την ΕΕ και την Ελλάδα.

Καίριο ρόλο φαίνεται πως διαδραματίζουν και οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αφήνει, χθες, ανοικτό το ενδεχόμενο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι η τουρκική λίρα συνεχίζει στις διεθνείς αγορές έναν κατήφορο χωρίς τέλος. «Σε ετήσια βάση οι απώλειές της ξεπερνούν το 44% απέναντι στο ευρώ και το 37% απέναντι στο (αμερικανικό) δολάριο. Η λίρα έχει εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ υποτιμήσεων, από το οποίο οι οικονομολόγοι δεν βλέπουν εύκολη διέξοδο» σχολιάζει η εφημερίδα.

«Οι επενδυτές φοβούνται την επιρροή Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα»

Στη Handelsblatt μίλησε και ο αναλυτής της Commerzbank Τάτα Γκοζ. Ο Γκοζ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ορθολογική απάντηση στο ερώτημα “πόσο ακόμα μπορεί να πέσει η λίρα”». Κατά την άποψή του, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να δρομολογήσει μία μεγάλη πτώση επιτοκίων, ώστε να ανακόψει τη δυναμική της υποτίμησης, αλλά και αυτό ακόμη το εγχείρημα θα είχε αβέβαιη έκβαση.

«Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς την τουρκική λίρα είναι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται θιασώτης των χαμηλών επιτοκίων. Πολλοί επενδυτές φοβούνται την επιρροή του στην κεντρική τράπεζα» καταλήγει το δημοσίευμα της Handelsblatt.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα