Η Άγκυρα επιβεβαιώνει τις «προφητείες» Σαμαρά  

Τρία στα τρία οι προβλέψεις του πρώην πρωθυπουργού – Διερευνητικές, Σκοπιανό και οι βλέψεις των Τούρκων στη Θράκη τα προβλήματα

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς την  περασμένη Κυριακή 24 Ιανουαρίου στην «Καθημερινή» έκανε τρεις –προφητικές θα λέγαμε– επισημάνσεις.

Η πρώτη αφορούσε τις διερευνητικές και την εκτίμησή του ότι η έναρξή τους «ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας» καθώς όπως εξήγησε «ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται.»

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ 1η: Τη Δευτέρα 25/1 ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας είπε ότι «τα θετικά σήματα που έχει αποστείλει προσφάτως η Άγκυρα και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών δεν πρέπει να επιβαρυνθούν από κάποια επιβολή νέων κυρώσεων σε αυτή την φάση».

Η δεύτερη επισήμανση Σαμαρά αφορούσε την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και την εδραία πεποίθησή του ότι «δεν “λύσαμε” κανένα πρόβλημα. Απλά το πρόβλημα που είχαμε μετασχηματίστηκε σε άλλο – πιο επικίνδυνο! Που εμπλέκει και τη Βουλγαρία και την Αλβανία και το Κόσσοβο. Και άλλους, με πολλών ειδών «ορέξεις», υπογραμμλζιντα ταυτόχονα ότι η Ελλάδα υπέστη «μόνον μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα!»

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ 2η:  Την Τετάρτη 27/1 ο Σκοπιανός Πρόεδρος Στέβο Πενταρόφκσι δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε τους ανθρώπους που δηλώνονται ως Μακεδόνες και στην Ελλάδα. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους εγκαταλείπουμε».

Στην τρίτη «προφητεία» του ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι «η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής είναι η Θράκη! Όπου ζητούν ήδη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Αυτή είναι η “διευρυμένη ατζέντα” που θέτει η Τουρκία!»

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ 3η:Σήμερα, Παρασκευή 29/1 το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. και διακίνησε από του επίσημους λογαριασμούς τους στα social media το προκλητικότατο μήνυμα ότι «οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αγωνίζονται για περισσότερα από 30 χρόνια για την αναγνώρισης της τουρκικής ταυτότητας τους.»

Όταν δημοσιοποιήθηκε η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε με λεπτή ειρωνεία να την υποβαθμίσει. Θα είχε ενδιαφέρον, επομένως, να ερωτηθεί εκ νέου η κα Μπακογιάννη ως υπέρμαχος κα της προσφυγής στη Χάγη: μήπως θα έπρεπε η Ελλάδα να επιδιώξει τη υπογραφή συνυποσχετικού με τους Τούρκους και για τα παραπάνω; Λέμε τώρα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα