Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού – Τι κρύβεται από πίσω;

Στο σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης προκλήθηκαν υλικές ζημιές

Από το πρωί της ανακοίνωσης περί νέας έξαρσης της έντασης στις ελληνοτουρικές σχέσεις, η οποία καταγράφιηκε στο Αιγαίο, κυριαρχεί ένας καταιγισμός ειδήσεων σχετικά με το παρόν επισόδειο. Όμως, τι κρύβεται πίσω από αυτό;

Ας δούμε πρώτα την είδηση για να κατανοήσουμε το όλο πλαίσιο. Το πρωί της Κυριακής (13/06), περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές στο ελληνικό σκάφος.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους τους πληρώματος.

Προχωρώντας στην εξήγηση τώρα, η κίνηση αυτή της Τουρκίας αν και φαίνεται αψυχολόγητη και ενδεχομένως εκ του περισού, που θα μπορούσε να βλάψει τη διαπραγματευτική θέση της Άγκυρας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και του NATO, φαίνεται ότι δεν αποτελεί δράση, αλλά αντίδραση της Τουρκίας. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η Άγκυρα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα τόσο ηχηρό μήνυμα για να αναγκάσει την Αθήνα και ενδεχομένως άλλους παράγοντες, να θέσουν το ζήτημα.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό, η Άγκυρα θα καλούνταν να απολογηθεί και θα είχε την ευκαιρία να αναδείξει, από θέση αμυνόμενου, τις ελληνικές προκλήσεις και κινήσεις που υπονομεύουν τον διμερή διάλογο και την εμπιστοσύνη. Σε ένα τέτοιο format διαλόγου η Άγκυρα θα μπορούσε να αναδείξει ως υπονομευτική της εμπιστοσύνης τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Ιρακινού Κουρδιστάν, παρουσία πολυμελούς ελληνικής αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή: tanea.gr, crisismonitor.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα