Τουρκική ενεργειακή «κρουαζιέρα» στην ανατολική Μεσόγειο

Η Άγκυρα «βγάζει» για έρευνες μέχρι τις 21 Απριλίου το ερευνητικό «Τσεσμέ» - Το déjà vu του 2019 με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ»

Πλώρη για νέες προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο βάζει η Τουρκία, καθώς όπως ανακοινώθηκε από τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι γείτονες βγάζουν για… σουλάτσο στην περιοχή το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ».

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Η είδηση φιγουράρει εδώ και μερικά 24ωρα στους επίσημους λογαριασμούς που διατηρεί η Άγκυρα στα social media και σύμφωνα με αυτήν μέχρι τις 21 Απριλίου θα συνεχίσει αυτό που οι Τούρκοι τιτλοφορούν ως «Μελέτες Υδρογραφικής Έρευνας και Ενημέρωσης – Απογραφής Ναυαγίων».

Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτών των ερευνών ή για τα ακριβή θαλάσσια οικόπεδα που θα σκανάρει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν είχαν γίνει γνωστές, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Είναι, πάντως, σχεδόν βέβαιο ότι ο απόπλους του «Τσεσμέ» σχετίζεται με τα ενεργειακά όνειρα της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα η κίνηση αυτή μοιάζει σαν να είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε κάνει λόγο για σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το φυσικό αέριο.

«Τις επόμενες μέρες, πρώτα ο Θεός, θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το φυσικό αέριο» είχε πει χαρακτηριστικά ο Ντονμέζ σε δήλωσή του που «έπαιξε» πολύ στα τουρκικά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ.

«Η χώρα- κλειδί είναι η Τουρκία»

Στις ίδιες δηλώσεις του ο Ντονμέζ επικαλέστηκε την προ τριετίας «έξοδο» του τουρκικού σκάφους γεωτρήσεων «Γιαβούζ», θυμίζοντας την πάγια τοποθέτηση της Άγκυρας ότι «για τα σχέδια της περιοχής «η χώρα- κλειδί είναι η Τουρκία».

Σύμφωνα, πάντα, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, η χώρα του «πάντα με εποικοδομητική στάση» θα προχωρήσει «με τη νοοτροπία που ευνοεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των πλευρών». «Στο πλαίσιο αυτό» κατέληξε ο Ντονμέζ «μπορούμε να μετατρέψουμε και την ανατολική Μεσόγειο σε προορισμό ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού».

Το τι προκλήσεις θα «γεννήσει» αυτή η ιστορία θα φανεί στο πεδίο. Αλλά επειδή οι δηλώσεις του Φατίχ Ντονμέζ έγιναν στο πλαίσιο ομιλίας του στην τελετή αποχαιρετισμού τού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» (σ.σ. θα μεταφέρει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας στην ξηρά) η… προϊστορία λέει ότι τον Ιούλιο του 2019 το «Γιαβούζ» ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια, με την Άγκυρα να διακηρύττει ότι τα τουρκικά τρυπάνια θα ποντιστούν και θα επιχειρήσουν γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κύπρου, στα ανοιχτά της χερσονήσου της Καρπασίας.

Το τουρκικό σκάφος γεωτρήσεων «Γιαβούζ»
Ο χάρτης των τουρκικών γεωτρήσεων του 2019 όπως αυτές αποτυπώνονταν στα ΜΜΕ της γείτονος

 

«Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» έλεγαν τότε οι τουρκικές αρχές και από τον Ιούλιου του ’19 που ξεκίνησε εκείνη η φρενίτιδα τελείωσε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, όταν το τουρκικό γεωτρύπανο σάλπαρε από την κυπριακή ΑΟΖ και επέστρεψε στην Τουρκία.

Λέγεται, μάλιστα, ότι αυτό δεν θα είχε συμβεί, δηλαδή το «Γιαβούζ» δεν θα είχε βάλει την… όπισθεν, αν η τότε καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δεν είχε ασκήσει τις δέουσες πιέσεις στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση που σιγόβραζε στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό του διπλωματικού παιχνιδιού που παίχτηκε στο τρίγωνο Βερολίνο-Άγκυρα-Λευκωσία είναι ότι σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ η «Σιδηρά Κυρία» είχε πολύωρες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας του να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας υποσχόμενη παράλληλα ότι θα υποχωρήσει η Άγκυρα.

Σημειωτέον ότι την ίδια περίοδο είχαν βγει για κρουαζιέρα στην κυπριακή ΑΟΖ και τα ερευνητικά σκάφη Oruc Reis και Barbaros.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος TCG ÇEŞME

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα