Τουρκική κουτοπονηριά με τις διερευνητικές – «Δεν έχουμε λάβει πρόσκληση» λέει το ΥΠ.ΕΞ.

Με τη διευκρίνιση ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη πρόσκληση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών από την Τουρκία και με την υπογράμμιση το μοναδικό προς συζήτηση θέμα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο κρατών, απάντησε η ελληνική διπλωματία στην τουρκική κουτοπονηριά να απευθύνει η ¨Άγκυρα δημόσιο  ανοιχτό κάλεσμα διαλόγου στην Αθήνα επί όλων των θεμάτων.

Μέσω πηγών του, το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. χαρακτηρίζει μεν “σημαντικές” τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι η τουρκική τοποθέτηση ότι η ατζέντα είναι “ευρεία” δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Λίγη ώρα αργότερα οι πηγές… επισημοποιήθηκαν και δια στόματος του εκπροσώπου του ΥΠ.ΕΞ. Αλέξανδρου Παπαϊωάννου  ειπώθηκαν τα εξής:

Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών.

“Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας”.

Επί της ουσίας ο εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ.  επανέλαβε την από καιρού θέση της Αθήνας ότι αυτό που μόνο μπορεί να συζητηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι το ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στους προηγούμενους 60 γύρους διερευνητικών επαφών.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η απόσταση που χωρίζει τον τελευταίο 60ο γ΄ύρο των επαφών με τον σχεδιαζόμενο 61ο γύρο είναι χαώδης. Κι αυτό όχι μόνο του πολύ μεγάλου ημερολογιακού χρόνου  που έχει μεσολαβήσει από τον Μάρτιο του 2016 (σ.σ. τότε είχαν καθίσει τελευταία φορά στο τραπέζι των απευθείας συνομιλιών στην Αθήνα οι αντιπροσωπίες των δύο χωρών), όσο εξαιτίας της εξαιρετικά προκλητικής στάσης που έχει επιδείξει η Τουρκία στο ίδιο διάστημα.

Αυτή την ειδοποιό διαφορά επισήμανε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι «η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών» και πως «η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένταξη»,.

Τι είπε ο Τσαβούσογλου

Νωρίτερα τη Δευτέρα (11/1), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών εντός του Ιανουαρίου.

«Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα» σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου.Παράλληλα, τόνισε ότι είναι ανοικτός να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα, μετά από σχετική πρόσκληση που κατέθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα. «Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα