«Τούρκος» ο Κυριάκος

Πάει πιο πίσω τον ανασχηματισμό εξαιτίας των «μαχαιρωμάτων» ανάμεσα σε υπουργούς και βουλευτές

Οι έχοντες κάνει σφάλματα και όσοι έχουν χαμηλή βαθμολογία θα αντικατασταθούν.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι παλιές καραβάνες της πολιτικής, οι αείμνηστοι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχαν ασπασθεί το αξίωμα ότι ο ανασχηματισμός, οι εκλογές και η υποτίμηση του νομίσματος δεν προαναγγέλλονται. Επίσης στα πολιτικά στέκια έχει μείνει ιστορική μία άλλη ρήση, πως «δεν υπάρχει ανασχηματισμός αν δεν αλλάξει ο υπουργός Οικονομικών». Κι όμως, ουκ ολίγες φορές έχουμε γίνει μάρτυρες σαρωτικών ανασχηματισμών δίχως να αλλάξει ο υπουργός Οικονομικών.

Μπορεί ο Ανδρέας Παπανδρέου να θεωρείται το πιο γρήγορο πιστόλι στους ανασχηματισμούς, αφού έκανε ουκ ολίγους, με τον πιο γρήγορο να γίνεται στις 26 Ιουλίου του 1985, σε λιγότερο από δύο μήνες μετά την επανεκλογή του στις αρχές Ιουνίου. Μάλιστα, στον εν λόγω ανασχηματισμό άλλαξε 35 υπουργούς. Φυσικά, επί ημερών Ανδρέα στο Μαξίμου, εκτός του εύρους των ανασχηματισμών, μάθαμε και νέους ορισμούς, όπως «αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος».

Κι εάν ο Ανδρέας θα μείνει στην ιστορία για τις συχνές αλλαγές στα κυβερνητικά του σχήματα, ο υιός του Γιώργος θα μείνει αξέχαστος για τους επεισοδιακούς ανασχηματισμούς του. Ο πρώτος, τον Σεπτέμβριο του 2010, ανακοινώθηκε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας. Μάλιστα, μέχρι που ξύπνησαν μέσα στα άγρια χαράματα βουλευτή επαρχίας και του ζήτησαν να πάει να ορκιστεί το πρωί υφυπουργός. Στον δεύτερο ανασχηματισμό, στις 17 Ιουνίου του 2011, υπήρξε κι εκεί τεράστια καθυστέρηση, αλλά δεν φθάσαμε τα ξημερώματα. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι ο Ραγκούσης, που τον έδιωχνε από το Εσωτερικών και τον έστελνε στο Μεταφορών, κρυβόταν και δεν σήκωνε το τηλέφωνο για να μην αλλάξει πόστο. Παρά το γεγονός ότι ο Παπανδρέου του είχε στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα από την προηγοθμένη ότι αλλάζει υπουργείο.

 Η προαναγγελία

Αναμφίβολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί μία πρωτιά. Προανήγγειλε τον ανασχηματισμό, υπό τον τίτλο «διορθωτικές κινήσεις», δικαιώνοντας τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη (που είχε μιλήσει για ανασχηματισμό ένα 24ωρο νωρίτερα) και αδειάζοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα που διέψευσε τον Γεραπετρίτη.

Όπως συνήθως συμβαίνει, μόλις ο πρωθυπουργός προέβη στην προαναγγελία του ανασχηματισμού οι περισσότεροι των υπουργών άρχισαν τα τηλέφωνα για να μάθουν εάν παραμένουν στα υπουργεία τους, ή θα πάνε σπίτια τους. Και καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε χρόνο ρεκόρ διαπιστώθηκαν αρρυθμίες από το Μαξίμου, και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να ανακληθεί η δήλωση του πρωθυπουργού και να υπάρξει νέα που τοποθέτησε τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για πολύ αργότερα.

Όπως έχουμε αναφέρει και στα προηγούμενα φύλλα, ο ανασχηματισμός και για σημειολογικούς λόγους αναμένεται πέριξ της 7ης Ιουλίου, όπου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές. Και όπως μας μεταφέρουν αξιόπιστοι συνομιλητές του πρωθυπουργού, «οι έχοντες υποπέσει σε λάθη και όσοι βρίσκονται χαμηλά στην αξιολόγηση κινδυνεύουν με εκπαραθύρωση».

Πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως οι όποιες αλλαγές θα γίνουν πολύ νωρίτερα της ΔΕΘ, καθώς τέτοια ορόσημα, όπως σημειώνουν και πολιτικοί αναλυτές, δημιουργούν μία δραματοποίηση, την οποία αναμφίβολα θέλει να αποφύγει ο πρωθυπουργός.

Κι εκ του μακρόθεν έμαθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα μαχαιρώματα μεταξύ υπουργών

Άνεση επιλογών

Συνήθως σε όλους τους ανασχηματισμούς δημιουργούνται γκρίνιες, τόσο από κάποιους που φεύγουν, όσο και από κάποιους που πρόβαραν το καλό κοστούμι και στο τέλος έμειναν μπουκάλα. Γι’ αυτό και οι εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί έχουν πει σε ανύποπτο χρόνο πως «η πιο δύσκολη ισορροπία, η πιο δύσκολη λύση εξίσωσης είναι ο ανασχηματισμός». Πολλοί θα πουν ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να κάνει τον ακροβάτη.

Όμως υπάρχει μία τεράστια διαφορά. Ο πρωθυπουργός απολαμβάνει θηριώδη δημοφηλία ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων, οπότε στην κυριολεξία έχει λυμένα τα χέρια και δεν χρειάζεται να υπολογίσει πρόσωπα, ομάδες, καταστάσεις για να επιλέξει ποιους θέλει να υπουργοποιήσει, ή το ποιους θα στείλει πίσω στα έδρανα των βουλευτών. Και φυσικά δεν μιλάμε για τους μη κοινοβουλευτικούς, τους τεχνοκράτες. Αυτοί όπως ήλθαν έτσι θα φύγουν. Το πολύ-πολύ κάποιοι να αξιοποιηθούν, είτε σε κάποιες θέσεις συμβούλων, είτε από την Επιτροπή Σοφών στις μελέτες για τα χρήματα που θα προκύψουν για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε το δικό του σφάλμα να μιλήσει για τον ανασχηματισμό και με λύπη του διαπίστωσε ότι κάποιοι υπουργοί στην κυριολεξία κατέβασαν τα μολύβια. Επίσης, έφτασαν στα αυτιά του διάφορα συντροφικά μαχαιρώματα –που λένε και οι αριστεροί– και αυτό δεν του άρεσε καθόλου. Κάποιοι συνεργάτες του λένε ότι «έγινε Τούρκος ο πρωθυπουργός από τα νεύρα του». Διότι όσο και προχωρημένο να είναι το Μαξίμου σε θέματα επικοινωνίας δεν μπορεί να κρύψει τέτοιες ειδήσεις για μαχαιρώματα μεταξύ υπουργών, ή μεταξύ υπουργών και βουλευτών.

Τα μέτωπα

Από το Μαξίμου το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι πριν από τον ανασχηματισμό προηγούνται άλλα καυτά ζητήματα, κι εκεί έχει στοχοπροσηλωθεί ο πρωθυπουργός και συνολικά το επιτελικό κράτος. Το πρώτο είναι το άνοιγμα της χώρας ξανά στον κόσμο με την πλήρη επαναλειτουργία του τουρισμού. Εγχείρημα που εμπεριέχει αυξημένο ρίσκο και πολλαπλές αβεβαιότητες. Υπάρχει αισιοδοξία ότι κι εκεί η Ελλάδα θα αριστεύσει, όπως στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά όλοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στον νου του και τις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ταμείο Ανάκαμψης, ελπίζοντας ότι η γερμανική προεδρία θα λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό» μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο με τα κράτη που διαφωνούν με το σχέδιο της Ούρσουλα φον ντε Λάιεν. Και μιλάμε για τον Οκτώβριο, καθώς τότε αναμένεται να είναι έτοιμος ο μηχανισμός της Κομισιόν και για να βγει στις αγορές και για να δεχθεί τις μελέτες από τα κράτη μέλη. Ως αλληλένδετο θεωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την προώθηση με αποφασιστικότητα των μεταρρυθμίσεων. Κι αυτό διότι πέρα από το να μας θεωρούν ως αξιόπιστους συνομιλητές οι εταίροι, θα υπάρξει και προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έχει σε προτεραιότητα τις διαβουλεύσεις για τα εθνικά ζητήματα και ειδικά με την Τουρκία. Μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, το σχέδιο της Αθήνα περιλαμβάνει την επιτάχυνση της αντίστοιχης διαδικασίας με την Κύπρο, καθώς και των έτερων πλευρών του τετραγώνου Αθήνα – Λευκωσία – Τελ Αβίβ – Κάιρο. Και φυσικά ο μεγάλος στόχος είναι να επιλυθούν οι διαφορές και με την Αίγυπτο, ώστε να ανακηρυχθεί και με τη βορειοαφρικανική χώρα η ΑΟΖ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα