«Τουρνέ» Κυριάκου για επαφές και πλεονάσματα

Μετά την Κύπρο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να επισκεφτεί όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες, αρχής γενομένης από το Βερολίνο – Προετοιμάζεται εντατικά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Με «πυξίδα» τις μεταρρυθμίσεις και κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης κινείται η στρατηγική που έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας παράλληλα στραμμένο το βλέμμα στην επίτευξη της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να ανακουφιστούν τα βαριά φορολογημένα ελληνικά νοικοκυριά και να ανασάνει η ελληνική οικονομία με την επιστροφή στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που προσδοκάται ότι θα έρθει από την προσέλκυση επενδύσεων.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα –και συγκεκριμένα αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο– έναν πρώτο γύρο επισκέψεων σε σημαντικές πρωτεύουσες του πλανήτη, έτσι ώστε να παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του, έχοντας στις βαλίτσες του τα πρώτα δείγματα γραφής, μιας και νωρίτερα θα έχουν ψηφιστεί τα πρώτα νομοσχέδια τα οποία θα έχουν τη σφραγίδα των μεταρρυθμιστικών προθέσεων της κυβέρνησης.

Οι επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν διττό στόχο. Από τη μία, επιδιώκεται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ετέρων και αγορών προς την Ελλάδα που σχετίζεται, όπως προαναφέρθηκε, με τις προτεραιότητες και τον μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό που έχει πριν καν διεξαχθούν οι εκλογές ο πρόεδρος της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

«Βλέπει» Μέρκελ…
Αν η Λευκωσία αποτέλεσε εθιμοτυπικά (σ.σ. αλλά και ουσιαστικά όπως λέει ο ίδιος) τον πρώτο σταθμό τής εκτός συνόρων πολιτικής… τουρνέ του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα τέλη Αυγούστου και συγκεκριμένα στις 29 του μηνός, ο νεοεκλεγείς Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Παραμονές της διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το διήμερο 2 και 3 Σεπτεμβρίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη Χάγη. Η επιλογή των συγκεκριμένων προορισμών μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς σε ό,τι αφορά το αίτημα της χώρας μας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτείται η λήψη σχετικών αποφάσεων από τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Μια και ο λόγος για την Άνγκελα Μέρκελ, αξίζει να σημειωθεί ότι η καγκελάριος δεν αναμένεται να… ξαφνιαστεί ακούγοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου που έχει κατά νου ο αρχηγός της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Ελλάδα, αφού δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα τους ακούσει! Πριν από 13 και πλέον μήνες, στις 20 Ιουνίου του 2018, ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ είχαν ένα παραγωγικό τετ-α-τετ στο πλαίσιο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξαγόταν στην Ακαδημία του Βελγίου, και εκεί δόθηκε η ευκαιρία στον πρόεδρο της Ν.Δ. να ενημερώσει μεταξύ άλλων την επικεφαλής του CDU για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα δρομολογήσει από τη στιγμή που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Παίρνουν σειρά Μακρόν και Τραμπ
Μετά τη Γερμανία, η πολιτική ταξιδιωτική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει στάσεις σε Παρίσι και Ουάσινγκτον, όπου ο Έλληνας θα συναντηθεί αντίστοιχα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η επίσκεψη στην Πόλη του Φωτός είναι προγραμματισμένη για μετά τις 20 Αυγούστου, και μάλιστα δεν αποκλείεται να γίνει back-to-back με το ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα συζητούν εντατικά (σ.σ. οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα αργήσει και η οριστικοποίηση συγκεκριμένης ημερομηνίας) για την προετοιμασία της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ανεξαρτήτως του πότε θα «πετάξει» ο Κυρ. Μητσοτάκης για την Ουάσινγκτον, οι δύο άντρες θα έχουν σε κάθε περίπτωση την ευκαιρία να συναντηθούν στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 30 Σεπτεμβρίου και στην οποία είναι προγραμματισμένο να βρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τα δύο επιχειρήματα για να μειωθούν τα πλεονάσματα
Τα δύο επιχειρήματα τα οποία σκοπεύει να προτάξει στις επαφές του με τους εταίρους της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θα επισκεφθεί, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Λευκωσία. «Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση», είναι η θέση του πρωθυπουργού. Και σε αυτό το πλαίσιο διερωτάται: «Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας;»
Ο Κυρ. Μητσοτάκης θύμισε ότι τα συμφωνηθέντα πλεονάσματα ύψους 3,5% «αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών».
Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι οι εταίροι ήταν αυστηροί με την Ελλάδα όταν καθόριζαν το πλαίσιο των πρωτογενών πλεονασμάτων, επειδή «είχαν υπόψη τους την αναξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε συμφωνήσει σε ένα Πρόγραμμα, του οποίου, ωστόσο, δεν ανέλαβε ποτέ την ιδιοκτησία».
Από την άλλη, οι πηγές της κυβέρνησης υπογράμμιζαν ότι η βιωσιμότητα του χρέους «χτίστηκε» με παραδοχές που σχετίζονταν με μια πραγματικότητα κατά την οποία το επιτόκιο δανεισμού της χώρας ήταν στην περιοχή του 5%, ενώ πρόσφατα οι αποδόσεις υποχώρησαν ακόμη και κάτω του 2% για το δεκαετές ομόλογο.
Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για «εκπλήξεις» που επιφυλάσσει η διαπραγματευτική στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να θέσει το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων.
Για το 2019 δεν γίνεται λόγος, ούτε για τον προϋπολογισμό του 2020 που θα κατατεθεί το φθινόπωρο. Στο μέσον, όμως, της επόμενης χρονιάς, όταν θα προωθηθεί το επόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα πράγματα θα έχουν αλλάξει, επισημαίνουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα