Τους έφερε ο Αλμέιδα, ζωντάνεψαν με Νίκολιτς

Ο βιονικός Πινέδα και ο γερο Περέιρα αναγεννήθηκαν με Νίκολιτς και βάζουν τη σφραγίδα τους στην πορεία πρωταθλητισμού της ΑΕΚ

Του Νίκου Συνοδινού

Η ΑΕΚ εμφανιζόταν ως τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, πίσω από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, όμως τ’ αποτελέσματα της πρεμιέρας των play offs έφεραν τα πάνω κάτω. Πλέον η Ένωση έχει τον πρώτο λόγο να στεφθεί πρωταθλήτρια, δημιουργώντας διαφορά πέντε πόντων από τους διώκτες της.

Στην αγωνιστική εικόνα του δικέφαλου, παίζει καταλυτικό ρόλο η ψυχολογία. Αυτή που μεθοδικά έχτισε ο Μάρκο Νίκολιτς με τις κινήσεις προετοιμασίας, την ακριβοδίκαιη στάση του και τ’ αποτελέσματα που βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Σέρβος προπονητής, δεν ξεχώρισε τους παίκτες σε παιδιά και αποπαίδια, δεν έδωσε το προβάδισμα σε αυτούς που επέλεξε αυτός, αλλά το ίδιο στήριξε τους παίκτες του προκατόχου του Ματίας Αλμέιδα.

Η Ένωση πέρασε νικηφόρα από την έδρα του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη με το γκολ του Κοϊτά στο 5΄ και συνέχισε το εντυπωσιακό της ρεκόρ στο πρωτάθλημα φτάνοντας πλέον στα 19 συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς ήττα.

Τελευταία φορά που η ομάδα του Μάρκο Νίκολιτς έχασε ήταν στις 26 Οκτωβρίου, από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο με 2-0, ενώ από τότε η ΑΕΚ έχει 14 νίκες και πέντε ισοπαλίες, τις τέσσερις εκτός έδρας, βελτιώνοντας την εικόνα της και πατώντας στην κορυφή.

Κλειδί τα παιδιά του Αλμέιδα

Το μεγαλύτερο απ’ τα κλειδιά της επιτυχίας της ΑΕΚ, είναι δυο λατινοαμερικάνοι παίκτες που έφερε ο Ματίας Αλμέιδα. Παίκτες που πολλοί θεωρούσαν πως θ’ αποχωρούσαν μαζί με τον Αργεντινό προπονητή το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο ο Μάριος Ηλιόπουλος και ο προπονητής τους στήριξαν τους περιέβαλαν μ’ εμπιστοσύνη και τ’ αποτελέσματα βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο.

Πρώτος και καλύτερος χαφ του πρωταθλήματος, ο Ορμπελίν Πινέδα. Ο Μεξικανός επέστρεψε από τις υποχρεώσεις της εθνικής του Παρασκευή, έκανε μια προπόνηση το Σάββατο και την Κυριακή ήταν ο κορυφαίος στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Με τον Πινέδα απόρησε ακόμη και ο Νίκολιτς

«Τι να πω για τον Πινέδα; Δεν είναι ποτέ κουρασμένος. Έχει πάντοτε ένα χαμόγελο στο πρόσωπο και θέλει πάντοτε να προπονείται πρώτος. Κι όχι μόνο θέλει, αλλά μπορεί. Στους δέκα μήνες που τον έχω, δεν κουράζεται. Είναι παίκτης υψηλής ποιότητας. Τροφοδοτείται από αυτή την ενέργεια και τον βοηθάει να παίζει σε υψηλό επίπεδο», ανέφερε για τον 30χρονο χαφ, ο οποίος μετράει 4 γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 43 συμμετοχές τη φετινή σεζόν.

Το υπάρχον συμβόλαιο λήγει το καλοκαίρι του 2027, αλλά φέτος υπάρχει η δυνατότητα να φύγει σε ομάδα από Μεξικό ή ΗΠΑ, εφόσον ενεργοποιηθεί η ρήτρα των 8 εκατ. Ευρώ. H AEK θα προτείνει στον Πινέδα την επέκταση του συμβολαίου του με βελτιωμένους όρους και αφαίρεση της ρήτρας εξαγοράς. Αναγνωρίζουν ότι με τη συμμετοχή του Πινέδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο το ενδιαφέρον από Μεξικό και ΗΠΑ θα αυξηθεί σημαντικά, ειδικά αν διακριθεί. Η διοίκηση της ΑΕΚ στοχεύει να ολοκληρώσει την ανανέωση άμεσα, προσφέροντας του ένα συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές άνω των 2.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο δεύτερος παίκτης που αναγεννήθηκε από τον Μάρκο Νίκολιτς είναι ο Ρομπέρτο Περέιρα. Αποτέλεσε την έκπληξη στην ενδεκάδα της ΑΕΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο Αργεντινός ήρθε την περσινή σεζόν με εισήγηση Ματίας Αλμέιδα αλλά δεν δικαίωσε τον συμπατριώτη του. Με τον Σέρβο όμως ο 35χρονος αναγεννήθηκε. Ήταν ο πρωταγωνιστής στα προκριματικά του Conference League, αλλά οι τραυματισμοί τον πήγαν πίσω, παρ’ όλα αυτά όποτε επέστρεφε ήταν καθοριστικός για την Ένωση με εντυπωσιακές εμφανίσεις στην Ευρώπη όπως στη Σαμψούντα και τη Φλωρεντία. Το ίδιο συνέβη και στο ματς με τον Ολυμπιακό. Ο Περέιρα τοποθετήθηκε αριστερά για να ντουμπλάρει τον Τζέιμς Πένραϊς, του οποίου το αδύναμο στοιχείο είναι η άμυνα. Και κάνει το καθοριστικό κλέψιμο από τον Ρέτσο με την κούρσα στο 5′, απ’ την οποία προήλθε το γκολ του Κοϊτά.

Αποκάλυψη ο Κοϊτά

Το δικό του ξεχωριστό ρόλο στην πορεία αναγέννησης της ΑΕΚ, έχει ο Ισπανός διευθυντής ποδοσφαίρου Χαβιέρ Ριμπάλτα. Ο άνθρωπος που έφερε τον Νίκολιτς, βρίσκει παίκτες που κουμπώνουν στην ΑΕΚ και μεγαλουργούν.

Μπορεί στην Ένωση τα μεγάλα ονόματα να είναι οι Γιόβιτς-Βάργκα, αλλά αυτός που σφράγισε τη νίκη με το γκολ του στο Φάληρο, ήταν ο Μαυριτανός Αμπουμπακαρί Κοϊτά. Ο 27χρονος Αφρικανός φέτος κάνει φοβερή σεζόν, έχοντας 8 γκολ(τα 5 στο Conference League) και 4 ασίστ σε 45 συμμετοχές με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα και άρχισε να εξαργυρώνει τα 3,6 εκατ. ευρώ που έδωσε πέρσι η ομάδα του «Δικέφαλου» αετού, για να τον αποκτήσει από τη Σεντ Τρούιντεν.

Ακόμη πιο… ψαγμένη ήταν η μεταγραφή του Φιλίπε Ρέλβας. Ελάχιστοι τον γνώριζαν όταν ανακοινώθηκε, αλλά ο Πορτογάλος αριστεροπόδαρος στόπερ, αποδείχθηκε ιδανική προσθήκη. Αγοράστηκε αντί 3 εκατ. ευρώ από την Βιτόρια Γκιμαράες το περασμένο καλοκαίρι. Η ΑΕΚ όταν πουλήσει τον 26χρονο παίκτη θα πάρει πολλά περισσότερα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα