«Τους νοικοκυραίους και τα μάτια μας»

Μία ευχάριστη έκπληξη ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όσους αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και θα την ανακοινώσει κατά τη διάρκεια του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα από του βήματος της 85ης ΔΕΘ να προσελκύσει τη μεσαία τάξη δεν πέρασε απαρατήρητη από το Μαξίμου, και γι’ αυτόν τον λόγο η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ήταν άμεση και δηκτική: «Ο κ. Τσακαλώτος είχε ομολογήσει ότι το τσάκισμα της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ταξική επιλογή. Όταν θεωρεί εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης, είναι πολύ φυσικό να μην αντιλαμβάνεται τι σημαίνει για την ελληνική οικογένεια να μπορεί να μεταβιβάζει την ακίνητη περιουσία και μέρος των χρημάτων που απέκτησε στα παιδιά της, χωρίς να πληρώνει φόρο».

 Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Η μεσαία τάξη είναι ένα προνομιακό ακροατήριο για το κυβερνών κόμμα από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση και, όπως γίνεται αντιληπτό, σε καμία των περιπτώσεων δεν επιθυμεί το Μαξίμου να αποκοπεί από τους νοικοκυραίους, οι οποίοι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στα χρόνια της μεταπολίτευσης κρίνουν το αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των μνημονίων η μεσαία τάξη, η οποία σε γενικές γραμμές επιθυμεί ησυχία και πολιτική ζωή δίχως ακρότητες, εμπιστεύθηκε τις λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις και την πλήρωσε πολύ ακριβά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από του βήματος της ΔΕΘ έδειξε ότι δεν ξεχνά τη μεσαία τάξη και, πέραν της κατάργησης του φόρου στις γονικές παροχές και δωρεές, δεσμεύθηκε για την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, όπως και του τέλους επιτηδεύματος. Τον δρόμο του πρωθυπουργού ακολούθησε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του εκτός του ότι συμφώνησε με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, έκανε κι ένα βήμα παραπέρα, καθώς παρουσίασε τον εαυτό του ως «γέννημα θρέμμα» της μεσαίας τάξης. Φυσικά, όταν η κουβέντα έφτασε στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης επικαλέστηκε λόγους εθνικούς. Όμως η πλειοψηφία των οικονομολόγων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης υποστηρίζουν ότι «εάν υπάρχουν εθνικοί λόγοι, τότε υπερφορολογείς τους έχοντες και κατέχοντες και όχι τη μεσαία τάξη». Εδώ ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μία πρωτοτυπία. Αύξησε κατά λίγο τη φορολογία στο πολύ μεγάλο κεφάλαιο που δεν ενοχλήθηκε ιδιαίτερα, και στην κυριολεξία ισοπέδωσε τη μεσαία τάξη.

Σε γενικές γραμμές η μεσαία τάξη εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό και οι νοικοκυραίοι αναμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προβάλει μία ικανή γραμμή άμυνας έναντι στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που έχει προκαλέσει παγκοσμίως η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ήδη από το Μαξίμου στέλνουν το μήνυμα πως βρίσκονται σε εγρήγορση και όποτε κριθεί αναγκαίο θα υπάρξουν καίριες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Πάνω σε αυτό τον καμβά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει την επόμενη ευχάριστη έκπληξη για τη μεσαία τάξη.

 Έκπληξη τον Δεκέμβριο

Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, η πορεία της οικονομίας είναι εξαιρετική, οι δε προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο εντυπωσιακές. Κάτι που σημαίνει ότι τα δημόσια ταμεία θα είναι γεμάτα. Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από το πρωθυπουργικό μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Δεκέμβριο κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα εξαγγείλει και άλλα θετικά μέτρα ως μέρισμα ανάπτυξης. «Ίσως υπάρχει και μία έκπληξη για το σύνολο της κοινωνίας», λένε με αινιγματικό τρόπο συνεργάτες του πρωθυπουργού. Και φυσικά δεν εννοούν αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, ότι τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (περί τους 215.000) θα λάβουν διπλό ποσό του επιδόματος.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη λογική του κ. Τσίπρα και να μπει σε διαδικασία πλειοδοσίας. Θα παραμείνει στη δική του προσέγγιση και με βάση την πορεία της οικονομίας θα υπάρχουν και τα θετικά μέτρα. Ούτε παροχολογία, ούτε κούφιες υποσχέσεις. Και όπως έχει τονιστεί πολλάκις στο οικονομικό επιτελείο, το «χρηματοκιβώτιο του κράτους πρέπει πάντα να έχει απόθεμα». Και αυτό διότι μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε ο οικονομικός κολοσσός, Evergrande (με την οποία άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει, καθώς ελλείψει ρευστότητας αδυνατεί να εξυπηρετήσει το κολοσσιαίο χρέος του) έχει ενταθεί παγκοσμίως η ανησυχία, μήπως εξελιχθεί στη «Lehman Brothers» της Κίνας.

Οπότε όλες οι παροχές προς τους πολίτες θα γίνονται με βάση την πορεία της οικονομίας και τις αντοχές της, και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται η κυβέρνηση να μη λάβει μέτρα σε περίπτωση που η κινεζική κυβέρνηση αφήσει την Evergrande στο έλεός της. Αν συμβεί αυτό, τότε ενδέχεται να υπάρξει ένα παγκόσμιο ντόμινο. Βέβαια, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η κινεζική κυβέρνηση τελικά θα παρέμβει για να περιορίσει τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Evergrande, δεδομένου ότι έχει παραδεχτεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστικές εταιρείες.

 Επαφές με τους πολίτες

Στο αμέσως προσεχές διάστημα και ειδικά μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη, ήδη οι συνεργάτες του ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα περιοδειών. Ο πρωθυπουργός θα βγαίνει πιο συχνά από το Μαξίμου με στοχευμένες επισκέψεις, προκειμένου να βρεθεί πιο κοντά στους νέους και στους νοικοκυραίους. Έτσι εκτιμάται στο Μαξίμου ότι θα επικοινωνήσει ακόμη καλύτερα τη στρατηγική της κυβέρνησης και στην οικονομία, αλλά και στα μέτρα στήριξης.

Επίσης ο πρωθυπουργός σε αυτές τις περιοδείες, στις επαφές που θα έχει με τους απλούς πολίτες, θα προσπαθήσει να τους ευαισθητοποιήσει και για την κλιματική αλλαγή, την οποία στην πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters τη χαρακτήρισε ως «κλιματική κρίση». Και το σκεπτικό του πρωθυπουργού είναι ότι «για να την αντιμετωπίσουμε, χρειαζόμαστε οριζόντιες πολιτικές οι οποίες ουσιαστικά αφορούν κάθε παράμετρο της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής».

Και το πόσο σημασία δίνει ο πρωθυπουργός στη μεσαία τάξη φάνηκε στην ίδια συνέντευξη, όπου αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας έστειλε σαφέστατο μήνυμα ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική που είχε περιγράψει στο ίδιο πρακτορείο πριν από τις εκλογές του 2019, όταν είχε τονίσει πως «θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας». Τώρα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη. Είμαι βέβαιος για την πλήρη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας». Παράλληλα, επεσήμανε ότι αυτό θα συμβεί με την ανάπτυξη της οικονομίας «και όχι με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, την οποία επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα