bpbg
bpbg

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ: Η (τροφική) αλυσίδα της συγκάλυψης…

Δημητρίου και Παπασπύρου έκλεισαν το «Μάτι» σε Ζαγοραίο, που έδωσε «ασίστ» στον ανακριτή Μαρνέρη, που «έθαψε» το ηχητικό με τον εκβιασμό Λιότσιου από Ματθαιόπουλο… Άκυρες οι πλημμεληματικές διώξεις Ζαγοραίου, έπονται κακουργηματικές…

Η εβδομάδα που διανύουμε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «καυτή», για όσους είχαν εμπλακεί στην τραγωδία με τους 102 νεκρούς στο Μάτι.

Οι αποκαλύψεις της «Καθημερινής» είναι συγκλονιστικές.

Σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο του πραγματογνώμονα πυραγού Λιότσιου, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος τον εκβίαζε και τον απειλούσε να παραποιήσει τα στοιχεία του πορίσματός του για τους υπαίτιους της πυρκαγιάς στο Μάτι, γιατί αλλιώς θα τον «έσκιζαν». Με κυνικό μάλιστα τρόπο του είπε ότι στις πυρκαγιές του 2017 στη Μάνη και στα Κύθηρα για να «καθαρίσουν» τον υπαρχηγό Βασιλειάδη, δεν επέτρεψαν την απογείωση εναέριων μέσων, αφήνοντας έτσι στο έλεος της φωτιάς περιουσίες και ζωές.

Όλος ο παραπάνω πρόλογος μας υποχρεώνει να κάνουμε ένα play back στον χρόνο και να θυμίσουμε πως ακριβώς εξελίχτηκε η έρευνα για τους υπεύθυνους της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και εκείνους που δυστυχώς προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις να εμποδίσουν τον καταλογισμό των ευθυνών για τις 102 ζωές που χάθηκαν.

«Λαμπερά» ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτής της συγκάλυψης.

Η εισαγγελέας ΑΠ Ξένη Δημητρίου, η πρώην Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, ο τότε προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, ο πρωτοδίκης ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του και άλλα «υπεράνω» πρόσωπα ήταν δυστυχώς εκείνα που εμφανίζονται στη θλιβερή αλυσίδα της συγκάλυψης…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στις 23 Ιουλίου του 2018 ο χρόνος σταματάει στο Μάτι, και 102 πολίτες χάνουν τη ζωή τους.

Το πράσινο αυτό προάστιο της Αττικής παραδίδεται στις φλόγες, με αποκαΐδια δένδρα, σπίτια και πτώματα…

Η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με έγγραφό της αναθέτει την έρευνα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, ο οποίος όμως από τον Φεβρουάριο του 2018 έχει προαχθεί σε αντεισαγγελέα Εφετών και μέσα στον Σεπτέμβριο θα έπρεπε να έχει ενταχθεί στη δύναμη της Εισαγγελίας Εφετών.

Σύμφωνα δε με τη δικονομία, η έρευνα που έχει αναλάβει εισαγγελέας, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχει περατωθεί λόγω μετάθεσης ή προαγωγής, παραδίδεται σε άλλον εισαγγελέα. Ο κ. Ζαγοραίος όμως παρέμεινε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με δικό του γραφείο, αφού η επιθυμία της κας Ξένης Δημητρίου ήταν να παραμείνει ο φάκελος της έρευνας στα χέρια του και όχι σε κάποιον άλλο εισαγγελέα.

Για τους γνωρίζοντες, η παραμονή του κ. Ζαγοραίου στην έρευνα ήταν κάτι απολύτως φασιστικό.

Επειδή ο αντίκτυπος για την τραγωδία στο Μάτι ήταν τεράστιος, έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση να μην επωμισθεί τις ευθύνες αλλά με κάθε τρόπο να καλυφθούν οι πλημμέλειες της απαράδεκτης διαχείρισης της τραγωδίας.

Ποιος δεν θυμάται τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα, που μαζί με τον υπουργό Τόσκα έκαναν τα πάντα για να υποβαθμίσουν την τραγωδία, με ερωτήσεις του τύπου «υπάρχουν αγνοούμενοι;», όταν γνώριζε ότι οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 100!!!

Ο κ. Ζαγοραίος ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για να παίξει τον ρόλο του αποπροσανατολιστή για τους πραγματικά υπευθύνους της τραγωδίας. Ας μην ξεχνάμε ότι τον Αύγουστο του 2016 ο πανίσχυρος τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με τροπολογία του επέτρεψε τη συμμετοχή του στην επιλογή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για δεύτερη θητεία.

Ο κ. Ζαγοραίος, έχοντας «κουμπαριά» με το αγαπημένο παιδί του Παπαγγελόπουλου, όπως ο ίδιος είχε αποκαλέσει την κα Τουλουπάκη, ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του υπουργού και της εισαγγελέως Διαφθοράς, και με «οδηγίες» που εδίδοντο μέσω σημειωμάτων, η υπόθεση Novartis κυλούσε στο επιθυμητό «αυλάκι».

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Ζαγοραίος τον Μάρτιο του 2019 προχώρησε πλημμεληματικές διώξεις για την τραγωδία στο Μάτι, χωρίς να διαπιστώσει ευθύνες για κακουργηματικές πράξεις ή παραλείψεις από τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς.

Σύμφωνα όμως με τις πρόσφατες καταθέσεις του πυραγού-πραγματογνώμονα Λιότσιου είχε ενημερωθεί για τις πιέσεις που δεχόταν ο πραγματογνώμων της υπόθεσης για να αλλοιώσει το πόρισμά του για τα αίτια της τραγωδίας. Τότε, ο κ. Ζαγοραίος είχε αρκεσθεί στο να δίνει μόνο συμβουλές στον κ. Λιότσιο, χωρίς να επιδιώξει ως εισαγγελέας τη διερεύνηση των πιέσεων που δεχόταν ο πιο σημαντικός κρίκος για την πλήρη διαλεύκανση των υπευθύνων της τραγωδίας.

Κι όμως, μερίδα του Τύπου έφτασε στο σημείο να συγχαίρει τον κ. Ζαγοραίο γιατί «στάθηκε όρθιος» στις πιέσεις για συγκάλυψη της τραγωδίας!!! Προφανώς, εξέλαβαν κάποια ενδεχόμενη ιατρικής μορφής πάθηση που υποχρέωνε τον εισαγγελέα να παραμένει όρθιος, ως γενναία στάση απέναντι σε αυτούς που τον επέλεξαν και τον διόρισαν…

Πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος

Άκυρο το πόρισμα και οι διώξεις Ζαγοραίου

Και φτάνουμε τώρα στο «ζουμί» της υπόθεσης. Ολόκληρο το πόρισμα και οι πλημμεληματικές διώξεις του κ. Ζαγοραίου τον Μάρτιο του 2019 είναι νομικά άκυρες. Και αυτό διότι σύμφωνα με τη δικονομία ο εν λόγω εισαγγελέας δεν είχε δικαίωμα να επιλαμβάνεται ερευνών αφ’ ης στιγμής οι έρευνες αυτές διενεργούνται ΜΟΝΟ από εισαγγελέα Πρωτοδικών. Η παράτυπη παραμονή του στην έρευνα της υπόθεσης μετά τον Οκτώβριο του 2018 συνιστά πλήρη ακυρότητα του πορίσματος και των διώξεων που προχώρησε τον Μάρτιο του 2019. Κατά συνέπεια, η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί από άλλον εισαγγελέα, ο οποίος, αφού λάβει τον φάκελο με τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει ο κ. Ζαγοραίος πριν από τη διάταξή του για τις διώξεις, θα συνεχίσει την έρευνα συμπεριλαμβάνοντας και τα στοιχεία που προέκυψαν από τις πρόσφατες συγκλονιστικές αποκαλύψεις του πυραγού Λιότσιου. Και βέβαια, η εκ νέου έρευνα είναι σίγουρο ότι δεν θα διαπιστώσει μόνο πλημμεληματικές διώξεις αλλά και άλλες κακουργηματικής μορφής, και μάλιστα σε υψηλόβαθμα πρόσωπα.  

Δημητρίου και Παπασπύρου στην αλυσίδα συγκάλυψης

Σε μια υπόθεση που, λόγω της σοβαρότητός της και με 102 νεκρούς, θύματα αδιαφορίας και παράλειψης, η περίπτωση του κ. Ζαγοραίου δεν είναι η μόνη που εμφανίζεται στην αλυσίδα της συγκάλυψης.

Όταν οι συγγενείς των 102 νεκρών απαιτούσαν την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, η κα Ξένη Δημητρίου απέστειλε έγγραφο στον εισαγγελέα Ζαγοραίο με το οποίο του «απαγόρευε» την έκδοση πορίσματος και τη δίωξη των υπευθύνων αν δεν είχε τεθεί υπ’ όψιν του και το πόρισμα της κας Μαρίας Παπασπύρου, γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, με στοιχεία διοικητικής μορφής.

Με λίγα λόγια, ολόκληρη η ΣΥΡΙΖΑϊκή παρέα προσπαθούσε να παρατείνει τα αποτελέσματα των ερευνών για τον εντοπισμό των υπευθύνων με κάθε δυνατό τρόπο.

Αθανάσιος Μαρνέρης: Ανακριτής έτοιμος για κελί…

Μετά τις πλημμεληματικές διώξεις του κ. Ζαγοραίου, η υπόθεση ανετέθη από τον προϊστάμενο της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Γεώργιο Γρίβα, στον ανακριτή κ. Αθ. Μαρνέρη. Βεβαίως, η ανάθεση αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν… Ο κ. Μαρνέρης, «ψυχοπαίδι» της πρώην προέδρου του ΑΠ κας Βασιλικής Θάνου, ήταν και ο δικαστικός εκείνος που στις εκλογές για την ανάδειξη του προϊσταμένου της διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών υπήρξε και ο σοβαρότερος «ψηφοσυλλέκτης» για την εκλογή του κ. Γρίβα.

Όταν μάλιστα ο προϊστάμενος του Εφετείου Αθηνών, κ. Μωραϊτάκης, επεχείρησε η έρευνα για το Μάτι να ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή, ο κ. Γ. Γρίβας παρείχε τη διαβεβαίωση στην Ολομέλεια Εφετών ότι η έρευνα του κ. Μαρνέρη ήταν ζήτημα ενός ή δύο μηνών να περατωθεί… Με αποτέλεσμα να μην αφαιρεθεί η δικογραφία από τον ανακριτή. Βεβαίως, η διαβεβαίωση του κ. Γρίβα συμπεραίνεται ότι εντάσσεται στην προσπάθεια να μην δοθεί ο φάκελος σε εφέτη-ανακριτή, ώστε να παραμείνει στα χέρια του κ. Μαρνέρη, ο οποίος ακόμη και σήμερα συνεχίζει τις «έρευνές» του…

Ας πάμε όμως παρακάτω.

Τον Μάρτιο του 2020 ο πυραγός-πραγματογνώμων Λιότσιος καταθέτει στον ανακριτή Μαρνέρη ηχητικό ντοκουμέντο, που σύμφωνα με το περιεχόμενό του εκβιάζετο από τον προηγούμενο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Ματθαιόπουλο, να παραποιήσει τα στοιχεία ώστε να μην αποδοθούν ευθύνες στους «παραπάνω», διαφορετικά θα τον «έσκιζαν». Στον θρασύτατο αυτό εκβιασμό, είχε επικαλεστεί και «οδηγίες» από την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία την εποχή εκείνη κατείχε τη θέση της υπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Και εδώ αρχίζουν οι «εγκληματικής» μορφής προσπάθειες συγκάλυψης από τον εκπρόσωπο της Δικαιοσύνης(!!!), ανακριτή κ. Αθανάσιο Μαρνέρη. Αντί να στείλει άμεσα, αμελλητί τον φάκελο στη Βουλή, όπως επιβάλλει η νομοθεσία όταν εμπλέκεται σε ποινική έρευνα το όνομα υπουργού, και παράλληλα να στείλει τον φάκελο και στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο για τα μη πολιτικά πρόσωπα, ώστε να προχωρήσει άμεσα η ποινική δίωξη του αρχηγού ΠΣ Ματθαιόπουλου, «έθαψε» επί τέσσερις μήνες το ηχητικό ντοκουμέντο, προφανώς διότι μια τέτοια αποκάλυψη με εμπλεκόμενους πρώην υπουργό και αρχηγό ΠΣ για συγκάλυψη της τραγωδίας στο Μάτι θα έπληττε άμεσα τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ήδη «φορτωθεί» τα «πεπραγμένα» του Ν. Παππά για τα «παραμάγαζα» του Μαξίμου και άλλα πολλά.

Με όλα τα παραπάνω εύκολα αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής με τα πολιτικά δρώμενα πολίτης ότι σε μια πρωτοφανή τραγωδία για τη χώρα μας, αντί να ερευνηθούν οι ευθύνες εκείνων που με πράξεις ή παραλείψεις προκάλεσαν τον θάνατο 102 πολιτών και να εξαχθούν συμπεράσματα ώστε στο μέλλον να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο, μια ΣΥΡΙΖΑϊκή παρέα, αρχής γενομένης από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από υπουργό, από αρχηγό ΠΣ, από εισαγγελέα ΑΠ, από γεν. επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, και από εισαγγελείς, προσπάθησε να συγκαλύψει την όλη υπόθεση.

Κλείνουμε το άρθρο αυτό με την απαράδεκτη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Βουλής για την παραπομπή του Δημ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Novartis, όπου ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε την ασυλία Παπαγγελόπουλου και υπευθύνων της τραγωδίας στο Μάτι, με αντίβαρο(!!!) να βάλει πλάτη στην προσπάθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου για αποσόβηση της κρίσης με τον Ερντογάν.

Προφανώς, αυτό επεδίωξε και στην συνάντησή του με τον Κυριάκο, η οποία είχε διάρκεια μιάμισης ώρας(!!!), στο Μέγαρο Μαξίμου…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα