Τραγωδία στο Μάτι: Στο εδώλιο των κατηγορουμένων ο τότε υποδιοικητής στην Υπηρεσία Εναερίων Μέσων

Ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την τραγωδία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι, με την δικαιοσύνη να βάζει στο εδώλιο των κατηγορουμένων ένα νέο πρόσωπο.

Συγκεκριμένα, με διάταξη που εξέδωσε η αντεισαγγελέας Εφετών Ζωή Νικολάου ζητείται η άσκηση δίωξης σε βάρος πρώην υψηλόβαθμου αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για τον Χαράλαμπο Συρογιάννη, ο οποίος ήταν υποδιοικητής στην Υπηρεσία Εναερίων Μέσων.

Η δίωξη έρχεται μετά από αίτημα δύο συγγενών θυμάτων, οι οποίοι είχαν καταθέσει προσφυγή μέσω του δικηγόρου Βασίλη Καπερνάρου, όταν η έγκλησή τους είχε απορριφθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Το σκεπτικό του αιτήματος άσκησης δίωξης

Όπως αναφέρεται στη διάταξη «ο Χ. Συρογιάννης ετύγχανε υψηλόβαθμος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ως Σώμα Ασφαλείας συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης που προκύπτει σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ως Υποδιοικητής της Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ειδικότερα, (που συγκροτεί τη Δ/νση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων) είχε υποχρέωση συμβολής στη διάσωση θυμάτων με διάθεση δυνάμεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων και ασφαλώς μεν θα ήταν πιθανόν επικίνδυνη η αυθαίρετη απογείωση των ελικοπτέρων της Υπηρεσίας Ε.Μ.Ε.Α. παρακάμπτοντας τους αξιωματικούς της Π.Υ. και του Ε.Σ.Κ.Ε. κατά τη διαχείριση και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αφού άλλωστε ως ισχυρίζεται ο εγκαλούμενος δεν είχε υποβληθεί και κάποιο συγκεκριμένο αίτημα, προς τούτο, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ωστόσο, όφειλε εκ της θέσεως του να κινητοποιήσει την υπηρεσία στην οποία προΐστατο, ερχόμενος ο ίδιος σε άμεση συνεννόηση και σύμπραξη με το Ε.Σ.Κ.Ε. της Π.Υ., διαθέτοντας τα εναέρια μέσα της υπηρεσίας του προς παροχή βοήθειας – πληροφοριών προς απεγκλωβισμό κατοίκων από τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε συνεννόηση και με τις λοιπές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στο συμβάν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από το ελλιπές αποδεικτικό υλικό της υπό κρίσιν δικογραφίας δεν μπορεί να εξαχθεί και ασφαλές συμπέρασμα για το υπό ποιες συνθήκες και εάν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων Σωμάτων Ασφαλείας. Εξάλλου, τα εναέρια μέσα που διέθετε, όπως προκύπτει και από τις μαρτυρικές καταθέσεις αστυνομικών υπηρετούντων στην Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ήταν εξοπλισμένα με προβολείς και κάμερες με δυνατότητα μετάδοσης εικόνας ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύκτας με θερμική απεικόνιση και αναμφίβολα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ασφαλή και έγκαιρη απομάκρυνση κατοίκων και παραθεριστών από τις πληττόμενες περιοχές».

Αντίθετα, η Ανετισαγγελέας Εφετών απέρριψε αντίστοιχη προσφυγή σε βάρος του πρώην υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., καθώς όπως διαπιστώθηκε την ημέρα της πυρκαγιάς αλλά και την επόμενη βρισκόταν σε νόμιμη άδεια, την οποία είχε ζητήσει από τις 20 Ιουλίου του 2018.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα