Τραγωδία στο Μάτι: «Ξεχασιάρης» ο ανακριτής… Εκτός «κάδρου» Γεροβασίλη και Ματθαιόπουλος

Με διαρροή του στην «Καθημερινή» ο ανακριτής Μαρνέρης, που «έθαψε» επί 4 μήνες το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας Ματθαιόπουλου - Λιότσιου, προσπαθεί να «γλιτώσει» την ποινική και πειθαρχική παραπομπή του

Από τη διαδικτυακή «Καθημερινή» με αποκλειστικό της ρεπορτάζ πληροφορηθήκαμε σήμερα, Κυριακή, ότι ο ανακριτής της έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι, κ. Αθανάσιος Μαρνέρης, προχθές, Παρασκευή 24/7, υπέβαλε αίτημα προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Σπυρόπουλο, για συμπληρωματική δίωξη κακουργηματικής μορφής εις βάρος αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφέροντας –σύμφωνα με την «Καθημερινή»– επί λέξει τα εξής:

«Σε κάθε περίπτωση έχουν προκύψει και νέα στοιχεία που δικαιολογούν τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της θανατηφόρας έκθεσης κατά συρροήν, καθώς και του αδικήματος της έκθεσής της από την οποία προκλήθηκαν στους παθόντες βαριές σωματικές βλάβες».

Όπως είναι γνωστό, στις 17/6, είχε αποστείλει ανάλογο αίτημα, το οποίο ο εισαγγελέας είχε απορρίψει, αφού η αιτούμενη δίωξη αφορούσε απλούς πυροσβέστες και μέλη της Πολιτικής Προστασίας χωρίς να στοιχειοθετείται ο δόλος για τις αναφερόμενες επιλήψιμες ενέργειές τους, αφού απλώς εκτελούσαν εντολές.

Το περίεργο, και εν πολλοίς προκλητικό, της νέας αίτησης του ανακριτή για κακουργηματικές πράξεις είναι ότι επικαλείται τη γνώση «νέων στοιχείων»  όπως το ηχητικό ντοκουμέντο που του κατέθεσε ο πραγματογνώμων-πυραγός Λιότσιος, τον περασμένο Μάρτιο(!!!).

Μάλιστα, ο ανακριτής, σε μία προφανώς αναλαμπή της μνήμης του, αναφέρει επί λέξει ότι προκύπτει πλέον με σαφήνεια ότι «Από τις καταγγελίες του πραγματογνώμονα Δημητρίου Λιότσιου σε συνδυασμό με το σύνολο της δικογραφίας όπως σε αυτή αποτυπώνονται οι κινήσεις των δραστών και οι επιλογές αυτών να προστατέψουν μέρη που δεν παρουσίαζαν κανέναν υπαρκτό και υφιστάμενο κίνδυνο (…) και μη αξιοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα που γνώριζαν ότι υπάρχουν (…) Προκύπτει  πως η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (και όχι οι πυροσβέστες οι οποίοι μάχονται με τη φωτιά και έθεσαν πράγματι τη ζωή τους σε κίνδυνο και για τους οποίους φυσικά και δεν ζητήσαμε την ποινική δίωξη) είχε κίνητρο να αφήσει τους παθόντες εκτεθειμένους σε κίνδυνο ζωής (…) καθώς με αυτόν τον τρόπο και κυρίως με την εξασφάλιση όλων των εναερίων μέσων κυρίως για την MOTOR OIL και το στήσιμο “παγίδων” στους εσωτερικούς αντιπάλους τους στην Υπηρεσία, ανταγωνιστές τους στη διαδοχή σε σημαντικές θέσεις που εξασφάλιζαν πέρα από κύρος και άλλους είδους (προφανώς) ωφελήματα, προσδοκούσαν ευνοϊκή μεταχείριση των αρμοδίων στο μέλλον. Ευνοϊκή  μεταχείριση η οποία και επήλθε καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έλαβαν προαγωγή μετά ή εξήλθαν του Σώματος χωρίς να υποστούν οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια».

 Σε «λωτοφάγους» προφανώς απευθύνεται ο κ. Μαρνέρης

 Είναι προφανές ότι, μετά τις «καυτές» αποκαλύψεις του πυραγού Δημ. Λιότσιου, τον περασμένο Μάρτιο, και την κατάθεσή του εις χείρας του κ. Μαρνέρη του ηχητικού ντοκουμέντου, το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι ο ανακριτής προσπάθησε και πέτυχε επί ένα ολόκληρο τετράμηνο να αποκρύψει το πραγματικά συγκλονιστικό περιεχόμενό του.

Η στάση του αυτή να μην προβεί σε ενέργειες για τις «αποκαλύψεις» του τότε αρχηγού του ΠΣ, Ματθαιόπουλου, συνιστούν ποινικό και πειθαρχικό παράπτωμα, και η επιλεκτική διαρροή προς την «Καθημερινή» αποτελεί προσπάθεια να «μπαλώσει» όλες τις παραλείψεις του για τις οποίες κινδυνεύει ο ίδιος να καθίσει στο σκαμνί.

Έτσι βεβαίως δικαιολογείται(;) το γιατί μετά από τέσσερις μήνες θυμήθηκε να απευθύνει αίτημα για κακουργηματικές διώξεις, χωρίς βεβαίως να βάλει στο κάδρο των ερευνών και την «κυρία Υπουργό» –εννοώντας λογικά την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κα Όλγα Γεροβασίλη– για την οποία όφειλε ευθύς εξ αρχής από τον περασμένο Μάρτιο  να έχει αποστείλει τον εις χείρας του φάκελο στη Βουλή, αφού ο ίδιος δεν είχε δικονομικά τη δυνατότητα της διερεύνησης έστω και με προκαταρκτική εξέταση για εντοπισμό τυχόν ευθυνών της υπουργού.

Και αυτό επειδή, σύμφωνα με τα ισχύοντα περί τυχόν ευθύνης υπουργών, αποκλειστική αρμοδιότητα έχει μόνο η Βουλή.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Ανακριτή όσα ακριβώς αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία:

«Για αδικήματα φερόμενα ως τελεσθέντα από Υπουργούς, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν υφίσταται δικαιοδοσία της τακτικής δικαιοσύνης προκειμένου να επιληφθεί και να διενεργήσει ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση. Αν, όμως, στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης ή προκαταρκτικής εξέτασης, προκύψουν στοιχεία τα οποία σχετίζονται με αδικήματα Υπουργών, τελεσθέντα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, πρέπει αυτά να διαβιβασθούν αμελλητί στη Βουλή.

»Όπως είναι αυτονόητο, τα στοιχεία αυτά θα έχουν προκύψει παρεμπιπτόντως και όχι με ανακριτικές ή προανακριτικές ενέργειες που στοχεύουν πράξεις Υπουργών, αφού αυτό ρητά απαγορεύεται. Τέτοιες στοχευμένες και ως εκ τούτου απαγορευμένες, ανακριτικές ή προανακριτικές ενέργειες, μπορεί να είναι η εξέταση μαρτύρων από τους οποίους ζητείται ευθέως να καταθέσουν στοιχεία σε βάρος Υπουργών ή να ζητούνται από ελληνικές ή ξένες Αρχές, στοιχεία που αφορούν σε Υπουργούς και για αδικήματα που φέρονται να έχουν τελέσει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους κ.λπ. Είναι προφανές ότι με τέτοιες ενέργειες ο ανακριτής ή ο προανακριτής παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα».

Βεβαίως, ο κ. Μαρνέρης δεν προέβη σε ανακριτικές ενέργειες, εις βάρος της κας Γεροβασίλη, πλην όμως απέκρυψε την αναφορά του ονόματός της από τον κ. Ματθαιόπουλου στον διάλογό του με τον κ. Λιότσιο, και επιπλέον  την αμελλητί αποστολή του φακέλου στη Βουλή.

Με όλα τα παραπάνω, δυστυχώς για τον κ. Μαρνέρη, η συμμετοχή του στην «τροφική» αλυσίδα της συγκάλυψης των ενόχων για την τραγωδία στο Μάτι είναι στοιχείο που πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη μαζί με τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας, δηλαδή των κυριών Δημητρίου και Παπασπύρου, του εισαγγελέως κ. Ζαγοραίου, του τέως αρχηγού του ΠΣ, κ. Ματθαιόπουλου, και όσων άλλων εμπόδισαν την έρευνα για τους 102 νεκρούς στο Μάτι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα