
Τραγωδία Τεμπών-Σκευωρία Novartis: Διαδικασίες και ιστορίες (από την ανάποδη…)
Τα «mea culpa» Τσίπρα και Μητσοτάκη και οι «ατιμώρητοι» υπουργοί, με τον Τριαντόπουλο σε ρόλο Ιφιγένειας…
Γράφει η «Άγρια Μέλισσα» (*)
Όλο αυτόν τον καιρό που προσπαθούμε να κατανοήσουμε ποιος τελικά φταίει για την φρικτή τραγωδία των Τεμπών έχω την αίσθηση ότι ξαναζούμε την σκευωρία της Novartis, αλλά αυτή τη φορά από την ανάποδη… ή και όχι…
Στη σκευωρία της Novartis υπήρχε η πρεμούρα της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα να αποδοθούν με το στανιό ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα και στην τραγωδία των Τεμπών παρατηρούμε την πρεμούρα της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη να μην αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα.
Στην σκευωρία Novartis συστήθηκε προανακριτική επιτροπή, κυβερνώντος του Κ. Μητσοτάκη, για την διάγνωση ποινικών ευθυνών σε βάρος του υφυπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαγγελόπουλου, στην τραγωδία των Τεμπών δεν συστήθηκε προανακριτική επιτροπή, κυβερνώντος του Κ. Μητσοτάκη, για τη διάγνωση ποινικών ευθυνών σε βάρος του Υπουργού Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή και του Υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, με αφορμή το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διέγνωσε εμπλοκή σε ποινικό επίπεδο των δύο Υπουργών εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της σύμβασης 717.
Σημ: Για την πρόσφατη απόφαση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ισχύει η πρόσφατη ανάρτηση του iapopsi.gr της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Α» όπου χαρακτηρίζεται ως πρόθυμη και βολική Ιφιγένεια.
Ειρήσθω εν παρόδω και για να ξεκαθαρίζουμε κάποια «θολά» σημεία, σημειώνουμε ότι το περίφημο αυτό πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, δεν εκδόθηκε με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών, αλλά αφορούσε ποινική δικογραφία που είχε σχηματιστεί ήδη από το 2022 και αφορούσε με απλά λόγια στην κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων που είχαν παραχωρηθεί στο Υπουργείο Υποδομών για την ολοκλήρωση της σύμβασης 717, η οποία δεν ολοκληρώθηκε το 2016, οπότε και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, αλλά δόθηκαν δεκάδες αναίτιες παρατάσεις σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την ποινική δικογραφία αυτή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δέχτηκε το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με αποτέλεσμα η δικογραφία αυτή να τεθεί στο αρχείο και να μην ελεγχθεί ποινικά ο Υπουργός της Κυβέρνησής του.
Στην σκευωρία Novartis, ο μικροβιολόγος Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας δεν έθεσε σε αργία ως όφειλε εκ του νόμου την κατηγορούμενη μεταξύ άλλων για κακουργήματα εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, η οποία ακόμα και μετά την απόδοση σε αυτή ποινικών κατηγοριών συνέχισε να παραμένει στη θέση της, στη δε τραγωδία των Τεμπών το επιτελικό κράτος δεν λειτούργησε πάλι και όλοι οι κατηγορούμενοι στελέχη του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών παραμένουν στη θέση τους.
Στη σκευωρία Novartis, ο εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, προχώρησε σε επικοινωνιακό σόου εντυπώσεων, ανακοινώνοντας ως αυτόκλητος σωτήρας των πολιτικών προσώπων που είχαν ασκήσει μηνύσεις σε βάρος των ψευδομαρτύρων και οι μηνύσεις τους αυτές παρέμεναν στο συρτάρι της Εισαγγελίας ότι ψήφισε νομοθετική διάταξη που οδηγεί στο «ξεπάγωμα» των μηνύσεων αυτών, ενώ η αλήθεια είναι ότι η διάταξη που ψηφίστηκε αφορούσε θέμα παντελώς άσχετο, το οποίο επουδενί δεν οδηγούσε στο ξεπάγωμα των μηνύσεων, καθώς η διάταξη για το «ξεπάγωμα» υπήρχε ήδη από το 2019! Στη δε τραγωδία των Τεμπών, ο εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, προχώρησε και πάλι σε επικοινωνιακό σόου εντυπώσεων, ανακοινώνοντας και πάλι ως αυτόκλητος σωτήρας της ορθής απονομής της δικαιοσύνης ότι με νομοθετική του διάταξη ο ανακριτής θα μπορεί να ακούσει την επικοινωνία μεταξύ του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών (αυτά δηλαδή που ακούσαμε όλοι λίγες ώρες μετά το δυστύχημα), ισχυριζόμενος τάχα ότι ο ανακριτής εμποδιζόταν από νομοθετικά κενά να τις ακούσει, ενώ η αλήθεια είναι ότι η νομοθετική διάταξη που ψήφισε αφορούσε στα προσωπικά κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων αυτών, πρόβλεψη που ο προκάτοχος του μικροβιολόγος Κ. Τσιάρας είχε ξεχάσει να συμπεριλάβει στην τροποποίηση του σχετικού νόμου που είχε ψηφιστεί το 2022!
Στη σκευωρία Novartis ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε δημόσια ότι είχαν γίνει «λάθος χειρισμοί», στη δε τραγωδία των Τεμπών ο Κ. Μητσοτάκης το πήγε ένα βήμα παρακάτω και παραδέχτηκε δημόσια ότι όχι μόνο έγιναν λάθη, αλλά ότι τον κορόιδεψαν κιόλας.
Πλέον, η σκευωρία Novartis έχει κριθεί με μία νομικά και δικονομικά «παράξενη» διαδικασία ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου με ένα επίσης «παράξενο» βούλευμα με πάρα πολλές λογικές αντιφάσεις και αυτοαναιρούμενες κρίσεις των δικαστών που το απάρτιζαν και μία επίσης «παράξενη» απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.
Η Τραγωδία των Τεμπών, ωστόσο δεν έχει κριθεί ακόμα. Μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει σώσει τον Υπουργό της από μία ποινική δικογραφία, θα μπορέσει ωστόσο να το επαναλάβει μετά τη λαϊκή οργή που έχει αντικαταστήσει τον φόβο και την αγωνία των πρώτων ημερών μετά την τραγωδία;
Πλέον έχει υποβληθεί ένα αίτημα για προανακριτική για τον κατά το 2023 υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο σχετικά με την εμπλοκή του στο «μπάζωμα» του τόπου της τραγωδίας. Θεωρητικά θα γίνει δεκτό το αίτημα, θα αποδοθεί όμως κάποια ποινική ευθύνη, ώστε ο υφυπουργός της κυβέρνησης να φτάσει να κριθεί από τον φυσικό του δικαστή; Αμφίβολο το θεωρούμε, αν υπολογίσουμε το γεγονός ότι κατά την εξεταστική επιτροπή που έγινε η πλειοψηφία της ΝΔ που απάρτιζε την επιτροπή δεν επέτρεψε την εμφάνιση του προσώπου αυτού, για να εξεταστεί…
Επίσης, ανακύπτει και το ερώτημα αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να «χτίσουν» κατηγορητήριο σε βάρος του Κ. Καραμανλή με βάση είτε την ποινική δικογραφία που θα ολοκληρωθεί από τον ειδικό εφέτη ανακριτή, αν αυτή διαβιβαστεί στη Βουλή, είτε με βάση το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής είτε με βάση το πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη, στο οποίο υπενθυμίζουμε ότι είχε κριθεί πως «στην περίπτωση της τηλεδιοίκησης το επίπεδο ασφάλειας προσεγγίζει το μέγιστο» και ότι «με το σύστημα ETCS σε λειτουργία … η περίπτωση να γίνει μία μετωπική ή οπισθομετωπική σύγκρουση θα είχε αποφευχθεί». Και αν υποβληθεί αίτημα και προανακριτική και αν πάλι γίνει δεκτό το αίτημα θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε βάρος του Υπουργού, ώστε και αυτός να οδηγηθεί ενώπιον του φυσικού του δικαστή; Αυτό και αν είναι πάρα πολύ δύσκολο, εκτός και αν ο Κ. Μητσοτάκης έχει το πολιτικό σθένος να αντιμετωπίσει την πολιτική ρήξη με την καραμανλική πτέρυγα του κόμματός του και ούσα ακόμα ανοικτή η πληγή στο εσωτερικό του κόμματός του μετά την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.
Τέλος, υπάρχει και ο άλλος αστάθμητος μέχρι τώρα παράγοντας του τι θα πράξει ο ειδικός εφέτης ανακριτής αν τα πορίσματα που αναμένονται σχετικά με την προέλευση της τρομερής πυρόσφαιρας που προέκυψε κατά την πρόσκρουση των αμαξοστοιχιών, καταλήξουν ότι προέρχονται από εύφλεκτα υλικά, τα οποία δεν αναφέρονται στις φορτωτικές της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας. Αν τυχόν υπάρξει ένα τέτοιο επιστημονικό συμπέρασμα, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό, να συμπληρωθεί η κατηγορία ακόμα και με το αδίκημα της λαθρεμπορίας, οπότε εκεί θα διευρυνθούν περαιτέρω τα πρόσωπα που θα κατηγορηθούν με ενδεχόμενες ευθύνες ακόμα και του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς υπεύθυνη για τον έλεγχο των εμπορευμάτων, αφού περάσουν τα τελωνεία, είναι η ΑΑΔΕ και το 2023 υπουργός οικονομικών ήταν ο νυν υπουργός υποδομών και μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας… Και τότε πραγματικά θα μπερδευτεί πάρα πολύ η κατάσταση…
Σε κάθε περίπτωση, για να φτάσει κάποιος από τους Υπουργούς της κυβέρνησης ενώπιον του φυσικού του δικαστή πρέπει να υπερψηφιστεί κατ’ ελάχιστον από 151 βουλευτές ένα πόρισμα που να καταλήγει σε ποινικές ευθύνες αυτών, πράγμα απίθανο, αφού η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εκτός και αν τολμήσουν κάποιοι βουλευτές της να αυτομολήσουν και να αντιταχθούν στην κομματική πειθαρχία… Δύσκολο…
Εν τέλει, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ανεξαρτήτως του μεγέθους ενός σκανδάλου και τη φύση των ποινικών αδικημάτων που διαπράττονται ή των κατηγοριών που αποδίδονται, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συναντηθεί η πολιτική με την ποινική ευθύνη, ιδιαίτερα όταν δεν αναλαμβάνεται καν η αντικειμενική πολιτική ευθύνη, όπως συμβαίνει με την τραγωδία των Τεμπών. Ουσιαστικά, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, παραιτούμενος της θέσης του υπουργού ανέλαβε το λεγόμενο πολιτικό κόστος, δηλαδή την ενδεχόμενη μη εκλογή του στις βουλευτικές εκλογές και επουδενί την πολιτική ευθύνη. Το γεγονός δε ότι ο Πρωθυπουργός επέτρεψε στον Κώστα Αχ. Καραμανλή να κατέλθει ως υποψήφιος με το κόμμα της ΝΔ στις εκλογές που ακολούθησαν της τραγωδίας των Τεμπών, δεν σημαίνει ότι ακύρωσε την όποια ευθύνη ανέλαβε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής παραιτούμενος, αλλά αντίθετα σημαίνει ότι ανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του συνολικά την όποια ευθύνη του Κώστα Αχ. Καραμανλή, καθώς προέταξε την νίκη του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούσαν, έναντι της ευθύνης που αναλήφθηκε, καθώς ενδεχόμενη απόρριψη της καθόδου του ως υποψηφίου βουλευτή θα είχε για το κόμμα της ΝΔ βαρύ πολιτικό κόστος, αφού τυγχάνει ο συγκεκριμένο πολιτικός να φέρει ένα βαρύ όνομα, αυτό του ιδρυτή του κόμματος της ΝΔ και του πρώην πρωθυπουργού με το κόμμα της ΝΔ.
(*) Η «Άγρια Μέλισσα» είναι αρθρογράφος-δικηγόρος