Τράπεζα Πειραιώς: Στα επίπεδα του 2019 ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Παραμένει η αβεβαιότητα εξαιτίας του αυξανόμενου πληθωρισμού και των ενεργειακής ακρίβειας  

Στις 105,4 μονάδες αυξήθηκε την περασμένη χρονιά ο δείκτης οικονομικού κλίματος επαναπροσεγγίζοντας ουσιαστικά τα επίπεδα του 2019 (σ.σ. 105,6 μονάδες).

Το αισιόδοξο εύρημα καταγράφεται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εξέδωσαν οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς, εξηγώντας ωστόσο ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι τιμές ενέργειας που απασχόλησαν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στα τέλη του 2021, αλλά και η αβεβαιότητα από την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχίσουν να αποτελούν προσδιοριστικούς παράγοντες των προσδοκιών στους επόμενους μήνες.

Οι πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων μηνών εμμένουν οδηγώντας τον πληθωρισμό στο 1,2% για το 2021, ενώ –αν και ακόμα υπολείπεται– ανοδική τάση ακολουθεί και ο δομικός πληθωρισμός.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, ήταν το 2021 καλύτερο του στόχου.

Σε ό,τι αφορά  τις εκτός συνόρων οικονομικές εξελίξεις, οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς υπογραμμίζουν ότι και στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνει φθάνοντας σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν αισθητά τον Δεκέμβριο αντανακλώντας την αρνητική επίδραση του πολύ υψηλού πληθωρισμού. Η Fed προτίθεται να ολοκληρώσει τον Μάρτιο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αυξήσει τουλάχιστον 3 φορές το επιτόκιο εντός του 2022 ώστε να αντιμετωπίσει τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται επίσης σε πολύ υψηλό επίπεδο. Παράλληλα, η μεγάλη διασπορά της επιθετικής μετάλλαξης «όμικρον» έχει οδηγήσει σε νέους περιορισμούς. Η ECB έχει αποφασίσει να διακόψει τον Μάρτιο το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ.

Στην Κίνα, τέλος, καταγράφονται περισσότερα στοιχεία που αντανακλούν έντονη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα