Τράπεζα της Ελλάδος: Εφαρμογή αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας στην Ελλάδα

Η κεντρική τράπεζα αξιολογεί ανά τρίμηνο την ένταση του κυκλικού συστημικού κινδύνου και την καταλληλότητα του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για τη χώρα

Αναρτήθηκε σήμερα Δευτέρα (21/3) στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος η Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ) 202/1/11.03.2022, με την οποία προσδιορίζεται εκ νέου η διαδικασία εφαρμογής και η μεθοδολογία καθορισμού του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας και καταργείται η ΠΕΕ 55/18.12.2015.

Το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας αποτελεί εργαλείο μακροπροληπτικής πολιτικής που αποβλέπει στην αποτροπή της συσσώρευσης κυκλικών συστημικών κινδύνων και στη διαμόρφωση κατάλληλου επιπέδου πιστωτικής επέκτασης και μόχλευσης, τόσο στην ανοδική όσο και στην καθοδική φάση του οικονομικού κύκλου.

Η νέα διαδικασία και μεθοδολογία συνάδει με την απλουστευμένη διαδικασία εφαρμογής του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας που καθιερώθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/878 (Capital Requirements Directive V – CRD V) και ενσωματώθηκε στις αναθεωρημένες διατάξεις του άρθρου 127 του ν. 4261/2014.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, η Τράπεζα της Ελλάδος αξιολογεί ανά τρίμηνο την ένταση του κυκλικού συστημικού κινδύνου και την καταλληλότητα του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την τυποποιημένη διαφορά των πιστώσεων προς το ΑΕΠ και, κυρίως, πρόσθετους δείκτες για τη συσσώρευση του κυκλικού συστημικού κινδύνου, οι οποίοι περιγράφονται αναλυτικά στην ΠΕΕ 202/1/11.03.2022.

Σε περίπτωση που η Τράπεζα της Ελλάδος αξιολογεί ότι το υφιστάμενο επίπεδο του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας είναι κατάλληλο και, κατά συνέπεια, διατηρείται αμετάβλητο, δημοσιεύεται σχετικό Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

α) το ισχύον ποσοστό αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας,

β) ο λόγος πιστώσεων προς ΑΕΠ και η τυποποιημένη διαφορά των πιστώσεων προς το ΑΕΠ,

γ) ο οδηγός αποθέματος ασφαλείας και

δ) η αιτιολόγηση του ποσοστού του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας.

Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο, η Τράπεζα της Ελλάδος καθορίζει ή προσαρμόζει το ποσοστό αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας και δημοσιεύει σχετική απόφαση με τη μορφή Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ν. 4261/2014.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα