Τράπεζα της Ελλάδος: Tρίπτυχο εμβληματικών συνεργειών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Η κεντρική τράπεζα συμμετείχε και υποστήριξε το εθνικό πρόγραμμα εορτασμού

Μέσα από ένα τρίπτυχο εμβληματικών συνεργειών, με σημαντικούς φορείς της χώρας επέλεξε η Τράπεζα της Ελλάδος για να τιμήσει την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας το εθνικό πρόγραμμα εορτασμού. Ειδικότερα:

Χρυσός Χορηγός του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Η Τράπεζα της Ελλάδος στήριξε το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ως χρυσός χορηγός, μέσα από ένα ξεχωριστό Νομισματικό Πρόγραμμα. Πρόκειται για μία μοναδική συλλογή 14 συλλεκτικών νομισμάτων ανεκτίμητης αξίας, με την υπογραφή των καλλιτεχνών του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας (ΙΕΤΑ), αφιερωμένη στην επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση.

Το Νομισματικό πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες κερμάτων:

• Χρυσά Νομίσματα, όπου απεικονίζονται σημαίες – σύμβολα για την Ελλάδα.

• Αργυρά Νομίσματα, που είναι αφιερωμένα στην «Εξέλιξη του Χάρτη της Ελλάδος» και σε αυτά αποτυπώνονται εξέχουσες προσωπικότητες, που καθόρισαν τη σύγχρονη Ελλάδα.

• Δύο δι-μεταλλικά Νομίσματα, τα οποία απεικονίζουν τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους τον «Φοίνικα» και τη «Δραχμή», για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε η πλέον σύγχρονη πρώτη ύλη που υπάρχει παγκοσμίως στην τύπωση κερμάτων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ως προπομπός του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» εκδόθηκε, το έτος 2020, ειδικό συλλεκτικό μετάλλιο, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το ΙΕΤΑ.

Συνδιοργάνωση της Έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη «1821 Πριν και Μετά»
Η Τράπεζα της Ελλάδος, το Μουσείο Μπενάκη, η Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank διοργάνωσαν την μεγάλη έκθεση «1821 Πριν και Μετά». Στην έκθεση παρουσιάστηκαν εμβληματικά έργα τέχνης από τη συλλογή της ΤτΕ, καθώς και σειρές από το πρώτο νόμισμα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Η έκθεση διήρκησε οκτώ μήνες (Μάρτιος – Νοέμβριος 2021) και τελούσε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου.

Από τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος ξεχώρισαν οι δύο πίνακες του Κωνσταντίνου Βολανάκη με θέματα από την επισκοπούμενη περίοδο:

(α) την «Αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο» (1895), μία μεγάλου μεγέθους ελαιογραφία (διαστάσεων 150Χ273 εκ.) που απεικονίζει την έλευση των Ελλήνων αγωνιστών στο δέλτα του Φαλήρου τον Απρίλιο του 1827, προκειμένου να οργανωθεί επιχείρηση υπό την ηγεσία του Καραϊσκάκη για τη λύση της πολιορκίας της Ακρόπολης, και

(β) «Τα εγκαίνια της Διώρυγος του Ισθμού της Κορίνθου» (1893), άλλη μια πολύ μεγάλη ελαιογραφία (διαστάσεων 126Χ215 εκ.), που παρουσιάζει με απαράμιλλη παραστατικότητα την πανηγυρικού χαρακτήρα ατμόσφαιρα των εγκαινίων της διώρυγας, ενός σημαντικότατου αναπτυξιακού έργου των πρώτων χρόνων του ελληνικού κράτους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετείχε επίσης με τη «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα Βελεστινλή, χαλκογραφία του 1797, διαστάσεων 200×200 εκ., ένα από τα λίγα σωζόμενα αντίτυπα του μεγάλων διαστάσεων χάρτη, που απεικονίζει τον ελλαδικό χώρο και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα της ελληνικής χαρτογραφίας της προεπαναστατικής περιόδου.

Συμμετείχε ακόμη με σειρές από το πρώτο νόμισμα – που ήταν παράλληλα και η πρώτη χρηματική μονάδα του νεοσύστατου κράτους – τον Φοίνικα, ο οποίος καθορίστηκε από την Δ΄ Εθνοσυνέλευση του Άργους και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1828.

Διοργάνωση, σε συνεργασία με την Alpha Bank, επιστημονικής συνάντησης με τίτλο «200 Χρόνια Ελληνικής Οικονομίας: Μεταξύ Κράτους και Αγοράς»
Στο ίδιο πλαίσιο δράσεων εντάσσεται η συνδιοργάνωση, από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Alpha Bank, επιστημονικής συνάντησης με τίτλο «200 Χρόνια Ελληνικής Οικονομίας: Μεταξύ Κράτους και Αγοράς», υπό την αιγίδα της Α.Ε. της της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τα Ιστορικά Αρχεία των δύο τραπεζών συντόνισαν μια κορυφαία επιστημονική συνάντηση στο Βουλευτικό του Ναυπλίου, με διακεκριμένους ομιλητές, που αποτίμησαν μέσα σε 3 ημέρες (2-4 Δεκεμβρίου 2021) την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Οι ομιλίες επικεντρώθηκαν στην εξέλιξη της σχέσης «ελληνική οικονομία-κράτος-αγορές», με έμφαση σε ζητήματα, όπως:

• Ο μετασχηματισμός της Ελλάδας από μια φτωχή αγροτική χώρα σε ένα ανεπτυγμένο αστικό κράτος και ο ρόλος του πολιτικού συστήματος.

• Η συνδρομή και η πορεία επιμέρους οικονομικών κλάδων, δικτύων και θεσμών.

• Οι σχέσεις της χώρας με το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα