Τράπεζες: Μεγάλη αύξηση των νέων δανείων με κύριο στήριγμα το Ταμείο Ανάκαμψης
Η μεγάλη αύξηση των νέων δανείων, θ΄αποτελέσουν ανάχωμα στη μείωση των εσόδων από τόκους , που είναι συνέπεια της μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Ανάχωμα στη μείωση των εσόδων από τόκους που θα έχουν οι τράπεζες εξαιτίας της επιταχυνόμενης μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, θα αποτελέσει η πιστωτική επέκταση των τραπεζών το 2025 και 2026. Οι αναλύσεις επενδυτικών οίκων που έχουν δημοσιευτεί αποτυπώνουν μια εκτιμώμενη μείωση εσόδων από τόκους κατά 120 – 210 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα, με δυσκολότερη χρονιά το 2025. Ωστόσο, εκτιμούν ότι «ασπίδα» των τραπεζών στη μείωση των επιτοκιακών περιθωρίων και των εσόδων από τόκους, θα είναι η αύξηση των νέων δανείων.
Το σήμα αυτό έδωσαν και τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Τράπεζας αυξήθηκαν στα 530 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο, από 528 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, παρά τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο 2024, επωφελούμενα από την ισχυρή άνοδο των δανειακών υπολοίπων πελατών. Η Τράπεζα πραγματοποίησε εκταμιεύσεις 2,8 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο, ενώ στο εννεάμηνο αύξησε το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,9 δισ., στα 32 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε επικαιροποίηση του ετήσιου στόχου για 33 δισ. ευρώ.
Όπως εκτιμούν οι τράπεζες και αναμένεται να αναφερθεί στους αναλυτές κατά τις παρουσιάσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα, η καθαρή πιστωτική επέκταση ανά τράπεζα θα κινηθεί στα 2 δισ. ευρώ ετησίως την ερχόμενη διετία, με μοχλό τις επιχειρηματικές χορηγήσεις που συνδέονται με τα επενδυτικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Προσδοκία των τραπεζών είναι από το 2025 να γυρίσει σε θετικό πρόσημο και η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για τη χρηματοδότηση της οικονομίας τον μήνα Σεπτέμβριο 2024, η πιστωτική επέκταση τρέχει στις επιχειρήσεις με ρυθμό κοντά στο 11% (τον Σεπτέμβριο η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 1.915 εκατ. ευρώ), αλλά παραμένει αρνητική (-0,9%) στα νοικοκυριά.
Η ενίσχυση των δανειοδοτήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα φανεί ήδη από το τρέχον τρίμηνο του 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι υπογραφές νέων δανείων αναμένεται να εξακοντιστούν τον Νοέμβριο για όλες τις τράπεζες, φτάνοντας να ξεπερνούν ακόμη και τις 20 φορές σε σχέση με αυτές του Οκτωβρίου, καθώς τα επενδυτικά έργα ωριμάζουν και παραδοσιακά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους εντείνεται η πιστοδοτική δραστηριότητα των τραπεζών. Οι τράπεζες παραδίδουν στοιχεία για την πορεία των δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ανά δίμηνο (σ.σ. παρέδωσαν στοιχεία στην ΤτΕ στις 31 Οκτωβρίου και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το προσεχές διάστημα). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στο τέλος Αυγούστου, οι τράπεζες είχαν δεχτεί 800 αιτήσεις δανείων για επενδυτικά έργα προϋπολογισμού 23 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τραπεζικά δάνεια 7,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων. Από τις 800 αιτήσεις είχαν συμβασιοποιηθεί οι 360, με συνολικό προϋπολογισμό έργων 11 δισ. ευρώ (τα 5 δισ. χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και 3,7 δισ. ευρώ τραπεζικά δάνεια). Είχε ολοκληρωθεί η εκταμίευση για 270 αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 6,5 δισ. ευρώ (1,7 δισ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και 1,3 δισ. ευρώ τραπεζικά δάνεια). Η εικόνα αυτή δείχνει ότι υπάρχει σημαντική «ουρά» δανείων προς συμβασιοποίηση που θα προστεθεί σε αυτά του τελευταίου τριμήνου του 2024.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα από τα μεγάλα έργα που πρόκειται να υπογραφούν εντός του Νοεμβρίου είναι χρηματοδότηση της ΔΕΣΦΑ με 65 εκατ. ευρώ συμμετοχή από καθεμία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, καθώς και μεγάλα έργα στους τομείς της βιομηχανίας και του τουρισμού – real estate. Επιπλέον, έχουν αρχίσει να «ξαναζεσταίνονται» έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ υπάρχει πλέον ευρεία διασπορά αιτήσεων σε όλους τους τομείς, πέραν του πράσινου και του ψηφιακού τομέα, όπως επίσης και αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.