Τραβάει χειρόφρενο χρεωκοπίας(;) η Hertz

Μόνη διέξοδος που έχει η εταιρεία αν θέλει να γλιτώσει το μοιραίο είναι να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και με τις τράπεζες

Έτοιμο να πατηθεί είναι το κουμπί της χρεωκοπίας για την αμερικανικό κολοσσό ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz, καθώς το ευρύ lockdown που επιβλήθηκε στις ταξιδιωτικές και άλλες μετακινήσεις εξαιτίας της επέλασης του φονικού ιού SARS-coV-2 και η οικονομική κρίση που ενέσκηψε στην παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας έστειλε στον Καιάδα τα έσοδα της Hertz, ειδικά σε ό,τι αφορά το rent-a-car κομμάτι των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της.

Το κακό είναι ότι η Hertz δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το κρατικό χρηματοδοτικό «σωσίβιο» ύψους 50 δισ. δολαρίων που έριξε η διακυβέρνηση Τραμπ για τη διάσωση των πληγέντων επιχειρήσεων του κλάδου των μεταφορών (βλ. αεροπορικές κ.λπ.), κάτι που συνέβη με τη βασική ανταγωνίστριά της, την Avis Budget, που είχε υγιέστερο ισολογισμό.

Υπό αυτές τις συνθήκες η μόνη διέξοδος που έχει η Hertz αν θέλει να γλιτώσει το μοιραίο είναι να έρθει σε συμφωνία αφενός με τους πιστωτές της για αναδιάρθρωση του χρέους της προς αυτούς, αφετέρου με τις τράπεζες διαπραγματευόμενη μία περίοδο χάριτος για δόσεις δανείων που δεν θα αποπληρώσει στον καθορισμένο χρόνο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Hertz ήδη διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της την ελάφρυνση τα δανειακών βαρών της αλλά το deal δεν φαίνεται να «τσουλάει» με την αμερικανική εταιρεία να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια για προστασία έναντι των δανειστών της. Η προσφυγή της Hertz στο «Εδάφιο 11» του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ θα της επέτρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ θα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο αποπληρωμής των χρεών της και η προσπάθειά της να επανέλθει σε ρυθμούς επέκτασης και ανάπτυξης.

Έστω κι έτσι, πάντως, πηγές που έχουν γνώση των παγκόσμιων αγορών διακινούν την εκτίμηση ότι η οριστική κατάρρευση της Hertz των 100 και πλέον χρόνων ιστορίας και των 12.400 υποκαταστημάτων σε ολόκληρη την υφήλιο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα