Τρεις φορές μεγαλύτερη η πιθανότητα θανάτου στις εγκύους από κορωνοϊό

Στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησε  ο πρόεδρος Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας, Λουκάς Κλέντζερης για το πόσο επικίνδυνη είναι η  λοίμωξη από τον κορωνοϊό στην εγκυμοσύνη.

“Αν μια έγκυος γυναίκα νοσήσει τότε υπάρχουν 3 χαρακτηριστικές ιδιομορφίες. Έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθεί στην ΜΕΘ και να διασωληνωθεί με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις για την ίδια και για το έμβρυό της. Η έγκυος γυναίκα θα περάσει την νόσο πιο βαριά, με περισσότερα πολλές φορές και πιο έντονα συμπτώματα, ενώ έχει 3πλάσια πιθανότητα να αποβιώσει σε σχέση με μια μη έγκυο γυναίκα” τόνισε  ο κ. Κλεντζέρης.

“Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιόρρυθμη ανοσολογικά κατάσταση και πολλές λοιμώξεις εμφανίζουν ένα πιο δυνατό πρόσωπο γιατί πέφτει η άμυνα της γυναίκας, έτσι μέσα στα πλαίσια αυτά έρχεται και ο κορωνοϊός στην χειρότερη στιγμή για μια γυναίκα, όταν είναι έγκυος”.

Για το έμβρυο, η λοίμωξη covid-19 στην έγκυο, μπορεί να φέρει πρόωρη γέννα με καισαρική προκειμένου να εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για να σωθεί η μητέρα.

Μπορεί να δημιουργηθούν θρομβώσεις στα αγγεία του πλακούντα με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται φυσιολογικά το έμβρυο και να είναι ελλιποβαρές λόγω της μη σωστής αιμάτωσης, ενώ έχουν καταγραφεί και ενδομήτριοι θάνατοι.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Η γυναίκα μπορεί να εμβολιαστεί και πριν την εγκυμοσύνη και κατά την διάρκειά της. Μάλιστα προφυλάσσεται και το έμβρυο για τους πρώτους μήνες της ζωής του, μέσω των αντισωμάτων που περνάνε από τον πλακούντα. Επιπλέον και κατά την λοχεία μπορεί να εμβολιαστεί μια μητέρα όπως και κατά την περίοδο του θηλασμού, όπου επίσης περνάνε αντισώματα μέσα από το μητρικό γάλα στο νεογνό, σημείωσε ο κ. Κλέντζερης.

“Εννέα στις δέκα γυναίκες που εισάγονται στο νοσοκομείο με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστες”, υπογράμμισε, σημειώνοντας πως περισσότερες από 200.000 έγκυες γυναίκες έχουν εμβολιαστεί σε Αμερική και Βρετανία, χωρίς να έχουν αναφερθεί παρενέργειες είτε στην μητέρα είτε στο έμβρυο. Για τα συγκεκριμένα mRNA εμβόλια κατά του κορωνοϊού υπάρχουν μάλιστα πρόσφατα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός των εγκύων για τον κορονοϊό στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, δεν έδειξε μεγαλύτερες πιθανότητες αποβολής.

“Την μεγαλύτερη ζημιά την κάνει η παραπληροφόρηση. Όποιος έχει την υπευθυνότητα για δύο ζωές, της μητέρας και του εμβρύου, πρέπει να πράττει αναλόγως και να μην παραπληροφορεί και όσοι συνάδελφοι έχουν άλλες σκέψεις να τις κρατάνε για τον εαυτό τους” επεσήμανε τέλος ο κ. Κλέντζερης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα