Τρεις πυλώνες για επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη

«Ευρείες μεταρρυθμίσεις, σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και δράσεις υπέρ της οικονομικής δραστηριότητας είναι οι τρείς πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη», σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Το σχέδιό του για την επιστροφή στην ανάπτυξη που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το παρουσίασε μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Ξεπερνώντας τα εμπόδια – Βήματα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης», που διοργάνωσαν από κοινού οι σύλλογοι αποφοίτων του Stanford University και του London Business School. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, ο πρώτος και σημαντικότερος πυλώνας αφορά τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι «ευρύτερες και βαθύτερες» και αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας «τόσο των αγορών όσο και των θεσμών».

Ο δεύτερος έχει να κάνει με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ικανότητα του να χρηματοδοτεί την οικονομία, που, όπως επισημάνει, έχει περιοριστεί δραστικά κυρίως εξαιτίας της μεγάλης εκροής καταθέσεων, του μεγάλου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων και της εξαιρετικά περιορισμένης και ακριβής άντλησης κεφαλαίων από την αγορά.

Ο τρίτος πυλώνας περιλαμβάνει πολιτικές και δράσεις οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν άμεσα τη συνολική ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα. Ο πρώην πρωθυπουργός και διοικητικής της ΤτΕ, θεωρεί ότι οι δράσεις αυτές είναι απαραίτητες για να ανασάνει η οικονομία στο διάστημα που μεσολαβεί για τον μετασχηματισμό της σε περισσότερο ανταγωνιστική και εξωστρεφή, που είναι και η κεντρική επιδίωξη των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο τεχνοκράτης πρώην πρωθυπουργός, σημειώνει πως οι τρεις αυτοί πυλώνες θα πρέπει να εφαρμοστούν όχι μόνο αποτελεσματικά αλλά και ταυτόχρονα. Και υπογραμμίζει πως πρέπει να αποφύγουμε το λάθος του παρελθόντος όταν οι θεσμοί όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις έδιναν έμφαση στην επίτευξη των βραχυπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων σε βάρος της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, στηρίζουν την απασχόληση και συνεπώς συμβάλλουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μακροπρόθεσμη βάση.

Τέλος, ο Λουκάς Παπαδήμος θεωρεί επίσης ως θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, καθώς θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να παρέχει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, αρχικά με την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο και αργότερα, με την συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα