Τρεις υποψήφιοι για τον πρυτανικό θώκο του ΕΚΠΑ

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Αρεταίειου Νοσοκομείου Αθηνών συναντήθηκαν την Παρασκευή τα 11 μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να προχωρήσουν στην επιλογή των υποψηφίων για τη διεκδίκηση του πρυτανικού θώκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η δυσκολία της επιλογής -με σαφή πρόθεση να διατηρηθούν οι εσωτερικές ισορροπίες μεταξύ των μελών του Συμβουλίου- φάνηκε από την ένταση που υπήρξε κατά τη συνεδρίαση, ενώ είναι χαρακτηριστική η μέριμνα που ελήφθη για να διαφυλαχθεί η συνεδρίαση μυστική από πανεπιστημιακούς και Τύπο.

Το Συμβούλιο διχάστηκε από την άποψη που ακούστηκε να επιλεγούν μόνο δύο υποψήφιοι (ο νόμος προβλέπει έως τρεις), αλλά τελικά αποφασίστηκε να προκριθούν τρεις πανεπιστημιακοί για να δοθεί μεγαλύτερη γκάμα επιλογών στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Εν τέλει, οι τρεις υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τον πρυτανικό θώκο του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Γεώργιος Χρούσος και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Θεόδωρος Φορτσάκης, που συγκέντρωσαν 9 ψήφους από τα 11 μέλη του Συμβουλίου, μαζί με τον καθηγητή της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Ναπολέοντα Μαραβέγια, ο οποίος συγκέντρωσε 8 ψήφους.

Από τους υπόλοιπους τέσσερις υποψηφίους, η κ. Κλέα Κατσουγιάννη από την Ιατρική συγκέντρωσε 4 ψήφους, μία ψήφο πήρε ο κ. Ευστράτιος Πατσούρης, επίσης της Ιατρικής, ενώ δεν ψηφίστηκαν ο κ. Αστέριος Δουκουδάκης της Οδοντιατρικής και η κ. Ελένη Καραμαλέγκου της Φιλοσοφικής Σχολής. Να σημειωθεί ότι τα 11 μέλη του Συμβουλίου είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μόνο τρεις υποψηφίους.

Οι πρυτανικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν την προσεχή Πέμπτη και -εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος- Παρασκευή με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ θα προηγηθεί, την Τρίτη, δημόσια παρουσίαση των θέσεων των τριών υποψηφίων προς τους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ.

Πρυτανικές εκλογές θα γίνουν επίσης την επόμενη εβδομάδα και στο ΕΜΠ. Την τριάδα των υποψηφίων, όπως κατέληξε ύστερα από ψηφοφορία το Συμβούλιο, αποτελούν ο Βασίλης Μάγκλαρης, ο Ιωάννης Γκόλιας και ο Δημήτρης Τσαμάκης. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι εκλογές σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ να συμπέσουν, καθώς -παρότι στο ΕΜΠ δεν έχει προγραμματιστεί η ημέρα των εκλογών- την Τρίτη θα γίνει δημόσια ακρόαση των τριών υποψηφίων από την πολυτεχνειακή κοινότητα.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι θα επιτραπούν οι αμοιβαίες μετεγγραφές πρωτοετών από ΑΕΙ σε ΑΕΙ της περιφέρειας. Όλη η ρύθμιση για το νέο καθεστώς το μετεγγραφών θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα