Τρελαίνει κόσμο η 18χρονη Στεφανία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision

Μετά από απουσία ενός έτους, η Εurovision επιστρέφει τον Μάιο στο Ρότερνταμ. Η Eurovision θα επανέλθει το 2021, όποιο και αν είναι το επίπεδο ύφεσης ή επιδείνωσης της πανδημίας. Αυτό έχει κάνει γνωστό εδώ και μήνες η EBU, η ευρωπαϊκή ραδιοτηλεοπτική ένωση, έχοντας ανακοινώσει από νωρίς τις 4 πιθανές εκδοχές της διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Στον διαγωνισμό η Ελλάδα μετά από χρόνια φαίνεται πως θα έχει μια εξαιρετική συμμετοχή με τη Στεφανία Λυμπερακάκη. Το τρισχαριτωμένο κορίτσι, με καταγωγή από το Σοφικό Έβρου, 12 χλμ. από το Διδυμότειχο, η οποία μεγάλωσε στην Ολλανδία, και αν και 18 ετών -τα κλείνει στις 17 Δεκεμβρίου- ακολουθεί εδώ και μία πενταετία καριέρα στη μουσική και στην ολλανδική τηλεόραση. Στη μία της πατρίδα θα τραγουδήσει για λογαριασμό της άλλης, αφού θα είναι η ελληνική συμμετοχή στη Eurovision 2021.

Το τραγούδι Supergirl δεν θα ακουστεί τελικά στη σκηνή του Ρότερνταμ Αχόι, και περιμένουμε τους επόμενους μήνες τη νέα επιλογή, η οποία είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο. H Στεφανία έχει ηχογραφήσει πέντε τραγούδια για την εκπροσώπησή μας, με τους συνεργάτες της να έχουν καταλήξει στο πιο κατάλληλο. Βέβαια, η τελική επιλογή ανήκει στην αρμόδια επιτροπή της ΕΡΤ, ενδεχομένως και στο τηλεοπτικό κοινό, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί εθνικός τελικός.

Η Ελλάδα θα διαγωνιστεί στον δεύτερο ημιτελικό, της Πέμπτης 20 Μαΐου, στο πρώτο μισό της βραδιάς. Συμμετέχουν συνολικά 18 χώρες και στον τελικό θα προκριθούν οι 10. Μαζί μας στο πρώτο μισό του σόου θα τραγουδήσουν και οι Αυστρία, Εσθονία, Ισλανδία, Μολδαβία, Πολωνία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Τσεχία. Στο δεύτερο μισό της βραδιάς θα εμφανιστούν οι Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Λετονία, Πορτογαλία και Φινλανδία.

Στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιτελικού θα εμφανιστεί η Κύπρος – η σειρά θα αποφασιστεί την άνοιξη από την ΕBU. Μαζί με την Έλενα Τσαγκρινού, η οποία έχει επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Κύπρο στη φετινή Eurovision της Ολλανδίας, θα διαγωνιστούν οι Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ιρλανδία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Ρωσία, Σλοβενία, Σουηδία (πρώτο μισό) και Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Ισραήλ, Κροατία, Μάλτα, Νορβηγία, Ρουμανία, Ουκρανία (δεύτερο μισό).

Τα σενάρια του διαγωνισμού

Το πρώτο σενάριο είναι ο διαγωνισμός να διεξαχθεί κανονικά, με καλλιτέχνες, κοινό, Tύπο και παράλληλες εκδηλώσεις. Η νούμερο ένα απορία (πέρα από το αν θα γίνει ή όχι ο διαγωνισμός) είναι πού θα διεξαχθεί η Eurovision 2021. Η τοποθεσία παραμένει η ίδια με την προγραμματισμένη για το 2020 εκδήλωση, το Ρότερνταμ Αχόι στο Ρότερνταμ, και θα περιλαμβάνει 9 σόου: τον πρώτο ημιτελικό την Τρίτη 18 Μαΐου, τον δεύτερο ημιτελικό την Πέμπτη στις 20 Μαΐου και τον τελικό το Σάββατο 22 Μαΐου. Τα υπόλοιπα έξι σόου έχουν να κάνουν με τις δύο τελευταίες πρόβες κάθε βραδιάς, οι οποίες έχουν κανονικά εισιτήριο για το κοινό.

Το δεύτερο σενάριο για τη Eurovision 2021 προβλέπει αποστάσεις 1,5 μέτρου του ενός από τον άλλον, με περιορισμένη πληρότητα κοινού, καθώς και με όριο ατόμων στις αποστολές και στον αριθμό των διαπιστευμένων του Τύπου.

Το τρίτο σενάριο είναι σαν το δεύτερο, μόνο που θα περιλαμβάνει και χώρες που ίσως να μην επιτρέπεται να ταξιδέψουν στο Ρότερνταμ, οπότε θα διαγωνιστούν από την πατρίδα τους, σε ένα studio διαμορφωμένο ανάλογα με τις προδιαγραφές της σκηνής του Ρότερνταμ Αχόι.

Το τέταρτο σενάριο είναι να δούμε όλες τις συμμετοχές live, αλλά από studio της χώρας τους. Διαγωνισμός Γιουροβίζιον 2021 εξ αποστάσεως. Στο Ρότερνταμ θα βρίσκονται μόνο οι παρουσιαστές και οι καλλιτέχνες για τα διαλείμματα, όπως συνέβη και την Κυριακή που μας πέρασε, 29 Νοεμβρίου, στον διαγωνισμό της Eurovision Junior: εκεί, μόνο οι 4 από τις 12 τελικά χώρες βρέθηκαν στη Βαρσοβία, έχοντας ηχογραφήσει στη βασική σκηνή τη συμμετοχή τους (νικήτρια η Γαλλία με την 11χρονη Βαλεντίνα). Οι υπόλοιπες χώρες ηχογράφησαν και αυτές το τραγούδι τους σε live εκτέλεση, αλλά στην πατρίδα τους, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του σόου ήταν συνδεδεμένες από το δικό τους studio.

Συνολικά 41 χώρες θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό της Eurovision το 2021, με τις Βουλγαρία και Ουκρανία να επιστρέφουν μετά την απουσία το 2019. Οι 21 από τις 41 χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα εκπροσωπηθούν από τον ίδιο καλλιτέχνη που επρόκειτο να διαγωνιστεί το 2020. Με άλλα τραγούδια φυσικά, καινούρια, που δεν έχουν ακουστεί πριν, κανόνας απαράβατος όλα αυτά τα 65 χρόνια του διαγωνισμού. Κανένα τραγούδι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, κάτι που είναι απόλυτα συνηθισμένο.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα δώσουν το παρών στη Γιουροβίζιον του 2021 είναι οι Βέλγοι Hooverphonic, το πιο γνωστό σχήμα από τις προγραμματισμένες συμμετοχές του 2020.

Τις περισσότερες νίκες στη Γιουροβίζιον τις έχει η Ιρλανδία (7), με πρώτη το 1970 και τελευταία το 1996. Ακολουθεί η Σουηδία (6), με πρώτη το 1974 και τελευταία το 2015. Με 5 νίκες είναι οι Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία. Με 4 το Ισραήλ, με 3 οι Δανία, Νορβηγία και με 2 οι Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Ουκρανία. Δώδεκα χώρες έχουν κερδίσει μόνο μία φορά: Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Εσθονία, Λετονία, Μονακό, Πορτογαλία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και Φινλανδία.

Από τις 41 χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον το 2021, οι 18 είναι χωρίς «τίτλο»: Αλβανία, Αρμενία, Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ισλανδία, Κροατία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μάλτα, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σλοβενία και Τσεχία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα