Τρέμουν το κελί…

Άρον-άρον ο Τσίπρας διόρισε εισαγγελέα ΑΠ τη Δήμητρα Κοκοτίνη που είχε δώσει δείγματα γραφής με τις αποφάσεις για Κουφοντίνα και την παραπομπή Μαρινάκη, ώστε να εμποδιστούν οι διώξεις σε εντολοδόχους συνεργάτες του

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Παρασκευής, 31/5, το υπουργικό συμβούλιο διόρισε πρόεδρο του Αρείου Πάγου την κα Ειρήνη Καλού και εισαγγελέα του ΑΠ την κα Δήμητρα Κοκοτίνη. Είχε προηγηθεί μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου ένας μεγάλος θόρυβος σχετικά με το θέμα αυτό. Η αντιπολίτευση μεν υποστήριζε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν νομιμοποιείται να προβεί στους διορισμούς αυτούς, η δε κυβέρνηση το αντίθετο.

Βέβαια, την απορία αυτή για την πρόθεση της κυβέρνησης δεν την είχαν οι αναγνώστες της «Α», και εκείνοι που μας ακολουθούν στο σάιτ «iapopsi.gr». Και αυτό διότι ένα χρόνο πριν είχαμε ενημερώσει τους αναγνώστες μας ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας να πάει στις βουλευτικές εκλογές χωρίς πρόεδρο αλλά κυρίως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ράβουν τη Δικαιοσύνη στα μέτρα τους», στις 24/8/2018, είχαμε γράψει σχετικά:

Ομπρέλα… προστασίας, με πρόσωπα της αρεσκείας της, μέσα στη Δικαιοσύνη, προσπαθεί να ανοίξει η κυβέρνηση, ενόψει των επερχόμενων εκλογών και του τι θα επακολουθήσει, στην πολύ μεγάλη πιθανότητα, που τείνει να γίνει βεβαιότητα, μετεκλογικά, να παραδώσει τη σκυτάλη στην εξουσία.

Δεν είναι η πρώτη φορά, στα τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που οι κυβερνώντες προσπάθησαν να ελέγξουν τη Δικαιοσύνη, άλλοτε χρησιμοποιώντας πρόσωπα και άλλοτε εκμεταλλευόμενοι καταστάσεις.

Τώρα όμως, ενόψει εκλογών, το… στοίχημα επικεντρώνεται στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, καθώς τον ερχόμενο Ιούνιο αποχωρούν τόσο η εισαγγελέας του ΑΠ Ξένη Δημητρίου, όσο  και ο πρόεδρος του ΑΠ Βασίλης Πέππας και ανοίγει ο δρόμος για νέα πρόσωπα, που η κυβέρνηση θέλει να επιλέξει η ίδια, πριν από τις εκλογές.

Ο διάδοχος της εισαγγελέως του ΑΠ Ξένης Δημητρίου είναι το σπουδαιότερο μέλημα αυτή τη στιγμή, καθώς ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας έχει την εξουσία να παραγγέλλει ποινικές διώξεις και δικαστικές έρευνες, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Οι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες της NOVARTIS, εναντίον των οποίων εκκρεμούν μηνύσεις, και η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την υπόθεση αυτή, είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, που εκτιμά ότι θα πρέπει να διασφαλίσει ή έστω να την περιφρουρήσει δικαστικά, ακόμη και άμα τη αποχωρήσει της.

Η κακουργηματική διόγκωση του χρέους και κυρίως οι νεκροί στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, για τους οποίους έχουν ήδη  μηνυθεί δύο υπουργοί (Τόσκας και Σκουρλέτης) διογκώνουν την ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, σε περίπτωση που ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στη Βουλή, μειώνει από 3 σε 2 χρόνια το διάστημα, για τις προαγωγές αρεοπαγιτών σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, καθώς και αρεοπαγιτών ή αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου σε εισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου.

Λίγους μήνες αργότερα, την 1/2/2019, επίσης σε δημοσίευμά της η «Α» είχε αναφέρει τα εξής:

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: στο φθινοπωρινό εκλογικό σενάριο οι πιο ψαγμένοι βάζουν… θαυμαστικό στον παράγοντα Δικαιοσύνη. Λένε συγκεκριμένα ότι δεδομένης της μεγάλης δικαστικής υπόθεσης της Novartis που είναι ανοιχτή, αλλά και της απρόβλεπτης τροπής που αυτή μπορεί να πάρει μετά από τις καταγγελίες Μανιαδάκη, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξαντλήσει το συνταγματικό όριο ζωής της. Ο λόγος; Έτσι θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει λόγο στην επόμενη ηγεσία του Αρείου Πάγου, καθώς τόσο η νυν εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, όσο και ο πρόεδρός του, Βασίλης Πέππας, ολοκληρώνουν τη θητεία τους τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

 

Τρέμουν τον Κορυδαλλό…

 

Ενώ λοιπόν ο Τσίπρας είχε χάσει τη μάχη των ευρωεκλογών με 9,5 μονάδες διαφορά, όλοι ανέμεναν ότι στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τη συντριβή την Παρασκευή, 31/5, το κυρίως θέμα συζήτησης θα ήταν ο εντοπισμός των αιτίων που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό, αντίθετα το θέμα που κυριάρχησε ήταν η επιλογή των δύο δικαστικών στις ανώτατες θέσεις του Αρείου Πάγου. Αυτό και μόνο δείχνει ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εμπεδώσει πλέον πως θα γευτούν την ήττα και στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και φροντίζουν από τώρα να λάβουν τα μέτρα τους σε δικαστικό επίπεδο, ώστε οι έρευνες για όλες εκείνες τις παράνομες και παράτυπες συμπεριφορές εντεταλμένων οργάνων τους, όπως επίσης και οι ενέργειες ή παραλείψεις δικαστικών λειτουργών εις βάρος κυρίως πολιτικών προσώπων της αντιπολίτευσης –βλ. υπόθεση Νοvartis– να ακολουθήσουν τον δρόμο που είχε επιλέξει η μέχρι τις 30 Ιουνίου εισαγγελέας του ΑΠ κα Ξένη Δημητρίου, επίσης διορισθείσα από το νυν υπουργικό συμβούλιο του  ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή, οι φάκελοι που αφορούσαν την κυβέρνηση στο κάτω συρτάρι, και οι άλλοι που αφορούσαν την αντιπολίτευση πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες «Documento», «Νέα Σελίδα», κ.λπ., και επίσης αγαπημένο θέμα της κας Ακριβοπούλου στην ΕΡΤ και της κας Παπαδάκου στον Alpha.

Η κα Δημητρίου αναμένεται μετά τη συνταξιοδότησή της να κληθεί αρμοδίως για να δώσει εξηγήσεις που αφορούν ένα πλήθος αντιδικονομικών παραλείψεων, παραλείψεις που προστάτευαν την κυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις, ενδυναμώνοντάς τη μάλιστα και επικοινωνιακά.

Όπως γνωρίζουν οι νομικοί αλλά και μεγάλο πλήθος πολιτών, το δικονομικό μας σύστημα δίνει απεριόριστες δυνατότητες στην κεφαλή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να επικαιροποιήσει ή να «θάψει» υποθέσεις με μεγάλη απήχηση, κυρίως όταν αφορούν πολιτικά πρόσωπα για τα οποία μπορούν να διοργανωθούν πολλά, μα πάρα πολλά πολιτικά παιχνίδια υπό μορφή ίντριγκας.

 

Κουφοντίνας και Μαρινάκης τα εύσημά της

 

Υπ’ αυτή, λοιπόν, την οπτική γωνία, δεν πρέπει να δημιουργεί απορίες η κάθετη στάση του πρωθυπουργού για το θέμα αυτό που είχε ως αποτέλεσμα να επιλεγεί η κα Κοκοτίνη στη θέση αυτή.

Άλλωστε, το γεγονός ότι η εν λόγω δικαστής από τη θέση της προέδρου του ποινικού τμήματος του ΑΠ πριν από λίγες ημέρες αποφάσισε ότι ένας αμετανόητος δολοφόνος, όπως ο Δημ. Κουφοντίνας, πρέπει να παίρνει άδειες για να κάνει βόλτες εκτός φυλακής, ικανοποιώντας έτσι το «βαρύ πυροβολικό» του ΣΥΡΙΖΑ, τους Ρουβίκωνες, ώστε την επόμενη ημέρα στην αντιπολίτευση το κόμμα της Κουμουνδούρου να τους έχει συνοδοιπόρους.

Στο δεύτερο δείγμα γραφής επίσης η κα Κοκοτίνη πάλι ως πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ΑΠ, πριν από λίγους μήνες, εκδικάζοντας αναίρεση σε απαλλακτικό βούλευμα της επίσης αντιπροέδρου του ΑΠ, κας Γαλάνη, που αφορούσε τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, είχε κάνει δεκτή την αναίρεση, κρίνοντας ότι ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού πρέπει να παραβρεθεί σε δίκη, ικανοποιώντας έτσι πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα, που ως γνωστόν στις τρεις κουβέντες που θα εκστομίσει οι δύο αφορούν τον κ. Μαρινάκη…

Με όλα λοιπόν τα παραπάνω, και με την επιφύλαξη αν –λέμε, αν– ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα υπογράψει το προεδρικό διάταγμα που επισημοποιεί τον διορισμό τους, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί, πέραν του νομίμου και του ηθικού της υπόθεσης αυτής, μπαίνει στο τραπέζι και η παροιμία «δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι»…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα