«Τρέξτε για να “ξεκλειδώσει” η δόση μέσα στον Ιούνιο…»

Παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης για ανάγκη άμεσης διευθέτησης του χρέους, οι «θεσμοί» στέλνουν καθημερινά μηνύματα πως οι όποιες αποφάσεις ελάφρυνσης θα ληφθούν μετά τον Αύγουστο του 2018 –όταν και θα ολοκληρωθεί το τρέχον Μνημόνιο-.

Αυτό ακριβώς δήλωσε, σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα Expansion, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράους. Όπως σημειώνει οι ευρωπαίοι έχουν ήδη δείξει στο παρελθόν ότι είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του χρέους τονίζοντας ότι «οι ευνοϊκοί όροι που έχουν ήδη προσφερθεί στην Ελλάδα ισοδυναμούν με μείωση κατά 40% του χρέους που διακρατούν οι ευρωπαίοι δανειστές». «Αυτές είναι πολύ βιώσιμες μειώσεις για την Ελλάδα και δεν αποτελούν επιπλέον κόστος για τους ευρωπαίους φορολογουμένους» προσθέτει ο κ. Στράους. Εκφράζει, δε, την πεποίθηση ότι όλες οι αποφάσεις για να «ξεκλειδώσει» η καταβολή της δόσης μπορούν να ληφθούν τον Ιούνιο μετά το επόμενο Eurogroup «αλλά πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα».

Σύμφωνα με τον κ. Στράους, στο τελευταίο Eurogroup έγινε καλή πρόοδος καθώς η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα πολύ εντυπωσιακό πακέτο 140 μέτρων – μεταρρυθμίσεων που κλείνει τη δεύτερη αξιολόγηση καθώς η Ελλάδα εφαρμόζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. «Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια συζήτηση σχετικά με τη βιώσιμη στρατηγική που θα διασφαλίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ώστε το ΔΝΤ να καταλήξει στο δικό του πρόγραμμα. Είχαμε μια καλή πρώτη συζήτηση αλλά όχι αποτέλεσμα ακόμα» προσθέτει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM.

Στην ερώτηση για το αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για το χρέος της Ελλάδας ο κ. Στράους απαντά ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη κάνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Ο ίδιος επικεντρώνεται στους ευνοϊκούς όρους δανεισμού σε σύγκριση με τους όρους της αγοράς που δημιούργησε εξοικονόμηση ύψους 6% στο ΑΕΠ του 2016 «και αυτό βοήθησε σημαντικά στη βιωσιμότητα του χρέους».

«Ωστόσο υπάρχουν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αν κριθεί απαραίτητο και αν η Ελλάδα συμμορφώνεται με το πρόγραμμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται μια επιπλέον αναβολή στα επιτόκια και την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων», συμπληρώνει ο Στράους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα