Τρία «καυτά» ζητήματα στην ατζέντα Τσίπρα

Με τουλάχιστον τρία «καυτά» μέτωπα ανοιχτά ξεκινάει για την κυβέρνηση η δεύτερη εβδομάδα του έτους, ενώ κάθε πιθανή εξέλιξη –ακόμη και μία πρόωρη προσφυγή σε κάλπες για εκλογές ή δημοψήφισμα- να είναι στο τραπέζι!

Το πρώτο αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις συνομιλίες της Γενεύης, ενώ στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός ελπίζει σε στήριξη από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αν και για την ώρα όλες οι πλευρές τηρούν στάση αναμονής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί κανείς να έχει μεγάλες προσδοκίες από τις συνομιλίες στην Ελβετία, πολλώ δε μάλλον εάν απουσιάσει από το τραπέζι ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το δεύτερο –και ίσως σπουδαιότερο- είναι αυτό της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Παρά το γεγονός ότι από το Μέγαρο Μαξίμου είχε τεθεί ως στόχος να προκύψει από το EuroWorking Group της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου μια θετική αποτίμηση των προοπτικών της διαπραγμάτευσης που θα άνοιγε τον δρόμο για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, φαίνεται ότι το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται και ως νέο ορόσημο τίθεται το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Τέλος, το τρίτο ανοιχτό μέτωπο είναι η δυσαρέσκεια της κοινωνίας που φουντώνει, λόγω της εφαρμογής από την αρχή του 2017 των μέτρων που συνόδευσαν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και αφορούν την επιβολή νέων, οριζόντιων φορολογικών επιβαρύνσεων και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα