Τρικ και αλχημείες για τις συντάξεις

Το πάτημα του… enter απομένει για να σταλεί στις Βρυξέλλες ο προϋπολογισμός του 2019, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καταγράφει σαφή πρόθεση ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε κυβερνητικός αξιωματούχος στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος το σχέδιο που θα λάβουν οι Ευρωπαίο τη Δευτέρα, θα είναι σαφέστερο, όσον αφορά τις συντάξεις, από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Το προσχέδιο που είχε κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών είχε προβεί στην χωρίς προηγούμενο ενέργεια να καταθέσει ένα προϋπολογισμό «2 σε 1» με το βασικό σενάριο να κοπούν κανονικά οι συντάξεις και ένα άλλο, αλλά χωρίς να κοπούν.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, για το τι και πώς θα εφαρμοστεί για τις συντάξεις, πρώτα θα πρέπει να μιλήσουν οι αριθμοί:

1. Ακόμα και αν δεν κοπούν οι συντάξεις, πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να μην πέσει κάτω από 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Η κυβέρνηση υπολογίζει να φτάσει στα 6,8 δισ. ευρώ ή 3,56% του ΑΕΠ.

2. Αν δεν κοπούν καθόλου οι συντάξεις, το κόστος για τον Προϋπολογισμό θα είναι 2,065 δισ. ευρώ. Ωστόσο το Προσχέδιο λέει ότι «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων (…) θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Συνεπώς όλα θα μπουν «στο ζύγι» για να φανεί αν βγαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ ή όχι, οπότε και μπορεί τότε να χρειαστεί να περικοπούν «ελαφρώς» οι συντάξεις, ή να ληφθεί κάποιο άλλο «ισοδύναμο» μέτρο λιτότητας που θα καλύψει την διαφορά.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, έχει ξεκαθαρίσει ότι το προσχέδιο που θα λάβει η Κομισιόν θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα και μόνο δημοσιονομικό σενάριο.

Διαβάστε επίσης