Τριπλός έλεγχος στις τράπεζες για την κεφαλαιακή επάρκεια

Στο 8% θα θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον πήχη για την κεφαλαιακή επάρκεια (Core Tier 1) των τραπεζών, στα πλαίσια των επικείμενων επιθεωρήσεων κεφαλαιακής ποιότητας.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος θα είναι τριπλός και περιλαμβάνει και τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) στη λίστα των ιδρυμάτων που θα υποβληθούν στους ελέγχους.

Από την Κύπρο η ΕΚΤ θα εξετάσει τις Τράπεζα Κύπρου, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα και Russian Commercial Bank.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η άσκηση επιδιώκει τρεις βασικούς στόχους: διαφάνεια, προκειμένου να ενισχυθεί η ποιότητα της διαθέσιμης πληροφόρησης για την κατάσταση των τραπεζών, εξυγίανση των ισολογισμών, προκειμένου να καθοριστούν και να εφαρμοστούν τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα, αν και όπου χρειάζονται και οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να διαβεβαιωθούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι οι τράπεζες είναι κατ’ ουσίαν εύρωστες και αξιόπιστες.

«Η διαφάνεια θα είναι ο βασικός μας στόχος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και πρόσθεσε, ότι η αξιολόγηση θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα στη σταθερότητα των τραπεζών και στην ποιότητα των ισολογισμών τους.

«Μια ενιαία διεξοδική αξιολόγηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις σημαντικές τράπεζες, που αναλογούν στο 85% περίπου του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Ευρώπη αλλά και για το μέλλον της οικονομίας της Ευρωζώνης»,

Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία: i) την αξιολόγηση των κινδύνων για σκοπούς εποπτείας, προκειμένου να εξεταστούν από ποιοτική και ποσοτική άποψη βασικοί κίνδυνοι που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη ρευστότητα, τη μόχλευση και τη χρηματοδότηση, ii) έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια όσον αφορά τα ανοίγματα των τραπεζών μέσω του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους, περιλαμβανομένης της καταλληλότητας της αποτίμησης των εν λόγω στοιχείων και των ασφαλειών, καθώς και των σχετικών προβλέψεων και iii) άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), προκειμένου να εξεταστεί η ανθεκτικότητα των ισολογισμών των τραπεζών σε σενάρια ακραίων καταστάσεων.

Η άσκηση θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα διαρκέσει 12 μήνες. Όπως επισημαίνει, η ΕΚΤ το συνολικό αποτέλεσμα θα δημοσιευθεί πριν από την ανάληψη του εποπτικού της ρόλου τον Νοέμβριο του 2014 και θα περιλαμβάνει τα πορίσματα των τριών πυλώνων της συνολικής αξιολόγησης.

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ βρει κεφαλαιακά ελλείμματα, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν “διορθωτικά μέτρα” για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα