Τρομάζει η ηπατίτιδα – «μυστήριο» που χτυπάει παιδιά

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά αρκετά πάνω από τους συνήθεις ετήσιους μέσους όρους, την ώρα που δεν έχει εντοπιστεί η αιτία της νόσησης

Έπειτα από μία και πλέον διετία υγειονομικού πολέμου με τον κορωνοϊό κάθε ιατρικό περιστατικό που εμφανίζει έστω και την παραμικρή διασπορά γίνεται εύλογα αντικείμενο διεθνούς ανησυχίας.

Αυτό έχει συμβεί και τώρα στην υπόθεση των κρουσμάτων ηπατίτιδας που έχει διαγνωστεί σε παιδιά, με τους μικρούς ασθενείς να εντοπίζονται σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ.

Τα νούμερα είναι ελαφρώς συγκεχυμένα όπως συγκεχυμένη είναι και η αιτία του κακού. Ξεκινώντας από το τελευταίο, η προέλευση της παιδικής οξείας ηπατίτιδας που έχει ταυτοποιηθεί παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), από τους πρώτους εργαστηριακούς ελέγχους που έχουν γίνει σε όλους τους νοσούντες δεν έχει εντοπιστεί κανένας από τους γνωστούς τύπους των ιογενών ηπατιτίδων Α, Β, C, D και E.

Επιπρόσθετα, η αρχική εκτίμηση Βρετανών ερευνητών οι οποίοι έχοντας αξιολογήσει τα κλινικά και τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων κάνουν λόγο μία μολυσματικής αιτιολογίας ηπατίτιδα.

Η διασπορά των κρουσμάτων

Αναφορικά, τώρα, με τον αριθμό των κρουσμάτων, από την πληροφόρηση που δίνει το ECDC προκύπτει ότι δεν υπάρχει προς ώρας η δυνατότητα να γνωστοποιηθεί επακριβώς από τις υπηρεσίες του το πλήθος των μολύνσεων ανά χώρα.

Έτσι, η εικόνα σχηματοποιείται από τις εθνικές ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων των χωρών που έχουν εντοπίσει κρούσματα της ύποπτης ηπατίτιδας στην επικράτειά τους. Ειδικότερα, από αρχές Απριλίου έχουν διαγνωστεί:

>>74 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο (σ.σ. με πρώτο περιστατικό τον Ιανουάριο του 2022), από τα οποία τα 49 έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία, τα 13 στη Σκωτία και τα υπόλοιπα 12 σε Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

>>9 ύποπτα κρούσματα στις ΗΠΑ, εντοπισμένα σε παιδιά ηλικίας από ενός έως 6 ετών, στην πολιτεία της Αλαμπάμα

>>3 κρούσματα στην Ισπανία.

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί επίσης στη Δανία και την Ολλανδία χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους. Προς το παρόν η Ελλάδα βρίσκται έξω από τον… χωρό αν και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας η υγειονομική εξέλιξη παρακολουθείται στενά Ελλάδα και οι υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Η συμπτωματολογία και οι «ύποπτοι» αδενοϊοί

Η εικόνα που δίνει το ECDC σε σχέση με τη συμπτωματολογία των κρουσμάτων της σοβαρής ηπατίτιδας είναι ότι ορισμένοι από όσους νόσησαν ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών, ενώ μεταξύ των παιδιών που έχουν μολυνθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εντοπίστηκαν πολλά με σημάδια ίκτερου.

Το παρήγορο είναι ότι μέχρι στιγμής κανένα από τα παιδία που νοσούν δεν είχε μοιραία κατάληξη, αν και κάποιες περιπτώσεις στη Βρετανία απαιτήθηκε χειρουργική αντιμετώπιση με μεταμόσχευση ήπατος.

Στην παγκόσμια, «ανήσυχη» ομολογουμένως, συζήτηση που αρχίζει και φουντώνει παρενέβη και ο «δικός» μας Ηλίας Μόσιαλος, εμφανιζόμενος σχετικά καθησυχαστικός. Καταρχάς, ο Έλληνας καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics είπε ότι τα νούμερα είναι προφανώς μικρά, προσθέτοντας ωστόσο την παράμετρο ότι π.χ. στην Σκωτία των 13 μολύνσεων από την αρχή του έτους «ένας τυπικός αριθμός κρουσμάτων ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε ολόκληρη τη Σκωτία είναι μικρότερος από 4 ετησίως».

Κατά τα λοιπά, ο διακεκριμένος Έλληνας ειδικός εξήγησε ότι διερευνώνται ως πιθανοί υπαίτιοι της έξαρσης οι αδενοϊοί, μια οικογένεια κοινών ιών που συνήθως προκαλούν μια σειρά από ήπια συμπτώματα χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να «χτυπούν» το συκώτι, ωστόσο και αυτό το ενδεχόμενο «έχει καταγραφεί ως γνωστή αλλά σπάνια επιπλοκή του ιού».

Δεν προκύπτει συσχετισμός με το εμβόλιο

Όπως σε κάθε συνομωσιολογία που… σέβεται τον εαυτό της, έτσι και στην περίπτωση της διερευνώμενων περιστατικών της μυστηριώδους ηπατίτιδας γεννήθηκαν οι πρώτες δειλές αναρωτήσεις σχετικά με το αν είναι πιθανό να ευθύνεται το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Ο Ηλ. Μόσιαλος αλλά και άλλοι Έλληνες καθηγητές που τοποθετήθηκαν επί του θέματος δηλώνουν πως δεν προκύπτει τεκμηριωμένη σύνδεση της νόσησης των παιδιών από τον κορωνοϊό και την ηπατίτιδα. Σύμφωνα μάλιστα με το κ. Μόσιαλο από τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα ηπατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο κανένα δεν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα