Τρομοκρατικό δίκτυο στην Αθήνα: Άλλοι τέσσερις ύποπτοι -Ο «εγκέφαλος» τους είχε τάξει εστιατόριο στο Ιράν

Ο «εγκέφαλος» και οι συνεργάτες του έψαχναν να βρουν οπλισμό και προσπαθούσαν να στρατολογήσουν τουλάχιστον 15 ομοεθνείς τους

Νέα στοιχεία και διάλογοι έρχονται στην επιφάνεια για τη σύλληψη των δύο φερόμενων τρομοκρατών που σχεδίαζαν επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, ο «εγκέφαλος» και οι συνεργάτες του έψαχναν να βρουν οπλισμό και προσπαθούσαν να στρατολογήσουν τουλάχιστον 15 ομοεθνείς τους για να εκτελέσουν τις εντολές του, ενώ φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση κατά και άλλων εβραϊκών στόχων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι 10 από αυτούς κρατούνται για διοικητική απέλαση, καθώς βρίσκονταν παράτυπα στη χώρα. Οι 4 φέρονται να είναι πιο σκληροί και ύποπτοι για ενδεχόμενη εμπλοκή στον σχεδιασμό του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Ήδη οι Αρχές έχουν ανοίξει τα τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων, όπου, πέρα από τα 16.000 ευρώ που υποσχόταν για κάθε νεκρό ο επικεφαλής, τους είπε ότι θα είχε εξασφαλίσει και τη διαφυγή τους από την Ελλάδα στο Ιράν, όπου τους έταζε ότι θα τους ανοίξει και εστιατόριο.

Οι διάλογοι των δύο συλληφθέντων με τον φερόμενο ως καθοδηγητή

27χρονος συλληφθείς: Έχω έναν φίλο σε άλλο νησί που έχει όπλα (σ.σ.: πολεμικά τουφέκια) και πιστόλια.

30χρονος-αρχηγός: Να πας να τα πάρεις και να μου στείλεις φωτογραφίες όπου τα κρατάς.

27χρονος συλληφθείς: Φοβάμαι γιατί μπορεί να με «βγάλουν». Και πώς θα τα μεταφέρω;

«Είχαν κάποιες επαφές και με ομοεθνείς τους και με κάποιους ποινικούς καθώς προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να προμηθευτούν βαρύ οπλισμό», ανέφερε σε τηλεοπτικές της δηλώσεις η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ο 29χρονος και ο 27χρονος είχαν συγκεκριμένες εντολές από τον καθοδηγητή τους από το Ιράν, που τους έταζε χρήματα προκειμένου να στρατολογήσουν και άλλους:

27χρονος: Εγώ θέλω τουλάχιστον να αξίζουν τα χρήματα και θέλω ή στον χώρο ή σε κεντρικό σημείο όπου θα είναι τουλάχιστον 40-50 άτομα.

30χρονος-αρχηγός: Γι’ αυτό σου είπα να κανονίσεις είτε ένα άτομο, είτε δύο, είτε τρία και πες τους το έξω απ’ τα δόντια: για το κάθε κεφάλι η αμοιβή είναι και για αυτούς 15.000 ευρώ. Να γίνει η δουλειά με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το κατάλαβες;

27χρονος: Θα γίνει, σ’ το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία και νεκρό θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.

«Το κίνητρό τους φαίνεται ότι ήταν οικονομικό και όχι κάτι άλλο. Υπήρξε διερεύνηση της ενδεχόμενης συμμετοχής σε αυτό το δίκτυο και άλλων ατόμων», αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

Ο ειδικός σε θέματα του Ιράν, Ραζ Τσιμτ, τόνισε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ιρανοί προσπαθούν να οργανώσουν επιθέσεις κατά ισραηλινών, εβραϊκών ή άλλων στόχων. Αυτό έχει σίγουρα να κάνει με τον μυστικό πόλεμο ανάμεσα στο Ιράν και στο Ισραήλ. Βασικός στόχος των Ισραηλινών είναι να καθυστερήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και για να το κάνουν αυτό, έχουν αναμειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα είδος μυστικής δράσης στο εσωτερικό του Ιράν, κυρίως σε στόχους που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα» ανέφερε.

«Αυτό που κάνει το Ιράν είναι να προσπαθεί να στρατολογεί άτομα άλλων εθνικοτήτων. Στην περίπτωση της Ελλάδας ξέρουμε ότι οι δύο Πακιστανοί ήταν γεννημένοι στο Ιράν αλλά δεν ήταν Ιρανοί πολίτες, στρατολογήθηκαν για να κάνουν την ενέργεια», είπε ο κ. Τσιμτ και συμπλήρωσε: «Κάποιες φορές αναμειγνύεται το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών, αλλά συνήθως το Ιράν δεν χρησιμοποιεί Ιρανούς πολίτες για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επιθέσεις, γιατί θέλει να μπορεί να αρνηθεί την ανάμειξή του σ’ αυτές. Αν αυτοί οι άνθρωποι συλληφθούν, θα είναι πολύ δύσκολο να κατηγορηθεί το Ιράν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα