Τσαμάζ: «Καταφέραμε να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας»

Στα 167,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη του ΟΤΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2013, εμφανίζοντας μείωση στα συνολικά έσοδα του Ομίλου κατά 11,4%.

Ο όμιλος πέτυχε περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA της τάξεως του 35,4%, σχεδόν αμετάβλητο από το 35,5% της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 102,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με 118,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε ότι «καταφέραμε να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας χάρη στα μέτρα μείωσης κόστους που εφαρμόσαμε τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη μείωση προσωπικού στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας μέσω των αποτελεσματικών προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης.

Μάλιστα, σημείωσε: «Όπως περιμέναμε, τα έσοδά μας για το τρίμηνο αντανακλούν τη μείωση των τελών τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία, τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και τον έντονο ανταγωνισμό. Αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικότητα όλους αυτούς τους δυσμενείς παράγοντες και υπερασπιστήκαμε τη θέση μας στην αγορά, εστιάζοντας στους τομείς που μπορούμε να επηρεάσουμε. Τα καινοτόμα προϊόντα και οι επιτυχημένες εμπορικές μας κινήσεις μας βοήθησαν να συγκρατήσουμε την απώλεια των εσόδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας μάλιστα, οι επιδόσεις μας συνεχίζουν να υπερισχύουν του ανταγωνισμού, ενώ είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη μεταστροφή στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, που γίνεται όλο και πιο εμφανής κάθε τρίμηνο».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε, ακόμη, πως «η ενίσχυση των ταμειακών ροών οδήγησε στην περαιτέρω μείωση του δανεισμού. Η συμφωνία για την πώληση της Globul, που ανακοινώσαμε στο τέλος Απριλίου, βελτιώνει την αξία του ΟΤΕ προς όφελος των μετόχων, εξασφαλίζει τη μείωση του δανεισμού του Ομίλου και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, ανεξάρτητα από το μακροοικονομικό περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κατέληξε, λέγοντας ότι: «Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής και από τις αρχές του 2011, θα έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον καθαρό δανεισμό μας περισσότερο από το μισό, ή κατά 2,3 δισ. ευρώ. Στα προσεχή τρίμηνα, δεν αναμένουμε σημαντική βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, θα συνεχίσουμε ωστόσο να λαμβάνουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται, ώστε να ενισχύσουμε τη θέση μας στην αγορά, να βελτιώσουμε την χρηματοοικονομική μας δομή και να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας».

Μιλώντας στους αναλυτές στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Deutsche Telekom, Rene Obermann, απέδωσε τα εύσημα στη διοικητική ομάδα του ΟΤΕ, καθώς ανέφερε ότι στην Ελλάδα ο ΟΤΕ διατήρησε τη δυναμική του παρά το αντίξοο περιβάλλον και τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις. «Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, η διοίκηση του ΟΤΕ κάνει πραγματικά μια φανταστική δουλειά στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Timotheous Hoettges, CFO του DT Group, ο οποίος τόνισε πως ο ΟΤΕ αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τον Όμιλο της DT το οποίο υποστηρίζει τη φιλοσοφία του ομίλου. «Ο ΟΤΕ απέδωσε εξαιρετικά, τόσο σε διοικητικό, όσο και λειτουργικό επίπεδο, στις πλέον δυσμενείς συνθήκες».

Παράλληλα, σημείωσε πως το management team υλοποίησε σημαντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης την τελευταία τριετία, πετυχαίνοντας να αυξήσει το pro forma λειτουργικό περιθώριο.

Α.Ι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα