Τσαβούσογλου: Εμείς καθαρίζουμε τη ρότα στην Αν. Μεσόγειο

Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας - Νέα επίθεση στην ΕΕ

Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνοντας λόγο πως η Τουρκία κινεί τα ηνία στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε άλλες περιοχές, ενώ δεν έλειψε να επιτεθεί ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χωρίς την Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν βήματα σε Συρία, τη Λιβύης, την Ανατολική Μεσόγειο, τον Καύκασο, το Αφγανιστάν και το Ιράκ», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η χώρα του δεν μένει θεατής σε μια περίοδο που ο κόσμος αλλάζει ριζικά, όπως είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα ακολουθεί μια ενεργή εξωτερική πολιτική. «Δεν περιμένουμε από όλους να μας αγαπήσουν αλλά περιμένουμε να σεβαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης, όλοι θα μάθουν να τον σέβονται», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου.

«Κανείς δεν μπορεί να λυγίσει το χέρι της Τουρκίας»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η χώρα του καθορίζει την ρότα υποστηρίζει έναν δίκαιο διαμοιρασμό, κάνοντας, μάλιστα ειδική αναφορά στο Κυπριακό. «Κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα λυγίζοντας το χέρι της Τουρκίας. Ίσα ίσα, εμείς αλλάζουμε τη ρότα στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς λυγίζουμε τα χέρια που κινούνται εναντίον μας» και πρόσθεσε: «Η ΤΔΒΚ κι εμείς είπαμε “όλοι ας κερδίσουν“. Ως αντάλλαγμα είδαμε πάντα μονομερείς πολιτικές και σηκώσαμε και πάλι τη σημαία. Υποστηρίξαμε την έκκλησή μας για διάλογο και δίκαιο διαμοιρασμό με τα βήματα που κάναμε στο πεδίο της δράσης. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/κ μέχρι τέλους», σημείωσε.

Τσαβούσογλου: Είμαστε από τις πιο ισχυρές χώρες εντός ΝΑΤΟ

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ορισμένοι εντός της Συμμαχίας θέλουν να αποβάλουν την Τουρκία, ενώ πρόκειται για μία από τις πιο ισχυρές χώρες. «Είμαι μια από τις χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο. Εμείς γιατί να βγούμε από το ΝΑΤΟ; Εμείς δεν θέλουμε να βγει κανένας αλλά αν υπάρχει κανείς που λέει πως “το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό”, αν υπάρχει κάποιος που ενοχλείται από τη δύναμή μας εκεί, και θέλει να βγει (από το ΝΑΤΟ) ας βγει τότε», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

«Η ΕΕ εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Τέλος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Έχουμε κι εμείς παράπονα. Κι εσείς μπορείτε να μας επικρίνετε. Έχουμε επίσης ελλείψεις σε αυτή τη διαδικασία, κάνουμε αυτοκριτική. Αλλά είναι ρεαλιστικό να διακόψουμε όλους τους δεσμούς μας με την ΕΕ επειδή υπάρχουν αυτά; Δεν είναι. Υπάρχουν εμπορικές σχέσεις, υπάρχει ενέργεια, υπάρχει μεταναστευτικό, υπάρχουν άλλα ζητήματα, υπάρχει απελευθέρωση της βίζας. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αναπτύσσοντας τις σχέσεις μας ή να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ξεπερνώντας τα προβλήματα. Είναι καθήκον μας να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή όπου έχουμε δίκαιο. Δεν είναι δυνατόν να παραιτηθούμε από την Ανατολική Μεσόγειο μόνο και μόνο επειδή θα επιβληθούν κυρώσεις ή η επειδή η ΕΕ θα μας επικρίνει», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα